aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas imasi iniciatyvos padidinti savo įtaką visuomenėje ir suvaldyti valdančiąją koaliciją. Jo pastangomis buvo numalšinti nesutarimai Klaipėdoje, kurioje socialliberalai norėjo nuversti merą Eugenjų Gentvilą.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
Seimo vadovas imasi iniciatyvos ir sprendžiant ūkio problemas. A.Paulauskas sukvietė pasitarimą “Dėl galimų veiksmų ekonomikos augimui skatinti”. Į jį nebuvo pakviestas Vyriausybės vadovas Rolandas Paksas.

Susitikime dalyvavo tik ministrai liberalai: Jonas Lionginas ir Eugenijus Maldeikis, socialliberalų kandidatė Vilija Blinkevičiūtė, Seimo Ekonomikos komiteto vadovas Viktoras Uspaskich ir Seimo vadovo patarėja Margarita Starkevičiūtė.

Be to, socialliberalai ėmėsi iniciatyvos spręsti konfliktą dėl “Lietuvos telekomo” tarifų politikos. Socialliberalai, atstovaujami V.Uspaskich surengė pasitarimą su Lietuvos pramonininkų konfederacija, kurios atstovai nedviprasmiškai užsiminė, kad jie nori matyti koaliciją stabilią, o ne draskomą liberalų interesų.

Atrodo, kilus pirmiems nesutarimams koalicijoje A.Paulauskas siekia perimti jai vadovavimą, kontroliuoti ir neleisti skilti partijoms. R.Paksas, matyt, dėl savo charakterio problemų vengia kalbėtis su politikais, organizuoti darnesnį koalicijos darbą. Šia prasme A.Paulauskas nori įrodyti, esąs stipresnis lyderis, ryškesnė asmenybė.

Tačiau pavyzdžiui Gediminas Kirkilas, Seimo opozicinės Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūno pavaduotojas, mano, tiek kad A.Paulauskas, tiek R.Paksas “kursto nesantaikos židinį” prieš artėjančius prezidento rinkimus. Ir visų iniciatyvų tikslas yra vienas.

“Kai tik ateis laikas vienas iš pretendentų į šalies vadovus, iššoks su pareiškimais, girdi, koalicijos partneriai elgiasi negarbingai, inicijuoja nepasitikėjimą mūsų nariais, nesilaiko koalicijos sutarties ir panašiai. Manau, kad greičiausiai trapios valdančiosios koalicijos nutraukimą formalizuos R.Paksas”, - dėsto G.Kirkilas, manantis, kad A.Paulausko mėginimus išlaikyti stabilią valdžią blokuos liberalai.

Atrodytų, kad vis dėlto susitikimuose, kuriuose sprendžiamos ekonominės, nedarbo problemos turėtų dalyvauti ir Vyriausybės vadovas. Kuris pretendentas į prezidentus A.Paulauskas ar R.Paksas sugebės sumaniau išnaudoti nesutarimus asmeniniam tikslui pasiekti?

Tai komentuoja:

Lauras Bielinis Politologas

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0