aA
Klasikiniame Woodie Allen kine “Miegalius” (Sleeper) personažas atsibunda iš 200 metų žiemos miego norėdamas sužinoti, ar patarimai dėl sveikatos neapsivertė aukštyn kojomis. Išlindęs iš gyvybės palaikymo kapsulės, Woody informuojamas, kad kviečių gemalai ir organiniai ryžiai yra nesveiki, o mėsos kepsnys ir karšto šokolado desertai yra naujai pripažintas sveikas maistas.
Šokoladas
Šokoladas
Mes vis dar negalime rekomenduoti kasdieninės kepsnio dozės , tačiau šokoladas, esantis karštuose desertuose, vis labiau atrodo panašus į gerą vaistą.

Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto Davis Amerikos medicininės mitybos žurnale neseniai paskelbė, kad speciali kakava gali apsaugoti nuo kraujo kūnelių sulipimo ir kraujo krešėjimo. Toks veiksmas labai panašus į tą, kuriuo veikia aspirinas, mažindamas širdies smūgių tikimybę.

Nors dar per anksti rekomenduoti kasdieninę šokolado plytelę, šiais tyrimais ypač susidomėjo “Mars” šokolado kompanija. Gamindami savo produktus (šokoladą “Dove” ir šokoladinius saldainius M&Ms) naudoja tą pačią kakavos rūšį (Cocoapro).

Ne visoje kakavoje yra aktyvieji ingredientai. Antiodioksantai flavonoidai (polifenolis, procianidinas ir katechinas) yra pagrindiniai mišiniai. Tai yra tos pačios cheminės medžiagos, kurios randamos vynuogėse, vyne ir arbatoje. Deja, kai kurie metodai, naudojami iš kakavos pupelių išgaunant kakavą, šiuos antidioksantus sunaikina. Šarminiai procesai, naudojami gamyboje, šias veikiąsias medžiagas išeikvoja.

Kakava dėl savo medicininių savybių buvo vertinama nuo tada, kai žmonės ją pradėjo vartoti Meksikoje Olmeko pakrantėje prieš 3000 metų. Vėlesnėse civilizacijose kakava buvo vertinama tiek dėl jos skonio, tiek dėl teigiamo poveikio sveikatai. Tačiau dar visai neseniai šiuolaikiniai amerikiečiai šokoladą laikė dekadentišku pataikavimu sau.

Šokoladas

Tačiau mokslininkai atranda, kad nedideli šokolado kiekiai gali suteikti visą eilę privalumų. Pagal Kalifornijos universiteto mokslininkus, “kakavos vartojimas turi tokį patį poveikį, kaip ir aspirino. Reguliariai vartojant kakavos komponentus, galima sumažinti trombozės (kraujo krešėjimo) riziką.”

Kita šokolado nauda yra pavojingo cholesterolio oksidacijos sumažinimas. Kai cholesterolis oksiduojasi, ant arterijų sienelių daug lengviau formuojasi kalkės. Be to, kakavos flavonoidai atpalaiduoja arterijų sieneles. Tai taip pat gali sumažinti krešėjimo ir arterijų blokavimo riziką.

Tačiau nei viena iš šių gerų žinių nesuteikia teisės godžiai ryti šokoladą, neatsižvelgiant į kitas pasekmes. Daugumoje šokoladinių saldumynų yra daug kalorijų ir riebalų. Persivalgymas šokoladu gali baigtis svorio priaugimu, o tai apsunkina širdies darbą ir bendrai kenkia sveikatai.

Tačiau senajam Puritonų supratimui, kad bet kas, kas yra skanu, turi būti bloga, metamas iššūkis. Tyrimai parodė, kad saikingai vartojantys vynus, suteikia naudos savo širdžiai ir smegenims. Ir juodojoje, ir žaliojoje arbatoje gausu antidioksantų flavanoidų, kurie, kaip yra tikima, mažina cholesterolio kiekį organizme ir vėžio tikimybę. (Netgi arbatoje nėra taip gausu šių junginių kaip šokolade.)

Dabar, kai mokslininkai atskleidžia, kaip tokie malonumai kaip arbata, vynas ar šokoladas gali būti naudingi sveikatai, mes turbūt turėsime atsisakyti įsitikinimo, kad vaistai turi būti bjauraus skonio.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu!

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (18)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (23)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius (1)

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Gyvenimą iš esmės pakeitęs Martynas: nuo ankstyvos vaikystės kasdien jaučiausi tarsi išlikimo žaidynėse

Už sunkų kūno sužalojimą teistas ir probacijos laikotarpį tęsiantis Martynas Ugianskas per...