aA
“Windows ME” (Millenium Edition), “Microsoft” teigimu, yra paskutinis prieš penkis metus prasidėjusios “Windows 9x” platformos palikuonis.
Paskutinė “Windows 9x” operacijų sistema gali pasigirti ir kosmetiniais ir sisteminiais patobulinimais. Pasak “Microsoft”, “Windows ME” skirta namų kompiuterių vartotojams, dažnai naudojantiems daugialypės terpės įtaisus ir norintiems galingos bei stabilios sistemos.

Patobulintas garso ir vaizdo grotuvas “Media Player 7”, naujos skaitmeninių fotoaparatų ir skanerių tvarkyklės leis vartotojams džiaugtis daugeliu galimybių. Taip pat neblogai atrodo ir naujausi sistemos būklės atkūrimo įrankiai.

Stebima kompiuterio “sveikata”

Du galingi sistemos apsaugos įrankiai - “Microsoft” pavadinti “PC Health” - yra bene viena geriausių “Windows ME” savybių. “Nematoma” programėlė “System File Protection” stebi kompiuterio sistemines bylas. Jei programa ar vartotojas pakeičia ar ištrina sistemines bylas, šios gražinamos į savo vietas. Kartais toks elgesys gali erzinti, juo labiau, kad “System File Protection” negalima išjungti.

“System Restore” įrankis leidžia gražinti sistemos būseną į buvusią anksčiau, ir taip padeda sušvelninti neišvengiamų sistemos lūžių pasekmes. Vartotojas gali pasirinkti vieną iš sistemos siūlomų “praeities taškų”. Jų kiekis priklauso nuo to, kiek vietos diske buvo paskirta saugoti atsarginėms bylų kopijoms.

Jei buvo įdiegta sistemos darbą pažeidžianti programa, “System Restore” ne tik pašalina visas bylas iš disko, tačiau “išnaikina” ir nuorodas sistemos registre. Vartotojas, nusprendęs grįžti į ankstesnę sistemos būseną, gali ir persigalvoti - neatlikus pakeitimų, “System Restore” leidžia pasirinkti kitą tašką.

Anksčiau tokią operaciją buvo galima atlikti su kitų kompanijų kuriamomis programomis, kaip, pavyzdžiui “Wild File “goBack”.

Reikia daugiau resursų

Nors pristatydama “Windows ME” planus “Microsoft” netvirtino, jog ši paspartins darbą su kompiuteriu, tačiau sistema įsikrauna greičiau nei “Windows 98 SE”.

Bendras sistemos darbas, pasak “PC World” testų, yra kiek lėtesnis nei “Windows 98 SE”. Pagrindinė to priežastis – foniniame režime kompiuterio “sveikatos” būklę stebinčios programos. “Windows ME” taip pat užima ir daugiau vietos diske.

“Microsoft” teigimu, norint įdiegti naujausią “Windows 9x” reikės kompiuterio su bent 150 MHz spartos “Pentium” procesoriumi, 32 MB darbinės atminties, bent 320 MB laisvos vietos diske ir ryšio su internetu. Bandant įdiegti sistemą į silpnesnį kompiuterį, įdiegimo programa praneša, jog procesorius yra per lėtas ir “mandagiai” pasiūlo spustelėti išėjimo mygtuką.

“Windows ME” ir daugialypė terpė

Skaitmeninių vaizdų redagavimas namų kompiuteriu yra naujausias mados klyksmas, kurį pradėjo “iMac DV Special Edition”. “Windows ME”, turinti programą “Movie Maker”, stengiasi neatsilikti.

Redaguojant skaitmeninius vaizdus reikia atlikti keletą operacijų: įkelti filmukus iš vaizdo kameros ar vaizdo grotuvo, juos išdėlioti reikiama tvarka, sujungti su garso takeliu, pritaikyti specialiuosius efektus, perėjimus ir t.t. Tačiau naudojantis “Movie Maker” efektyviai galima atlikti tik pirmąsias tris procedūras. Taigi, jis tiks tik daug reikalavimų nekeliantiems namų vartotojams.

“Movie Maker” kuriamiems filmams neįmanoma pritaikyti specialiųjų efektų, o perėjimai tarp kadrų tegali būti dviejų rūšių - tiesūs arba “ištirpstantys”. Tačiau bene didžiausias programos apribojimas - filmus galima išsaugoti tik “Microsoft” sukurtu ASF formatu, kuris pasirinktinai pablogina vaizdo ir garso kokybę.

“Scanner and Camera Wizard” priemonės leidžia vartotojams tiesiai iš skaitmeninių fotoaparatų nuotraukas perkelti į diską, peržiūrėti ir keisti fotoaparato nuostatas (kaip blykstės, ar fokusavimo režimą), ir netgi fotografuoti neprisiliečiant prie paties fotoaparato.

Nuotraukas iš fotoaparato galima perkelti tiesiai į dokumentus arba elektroninius laiškus. Norint, kad skaitmeninis fotoaparatas ar skaneris veiktų su šiomis programomis, jis turi būti pritaikytas “Windows Image Acquisition” (WIA) sąsajai. “Microsoft” svetainėje pateikiamame su WIA suderinamų įrenginių sąraše yra ir nemažai senesnių modelių.

Taip pat su “Windows ME” bus platinamas ir neseniai pristatytas grotuvas “Media Player 7”.

Daugiau interneto namuose

Jau “Windows 98 SE” vietinio tinklo vartotojai galėjo naudotis vieno kompiuterio turimu interneto ryšiu, tačiau “Windows ME” ši galimybė dar labiau patobulinta. Jei “Windows 98 SE” kompiuterių sujungimas buvo painokas, “Windows ME” esantis “Home Networking Wizard” vartotojui žingsnis po žingsnio padės sujungti grupę kompiuterių ir prijungti juos prie interneto.

Taip pat daugelis ne tokių akylų vartotojų turbūt nepastebės, jog “Windows ME” yra naujausia “Internet Explorer 5.5” versija. Šią neseniai pasirodžiusią naršyklę gali atsisiųsti ir kitų operacijų sistemų vartotojai. Pasak “Microsoft”, pagrindinės IE 5.5 naujovės – klaidų pataisos, naujosios HTML versijos palaikymas bei senokai laukta spausdinimo peržiūros (print preview) galimybė.

“Windows ME” atnaujinimas kainuos apie 480 litų. Labiausiai šios išlaidos atsipirks tiems vartotojams, kuriems reikia palyginti stabilaus sistemos darbo ir galimybės ištaisyti padarytas klaidas. Nemažai priedų (kaip “Media Player 7” ir IE 5.5) galima atsisiųsti bet kuriai “Windows” sistemai, o ir atnaujinimas į visiškai kitokios platformos “Windows 2000” tekainuoja tik apytiksliai 400 litų brangiau.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lenkų žiniasklaidoje – daugiau detalių apie vieną iš Volkovo užpuolikų: buvo MMA kovotojas, pagarsėjo instagrame (3)

Lenkijos nepriklausomas dienraštis „ Gazeta Wyborcza “ praneša, kad gauta informacija rodo, jog...

Sutuoktinį palaidojusi Liudmila: Gediminas buvo visos Lietuvos nuosavybė (9)

Gediminas Kirkilas buvo visos Lietuvos nuosavybė, taip apie jį po trečiadienį įvykusių buvusio...

Transliacija / Iš esmės. JAV parama Ukrainai: kas pasikeis fronte?

Jungtinių Valstijų Senatas priėmė ilgai blokuotą įstatymo projektą, numatantį pagalbą...

Šaltiniai skelbia apie „tikrąją“ Šoigu pavaduotojo sulaikymo priežastį (12)

Tikroji Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Timuro Ivanovo suėmimo priežastis – valstybės...

„Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusi įmonė Matijošaičiui klausimų nesukėlė: kompanijos naujumas nieko nekeičia (2)

Viešojoje erdvėje kilus diskusijai dėl „Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusios...