Italijos statistikos departamento duomenimis, iki 2050 m., abiejų lyčių amžiaus vidurkis gerokai padidės, tačiau skirtumas išliks – atitinkamai 88,9 ir 83,6 metų, rašo portalas inopressa.ru.

Paslaptis slypi tame, kad moterys yra tvirtos kaip geležis ir tuo pat metu lanksčios it nendrės. Todėl jos nelūžta, susidūrusios su smūgiais. Moterys pasižymi didžiule dvasine jėga. Svarbus vaidmuo tenka biologijai, tačiau įtakos turi ir emociniai, šeimyniniai, socialiniai veiksniai.

Moterims būdingas tam tikras gajumas – gebėjimas greitai atgauti fizines ir dvasines jėgas. Įvairūs tyrimai įrodo, kad moterys visada buvo tokios. Karai, prievarta, uraganai – jos visuomet didvyriškai atremia visas nelaimes ir likimo smūgius.

Iš dalies tai aiškinama „silpnosios lyties“ chromosomų kodu XX. Dviguba X chromosoma (vyrų – XY) apsaugo moteris nuo daugelio genetinių ligų, pavyzdžiui, nuo raumenų distrofijos ar hemofilijos. Moterims rečiau pasireiškia autoimuninės patologijos bei depresijos, jos rečiau serga kraujagyslių ligomis, diabetu, alkoholizmu, opa bei kai kuriomis vėžio rūšimis.

Vis dėlto tai ne vien chromosomų klausimas. Sociologai tvirtina, kad moterų gebėjimas pasipriešinti nepalankiems veiksniams susiformavo dar urviniais laikais. Jos kaupė patirtį sirgdamos, patirdamos prievartą, stebėdamos griūvančias imperijas.

Neurologė Shelley E.Taylor pateikia pavyzdį – žlugus sovietiniam režimui dauguma vyrų pasinėrė į alkoholizmą ir depresiją, liko be darbo, todėl netrukus jų amžiaus vidurkis sumažėjo 6-7 metais. „Tuo tarpu moterys sukūrė tam tikrą socialinę sistemą, kuri jas išgelbėjo: jos nuolat buvo kažkuo užimtos, stovėjo eilėse, auklėjo vaikus, ėjo į darbą“, - sako Sh.E.Taylor.

Be to, moterys yra motinos, net ir tuo atveju, jeigu neturi savo vaikų. Neurologė sako: „Jos draugiškai nusiteikusios, rūpestingos ir linkusios bendrauti“. Nuo pat gimimo jos pradeda formuoti apsaugą ateičiai: moterys kalba tai, ką iš tikrųjų jaučia.

Specialistai tvirtina, kad sugebėti pasakoti apie tai, kas yra viduje, ką jauti – tai ne kvaila ar juokinga, priešingai, tai – sveikata ir energija. Ir chemija, jeigu kalbėsime apie antistresinį hormoną oksitociną. Galiausiai nepamirškime sielos – juk moterys moka verkti. O išsiverkusios ir nusišluosčiusios ašaras jos kuria planus ateičiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją