Alpių elegancija: prancūziškasis Comte sūris

Jei kada nors keliavote po Prancūzijos kaimus ir jums patiko jų naminis maistas, tikriausiai paragavote ir French Comte. Prancūzų virėjai būtinai deda šio sūrio į savo tradicinius valgius, įskaitant ir svogūnų sriubą. Prancūzų atitikmuo Gruyere, Comte sūris yra geltonos kreminės spalvos su švelnia, tačiau tvirta tekstūra ir skylutėmis, kurių dydis nuo žirnio iki vyšnios dydžio. Skonis yra švelnus, su užuomina į vaisius ir kavą.
Karvės pieno sūris Prancūzijos – Šveicarijos pasienyje buvo gaminamas tūkstančius metų. Comte turi AOC (Prancūzijos kilmės kontrolės tarnybos sertifikatą), kuris nurodo, kad šis sūris gaminamas Prancūzijos kalnuose mažose pieninėse, vadinamose “frutieres”. Jose naudojami tradiciniai metodai, nenaudojami dirbtiniai dažai, priedai ar chemikalai. Comte bręsta nuo šešių mėnesių iki vienerių metų. Rezultatas – riešutų, kavos skonis.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Patiekite Comte su sezoniniu obuolių, kriaušių ir vynuogių krepšeliu.

Jis labai gražiai tirpsta fondiu ir padažuose.

Mėgaukitės juo taip, kaip prancūzai, gamindami savo nacionalinius patiekalus.

Švelnaus skonio Blue Castello

Blue Catello

Riebaus, kreminio ir švelnaus skonio Blue Castello pradėjo savo gyvenimą Danijos sūrių daryklose 1960-aisiais. Tam, kad Europos atitikmenys jo nenurungtų, šie Skandinavijos sūrių gamintojai sumanė pagaminti švelnų, prinokusį mėlynąjį sūrį su Italijoje dievinamo Gorgonzola subtilumu. Buvo gautas pusmėnulio formos sūris su švelniu pelėsiu ant paviršiaus, giliomis mėlynomis gyslomis ir vidine struktūra, kuri panaši į Brie.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Pasirinkite Blue Castello, kaip subtilią įžangą į pelėsių įkvėptą skonio pasaulį.

Išmėginkite Blue Castello, kaip sviesto priedą ant rupios duonos.

Roquefort: piemens atradimas

Kaip pasakoja legenda, Roquefort pradėjo didingą mėlynojo sūrio

Roquefort

liniją vėjuotose Cambalou olose pietų Prancūzijoje (regione, kurį dabar gina įstatymai, priimti XV a.). Ten jaunas piemuo ilgam laikui paliko savo skurdžius priešpiečius. Taip pradėjo pelyti duona, nuo jos pelėsis persimetė ant sūrio ir taip buvo pagamintas pirmasis mėlynas sūris. Pradedant gamybą sena ypatingos rūšies duona tuose senuose urvuose, originalus Roquefort ir dabar gaminamas labai panašiai.

Gaminamas iš žalio (nepasterizuoto) avies pieno ir brandinamas olose Roquefort yra trapus, jo tekstūra lengvai smėlėta, o mėlyno pelėsio skonis išreikštas ypač stipriai. Tobulai tinka kaip stalo sūris, kuriuo mėgausitės kąsnelis po kąsnelio. Norėdami įsitikinti jo autentiškumu, ant etiketės ieškokite raudonos avies lipduko.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūrus, išskirtinis Roquefort skonis yra puiki atsvara šviežioms kriaušėms ir obuoliams.

Mėgaukitės Roquefort kaip priedu prie puikių patiekalų su geru desertiniu arba stipriu raudonu vynu.

Nors jūsų skoniui jis gali būti šiek tiek per sūrus, Roquefort išvaizda atrodo žadinanti apetitą.

Stilton – puikus angliškas mėlynasis sūris

Stilton

Pusiau kietas sūris, gaminamas iš karvės pieno Stilton sūris gali pasigirti velvetine, švelnia tekstūra ir kreminės spalvos vidumi, kurioje pasklidę mėlynos gyslos. Jis buvo pardavinėjamas mažoje Anglijos kaimelio Stilton krautuvėlėje XVIII a. Dabar Stilton tapo legendiniu mėlynuoju sūriu, kurį dauguma vertina kaip visų mėlynųjų sūrių “karalių”. Tai vienintelis Anglijos vardu pavadintas sūris, o Stilton’o specialistai jį pirmiausia gamina Leicestershire ir Nottinghamshire regionuose. Millway Stilton, ekspertų laikomas geriausiu iš geriausių ir siūlo didelę šio vertingo sūrio įvairovę.

Baltas Stilton?

Ką gausime, kai iš Stilton atimsime mėlynumą? Švelnų, kreminį sūrį su ypatinga tekstūra ir žinomą kaip White Stilton. Millway gamina tris šio sūrio rūšis: vieną paprastą ir du praturtintus saldumu, primenančius anglišką polinkį išlėsti savo sūrio įvairovę unikaliais priedais.

Saldus baltas Stilton su abrikosais yra puikus elegantiškas desertinis sūris.

Baltas Stilton su imbieru savo unikalų saldumą įgyja iš į cukrų susikristalizavusio imbiero šaknies.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sudėtingas Stilton skonis puikiai tinka, trupinant jį ant žalumynų ir salotų ir nuostabiai dera su obuoliu ar kriauše.

Išmėginkite Stilton su riekele geros, traškios duonos.

Pagaminkite vieną iš jūsų mėgiamų kreminių sriubų, į ją įdėdamos keletą gabalėlių Stilton sūrio.

Padidinkite savo malonumą su Brillat – Savarin

Kuo jaunesnis, tuo šis sūris yra geresnis. Tai yra ypač riebus,

Brillat Savarin

kreminis sūris, pavadintas Prancūzijos įtakingiausio gastronomo vardu. Riebalų kiekis viršija 75 %, o jis bet kurio amžiaus tinka būti kreminiu ir satino švelnumo skonio.

Retos vaišės

Paprastai būna sudėtinga surasti gerą Brillat – Savarin, taigi, kai tik turite progą, namo būtinai parsivežkite gabalėlį šio skanėsto. Tačiau kaip ir daugumos gerų sūrių atveju, nepirkite daugiau, nei suvalgysite per vieną ar dvi dienas.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Elegantišką ir ekstravagantišką Brillat – Savarin (tariama Bryja Savaran) geriausia patiekti kaip desertinį sūrį su saldumynais, prinokusiais vaisiais, tokiais kaip braškės ar persikai.

Venkite pernokusio sūrio. Pernokimą rodo žievės suskilinėjimas ir žibėjimas kaip šampano burbuliukai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

D. Trumpas nusitaikė į „Nord Stream 2“ ir bando pamokyti Rusiją (43)

2017 birželio mėn. 26 d. 21:42
Vidurio ir Rytų Europoje vis daugiau paramos sulaukia geopolitinė iniciatyva, metanti iššūkį „Nord Stream 2“, skelbia politico.com.

Išsipildė vaiko svajonė: slapstytis nebereikės (7)

2017 birželio mėn. 26 d. 21:45
Išsipildė vaiko svajonė: slapstytis nebereikės
DELFI / Kęstutis Cemnolonskis
Pirmadienį valdžios desantas skubėjo į Vilkaviškio rajono savivaldybę, kur domėjosi ne kartą DELFI aprašyto 13-mečio šeimos problemomis. Savivaldybės valdininkams pavyko suminkštinti širdį – vaikas galės likti pas mamą.

R. Karbauskio valstiečiai Seime įgijo netikėtą advokatą, apie kurį nieko nenori žinoti (99)

2017 birželio mėn. 26 d. 20:15
Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras Bronius Matelis teigia sulaukęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo Petro Gražulio raginimų grįžti į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją. „Tokius raginimus P. Gražulis man išsakė mažiausiai du kartus“, – DELFI tvirtino B. Matelis.

Traukiniai nesutalpina vykstančių į pajūrį: lieka stotyje, keliauja tiesiog ant grindų „Lietuvos geležinkeliai“ žada kelti kainas (472)

2017 birželio mėn. 26 d. 17:01
Traukiniai nesutalpina vykstančių į pajūrį: lieka stotyje, keliauja tiesiog ant grindų
Lietuvos geležinkeliai
Lietuviai ir šalyje viešintys svečiai būriais veržiasi į Baltijos pajūrį. Nemažai jų renkasi kelionę traukiniu, tačiau sėkmingai nusigauti ar grįžti atgal pavyksta ne kiekvienam. Kai kuriems tenka keliauti tiesiog ant traukinio grindų ar laiptukų, kiti it musę pešę taip ir pasilieka niekur neišvykę stotyje.

Studentas iš Šri Lankos mokosi Lietuvoje, bet jau sužinojo, ką reiškia Rusijos tarnybos (135)

2017 birželio mėn. 26 d. 18:23
Saveen Randula (KSU nuotr.)
Pastaruoju metu, kai vis daugiau Lietuvos abiturientų palieka šalį ir vyksta studijuoti į užsienį, Lietuvos universitetai sulaukia nuosekliai didėjančio užsienio studentų srauto.