aA
Dauguma moterų, žavinčių pasaulį, turi nuostabius plaukus: tai ir Žaklin Kenedy, Koreta Skot King, Glorija Steinem, Sindy Krauford, Lauryn Hill. Kaip jaustis moteriai, norinčiai atrodyti gražiai, kai besišukuodama ji šukose randa didelį kuokštą plaukų arba galvoje aptinka pliką lopinėlį? Kokios gali būti ankstyvo plaukų slinkimo priežastys?
Plaukų slinkimas
Plaukų slinkimas
Tyrimais buvo nustatyta, kad 20 milijonų moterų per savo gyvenimą patiria plaukų slinkimo problemą. Dermatologai, kurie nuolat susiduria su plaukų slinkimo ir gydymo problemomis, gali pasiūlyti kiekvienam žmogui individualią gydymo programą, prieš tai ištyrinėję galvos odą, plaukų būklę, bei asmens ligos istoriją. Šiuo metu nustatyta keletas skirtingų plaukų slinkimo priežasčių. Kai kuriuos naujausius tyrimus pateiksime ir jums.

Alopecia Areata

Plaukų slinkimas

Šį plikimo tipą pradžioje galima atpažinti iš vieno ar dviejų plikų lygių apvalių plotelių, daugmaž monetos dydžio. Labai retais alopecia areata atvejais gali nuslinkti visi galvos plaukai. Tai vadinama alopecia totalis, o kai pradingsta viso kūno plaukai – tai alopecia universalis. Nors dažniausiai šią problemą turi žmonės virš 30 metų, tačiau tai gali pasireikšti bet kuriame amžiuje ir dažniausiai moterims, kurios šiaip neturi jokių sveikatos sutrikimų.

Tiksli alopecia areata priežastis nėra žinoma, tačiau aišku, kad tai sukelia imuninės sistemos problemos. Tyrėjai nustatė, kad šiuo atveju organizmas pradeda kovoti su plaukais kaip su antikūniais, ir su plaukų folikulais “kovoja" kaip su infekcija, kol plaukai iškrenta.

Kai kuriais atvejais plaukai vėl atauga. Kitais atvejais gelbsti steroidų terapija, tačiau ilgas jų vartojimas gali sukelti pašalinį poveikį. Nutraukus gydymą steroidais, plaukai vėl krenta. Šioje srityje vis dar daromi tyrimai. Galbūt ateityje bus atrasta geresnių būdų šiam sutrikimui gydyti.

Pastaba: Alopecia areata gali labai stipriai emociškai paveikti pacientus, todėl psichoterapeuto pagalba gali būti labai naudinga.

Paveldimas plikimas

Gydytojai plaukų slinkimą dažnai skirsto į du tipus: moterišką ir vyrišką.

Plaukų slinkimas

Kiekvienas žmogus vienaip ar kitaip susiduria su plaukų slinkimo problema, tačiau kai kurie tai patiria žymiai smarkiau ar anksčiau, nei kiti. Ištirta, kad daugiau nei 50 procentų žmonių, esančių virš 40 metų ir turinčių šią problemą, kenčia nuo paveldimo plikimo (PP), kitaip vadinamo androgenetic alopecia. JAV dermatologijos tyrėjai nustatė, kad PP skirtingai pasireiškia vyrams ir moterims. Vyrams plaukai slenka priekinėje galvos dalyje, o moterims - viršugalvyje.

Skirtingai nei kitais plaukų slinkimo atvejais, PP yra nuolatinis, pastovus reiškinys. Tačiau šiuo atveju tinka tokie vaistai nuo plaukų slinkimo, kaip Minoxidil (ar Rogaine) , kurie stimuliuoja plaukų augimą ir apsaugo nuo slinkimo. Kai kurie gydytojai teigia, kad Minoxidil geriau tinka moterims, negu vyrams. Pacientai, kurie pastoviai vartoja vaistus, pastebi plaukų ataugimą jau po 4 – 6 mėnesių. Vaistus reikia vartoti nuolat. Galimas chirurginis plaukų atstatymo būdas, bet jis labiau tinka vyrams.

Telogen Effluvium

Plaukų slinkimas

Šis plaukų slinkimo tipas atsiranda po daugelio su sveikata susijusių įvykių, pavyzdžiui, praėjus keletui mėnesių po vaiko gimimo. Taip pat tam įtakos gali turėti hormoniniai sutrikimai ar chirurginės procedūros. Retais atvejais plaukų slinkimą gali sukelti infekcijos, staigus svorio kritimas, proteinų ir geležies trūkumas, taip pat kai kurie vaistai (įskaitant ir kontraceptines piliules).

Apibendrinant galima pasakyti, kad šio tipo plaukų slinkimas išnyksta, praėjus 2-3 mėnesiams po to, kai pašalinama slinkimą sukėlusi priežastis. Jei slinkimas nepraeina, reikia kreiptis į gydytoją ir gydytis vaistais.

Cosmetic Alopecia

Su paskutiniu moterų plaukų slinkimo tipu susiduriame gana dažnai. Plaukų cheminis šukavimas, dažymas, šviesinimas, tiesinimas; visos šios procedūros, net jei jos atliekamos tinkamai, gali smarkiai pažeisti plaukus. Jei šios procedūros daromos per dažnai ar net kelios iškarto, plaukai tampa silpni ir ant galvos gali atsirasti plikų lopinėlių. Pernelyg dažnas ar netinkamas šampūno naudojimas, šukavimas taip pat gali sukelti problemų. Norint apsaugoti plaukus, būtina naudoti kondicionierius ir labai švelniai elgtis su drėgnais plaukais, nes tada jie ypač trapūs ir pažeidžiami.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba

Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...