aA
Ši bendrovė reguliariai seka interneto tinklalapių greitį ir patikimumą. Ji pranešė, kad maždaug 17 val. Kalifornijos laiku (trečiadienį 3 val. ryto Lietuvos laiku) "Amazon" pajėgumas priimti klientus savo interneto parduotuvėje smarkiai sumažėjo. Iki 17 val. 15 min. "Keynote Systems" galėjo patekti į šią svetainę tik maždaug 1,5 procento iš visų bandytų kartų. Po valandos tinklalapis atsistatė ir veikė normaliai.

Be to, "CNN.com" tinklalapio - korporacijos "Time Warner" padalinio - pajėgumas vėlai antradienį vakare taip pat sarkiai smuko, tačiau po valandos atsistatė. "Keynote Systems" kas 15 minučių 65 kartus tikrina WWW svetaines.

"Amazon" komentarų nepavyko gauti. "Time Warner" atstovė spaudai nežinojo apie jokius šios bendrovės tinklalapių sutrikimus.

"Keynote Systems" nežinojo "Amazon" incidento priežasties. Tačiau vienas jos atstovas pareiškė, jog šios svetainės "neprieinamumas labai panašus į tą, kuris buvo užfiksuotas "Yahoo", "eBay" ir "Buy.com" atveju. Visi šie tinklalapiai, kurie yra vieni populiariausių internete, per pastarąsias dvi dienas buvo sutrikę dėl kompiuterinių chuliganų antpuolių.

Tokio masto sutrikimų seka per trumpą laiką verčia manyti, jog juos organizavo ta pati grupė, pareiškė kompiuterių apsaugos informacijos tarnybos "Securityfocus.com" atstovas Eliasas Levy (Eliasas Levis).

Pasak jo, tikimybė, kad pastarųjų antpuolių rengėjai nesusiję su pirmaisiais, yra labai maža. "Norint sukurti tokio lygio darbinę apkrovą, reikia, kad iš karto veiktų daug mašinų", sakė E. Levy.

Pasak jo, kartojant "antpuolius", didėja galimybė, kad pažeidėjai bus sulaikyti. Tačiau kadangi šie antpuoliai gali būti rengiami iš bet kurios žemės rutulio vietos, juos aptikti toli gražu nebus paprasta.

Per šiuos incidentus buvo kenkiama, naudojant ne kokias nors ypatingas technologijas, o nuogą jėgą. Chuliganai paprasčiausiai užversdavo komercinius tinklalapius tokiu dideliu informacijos srautu, kad šie nebegalėdavo veikti. "Yahoo" tinklalapis pirmadienį vienu metu buvo užverstas net vienu gigabaitu (1 mln. baitų) informacijos per sekundę. Tokį kiekį kai kurie tinklalapiai apdoroja tik per savaitę.

Duomenys buvo siunčiami iš "kompiuterių-zombių", kuriuos kažkokioje tolimoje vietoje valdė vienas arba grupė žmonių.

Chuliganus susekti sunku, nes jie sumėto pėdas, šokinėdami iš vieno kompiuterių tinklo į kitą. Be to, jie tuoj pat ištrina duomenis, kurie galėtų padėti juos atpažinti.

BNS
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

Mokymų metu VRK per klaidą nutekino tūkstančių rinkėjų duomenis (2)

Rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) galimai nutekino tūkstančių...

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...

Arūnas Milašius. Atsiprašykite jaunimo – jis pagaliau sugriovė darbo rinką ir nukarūnavo senolius (2)

Z karta, kaip kai kurie įsivaizduoja, yra ta, kuri, jei pasivargina paspirtuku atvažiuoti iki biuro,...