Jei kada nors keliavote po Prancūzijos kaimus ir jums patiko jų naminis maistas, tikriausiai paragavote ir French Comte. Prancūzų virėjai būtinai deda šio sūrio į savo tradicinius valgius, įskaitant ir svogūnų sriubą. Prancūzų atitikmuo Gruyere, Comte sūris yra geltonos kreminės spalvos su švelnia, tačiau tvirta tekstūra ir skylutėmis, kurių dydis nuo žirnio iki vyšnios dydžio. Skonis yra švelnus, su užuomina į vaisius ir kavą.
Karvės pieno sūris Prancūzijos – Šveicarijos pasienyje buvo gaminamas tūkstančius metų. Comte turi AOC (Prancūzijos kilmės kontrolės tarnybos sertifikatą), kuris nurodo, kad šis sūris gaminamas Prancūzijos kalnuose mažose pieninėse, vadinamose “frutieres”. Jose naudojami tradiciniai metodai, nenaudojami dirbtiniai dažai, priedai ar chemikalai. Comte bręsta nuo šešių mėnesių iki vienerių metų. Rezultatas – riešutų, kavos skonis.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Patiekite Comte su sezoniniu obuolių, kriaušių ir vynuogių krepšeliu.

Jis labai gražiai tirpsta fondiu ir padažuose.

Mėgaukitės juo taip, kaip prancūzai, gamindami savo nacionalinius patiekalus.

Švelnaus skonio Blue Castello

Blue Catello

Riebaus, kreminio ir švelnaus skonio Blue Castello pradėjo savo gyvenimą Danijos sūrių daryklose 1960-aisiais. Tam, kad Europos atitikmenys jo nenurungtų, šie Skandinavijos sūrių gamintojai sumanė pagaminti švelnų, prinokusį mėlynąjį sūrį su Italijoje dievinamo Gorgonzola subtilumu. Buvo gautas pusmėnulio formos sūris su švelniu pelėsiu ant paviršiaus, giliomis mėlynomis gyslomis ir vidine struktūra, kuri panaši į Brie.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Pasirinkite Blue Castello, kaip subtilią įžangą į pelėsių įkvėptą skonio pasaulį.

Išmėginkite Blue Castello, kaip sviesto priedą ant rupios duonos.

Roquefort: piemens atradimas

Kaip pasakoja legenda, Roquefort pradėjo didingą mėlynojo sūrio

Roquefort

liniją vėjuotose Cambalou olose pietų Prancūzijoje (regione, kurį dabar gina įstatymai, priimti XV a.). Ten jaunas piemuo ilgam laikui paliko savo skurdžius priešpiečius. Taip pradėjo pelyti duona, nuo jos pelėsis persimetė ant sūrio ir taip buvo pagamintas pirmasis mėlynas sūris. Pradedant gamybą sena ypatingos rūšies duona tuose senuose urvuose, originalus Roquefort ir dabar gaminamas labai panašiai.

Gaminamas iš žalio (nepasterizuoto) avies pieno ir brandinamas olose Roquefort yra trapus, jo tekstūra lengvai smėlėta, o mėlyno pelėsio skonis išreikštas ypač stipriai. Tobulai tinka kaip stalo sūris, kuriuo mėgausitės kąsnelis po kąsnelio. Norėdami įsitikinti jo autentiškumu, ant etiketės ieškokite raudonos avies lipduko.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūrus, išskirtinis Roquefort skonis yra puiki atsvara šviežioms kriaušėms ir obuoliams.

Mėgaukitės Roquefort kaip priedu prie puikių patiekalų su geru desertiniu arba stipriu raudonu vynu.

Nors jūsų skoniui jis gali būti šiek tiek per sūrus, Roquefort išvaizda atrodo žadinanti apetitą.

Stilton – puikus angliškas mėlynasis sūris

Stilton

Pusiau kietas sūris, gaminamas iš karvės pieno Stilton sūris gali pasigirti velvetine, švelnia tekstūra ir kreminės spalvos vidumi, kurioje pasklidę mėlynos gyslos. Jis buvo pardavinėjamas mažoje Anglijos kaimelio Stilton krautuvėlėje XVIII a. Dabar Stilton tapo legendiniu mėlynuoju sūriu, kurį dauguma vertina kaip visų mėlynųjų sūrių “karalių”. Tai vienintelis Anglijos vardu pavadintas sūris, o Stilton’o specialistai jį pirmiausia gamina Leicestershire ir Nottinghamshire regionuose. Millway Stilton, ekspertų laikomas geriausiu iš geriausių ir siūlo didelę šio vertingo sūrio įvairovę.

Baltas Stilton?

Ką gausime, kai iš Stilton atimsime mėlynumą? Švelnų, kreminį sūrį su ypatinga tekstūra ir žinomą kaip White Stilton. Millway gamina tris šio sūrio rūšis: vieną paprastą ir du praturtintus saldumu, primenančius anglišką polinkį išlėsti savo sūrio įvairovę unikaliais priedais.

Saldus baltas Stilton su abrikosais yra puikus elegantiškas desertinis sūris.

Baltas Stilton su imbieru savo unikalų saldumą įgyja iš į cukrų susikristalizavusio imbiero šaknies.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sudėtingas Stilton skonis puikiai tinka, trupinant jį ant žalumynų ir salotų ir nuostabiai dera su obuoliu ar kriauše.

Išmėginkite Stilton su riekele geros, traškios duonos.

Pagaminkite vieną iš jūsų mėgiamų kreminių sriubų, į ją įdėdamos keletą gabalėlių Stilton sūrio.

Padidinkite savo malonumą su Brillat – Savarin

Kuo jaunesnis, tuo šis sūris yra geresnis. Tai yra ypač riebus,

Brillat Savarin

kreminis sūris, pavadintas Prancūzijos įtakingiausio gastronomo vardu. Riebalų kiekis viršija 75 %, o jis bet kurio amžiaus tinka būti kreminiu ir satino švelnumo skonio.

Retos vaišės

Paprastai būna sudėtinga surasti gerą Brillat – Savarin, taigi, kai tik turite progą, namo būtinai parsivežkite gabalėlį šio skanėsto. Tačiau kaip ir daugumos gerų sūrių atveju, nepirkite daugiau, nei suvalgysite per vieną ar dvi dienas.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Elegantišką ir ekstravagantišką Brillat – Savarin (tariama Bryja Savaran) geriausia patiekti kaip desertinį sūrį su saldumynais, prinokusiais vaisiais, tokiais kaip braškės ar persikai.

Venkite pernokusio sūrio. Pernokimą rodo žievės suskilinėjimas ir žibėjimas kaip šampano burbuliukai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Taikinyje atsidūrusioje Lietuvos darbo biržoje vyksta tikrai keisti dalykai (29)

Lietuvos darbo biržoje vyksta keisti dalykai. Ši svarbi institucija, turinti rūpintis šalies...

Nors mirk iš juoko: lietuvė surinko absurdiškiausius darbo pasiūlymus (85)

Minimalus atlyginimas už pilną darbo dieną penkerių metų darbo patirtį turinčiam buhalteriui,...

P. Gražulio dukra teisme aiškinasi, kuo gresia ištisinės linijos kirtimas (4)

Kauno apylinkės teisme trečiadienį pradėtas nagrinėti Seimo nario Petro Gražulio dukros Marijos...

A. Vaišnys. Tarp rugpjūčio vardų ir ženklų – apie dramą, kuri nestatoma (2)

„ Kultūros ministerija skelbia Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių...

Traukiniu iš Kauno į Vilnių – greičiau nei per valandą (14)

Nuo šiol greičiausiu traukiniu nuvykti iš Kauno į Vilnių netruks nė valandos. „Lietuvos...

Butų nuoma Klaipėdoje ir Šiauliuose – miestai pajuto studentų mažėjimą (21)

Klaipėdos ir Šiaulių universitetuose mažėja studentų ir pokyčius jau pajuto šiuose miestuose...

Šiurpą kelianti istorija: dingusios švedų žurnalistės kūnas rastas smarkiai sudarkytas (51)

Jūroje netoli Kopenhagos rasti moters palaikai priklauso Švedijos žurnalistei Kim Wall, praeitą...

Dėl sukčiavimo teisiamam Mios vyrui – dar vienas smūgis (21)

Dainininkės Vilijos Pilibaitytės-Antanavičienės ( Mia ) vyras Nerijus Antanavičius ,...

Kaip per savaitę sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje (18)

Mokslininkai tvirtina, jog cholesterol io lygį galima sureguliuoti be jokių vaistų - tiesiog...