Bandėme pasikalbėti, ji sako, kad prarado savo lytinį potraukį. Kaip nors alternatyviai pasimylėti jai neleidžia įsitikinimai, daugiau su manimi sekso tema ji nesikalba. Dar ką pastebėjau: ji nebėra tokia linksma ir nuotaikinga, kaip buvo prieš gimdymą. Dažnai verkšlena, nesikalba. Nenoriu skirtis, gal yra kokia nors pagalba?

Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

Labai sveikintina, kad susirūpinote. Manau, Jūsų atveju neužtenka kalbėti apie paprastą pogimdyminį nuovargį, kuris aplanko beveik visas moteris. Šiuo atveju labai panašu, kad moterį vargina pogimdyminė depresija, labai dažna situacija, deja, pas mus dar blogai atpažįstama ir pripažįstama.

Būtinai eikite konsultuotis pas psichiatrą. Dingus depresijai, atsistatys ir lytinis gyvenimas.

Po normalaus gimdymo dauguma moterų fiziškai gali gana greitai pradėti lytinius santykius. Laikas, kai patartina susilaikyti nuo vaginalinių lytinių santykių, yra pusantro - du mėnesiai. Psichologiškai yra kiek sudėtingiau.

Pagrindinės medicininės problemos, kurios trukdo lytiniams santykiams grįžti į normalias vėžes, yra tarpvietės siūlių ir makšties skausmas, makšties sausumas. Pagrindinės psichologinės - lytinių santykių baimė, baimė pastoti, lėtinis nuovargis, neramus vaikas, vyro neatidumas.

Užsienio autorių duomenimis, vienokia ar kitokia forma, vienokiu ar kitokiu intensyvumu depresija paveikia beveik 30 procentų pagimdžiusių moterų.

Labai sunku pastebėti, kada jauna mama yra tik paprasčiausiai pavargusi, o kada jau prasideda rimta liga, pogimdyminė depresija. Visi džiaugiasi kūdikiu, tačiau realybėje jauna mama dažnai lieka viena ir su džiaugsmais, ir su rūpesčiais. Ji neretai visą dieną namie viena, tik su vaiku.

Jai gali pasirodyti, kad niekas nepadeda ir nesupranta, o ji turi tvarkytis pati. Lauktas, mylimas vaikas pradeda varginti ir erzinti, vyras ignoruojamas ar puolamas.

Pogimdyminei depresijai būdinga ir tai, kad moteris negali susikaupti ir susikoncentruoti ties kasdiene veikla, netenka apetito, šalinasi lytinių santykių, vyro artumo, giminaičių, labai dažnai yra blogos nuotaikos, nesirūpina savimi ir mažyliu.

Serganti pogimdymine depresija moteris jaučiasi prislėgta, išsekusi, save nuvertina, ją gali persekioti kaltės jausmas, nepilnavertiškumas, net nusižudyti skatinančios mintys.

Nuolatinė tokių moterų būsena - liūdesys ir užsidarymas. Užsitęsus tokiai neapibrėžtai būsenai būtina kreiptis specialisto pagalbos.