Šarmai pažeidė rageną


Vilnietė Aurelija su siaubu prisimena dieną, kai nusprendė namie pasilepinti grožio procedūromis. Pradėjusi veidą prausti abrikosų kauliukų dalelių turinčiu šveitikliu, kairėje akyje pajuto deginamą skausmą. Ji nedelsdama puolė plauti akį vandeniu.

„Ploviau ilgai, tačiau kuo toliau, tuo prasčiau jaučiausi. Akį ne tik skaudėjo, vaizdas pamažu tapo neryškus, tarsi būtų aptrauktas migla. Supratau, kad čia jau ne juokai ir iškart nulėkiau pas gydytojus“, – pasakojo Aurelija. 28-erių moteris manė, kad ligoninėje jai viso labo plaus akį stipresnio slėgio vandens srove. Tačiau specialistai, vos išvydę gaminio pakuotę, vilnietę kaipmat paguldė į ligoninę.

Pasirodo, šveitiklio sudėtyje buvo šarminių medžiagų, kurios nudegino rageną. Dvi savaites Aurelija praleido ligoninėje, kur jai į sužalotą akį medikai lašino vaistų. Taip pat jie kasdien darė tyrimus, stebėdami, kaip akis gyja.

„Skausmas buvo sunkiai pakeliamas. Kiekvienas vaistų lašelis atrodė tarsi smūgis akmenuku“, – akimirkas ligoninėje su siaubu prisiminė moteris.

Nors nudeginta ragena pamažu sugijo, pasekmes Aurelija jaus visą gyvenimą. Pažeista akis nusilpo dviem dioptrijomis ir tapo labai jautri šviesai. Kelis mėnesius moteris negalėjo vartoti jokios dekoratyvinės kosmetikos. Anksčiau kasdien nešiojusi kontaktinius lęšius Aurelija dabar juos įsideda tik ypatingomis progomis.

Pavojingos kalkės ir dažai

Nors rimti akių sužeidimai kosmetikos priemonėmis reti, neatsargių moterų nuolat pasitaiko.

„Teko gydyti pacienčių, kurios į akis prisipurkšdavo plaukų lako ar dezodoranto. Kai kurios neatsargiai gražindamosi į akis prisiberdavo kosmetikos“, – pasakojo Akių ligų klinikos vadovė oftalmologė Lilija Socevičienė. Ji tikino, kad tokie akių pažeidimai retai būna rimti. Kur kas labiau akys nukenčia, kai į jas pakliūva pavojingesnių chemikalų. Pavojingiausios yra statybinės medžiagos, kuriose gausu kalkių, įvairių dažų ar tirpiklių.

„Statybininkai yra dažniausi mūsų pacientai. Atrodo, kad visi žino, jog dirbant su pavojingomis medžiagomis būtina užsidėti apsauginius akinius. Tačiau tik nedaugelis taip daro“, – atsiduso gydytoja. Ji priminė, kad apsauginiai akiniai būtini ne tik statybininkams. Kiekvienas, susiruošęs chemikalais valyti namus ar dažyti plaukus, taip pat turėtų pasirūpinti akių apsauga.

„Tinka bet kokie akiniai. Netgi akiniai nuo saulės. Ir dar būtina švariai nusiplauti rankas“, – priminė L. Socevičienė.

Patiems gydytis nepatartina

Jeigu į akį vis dėlto kažko pateko, pirmiausia ją reikia plauti šaltu vandeniu. Ir tai yra vienintelė priemonė, kurios medikai siūlo griebtis namie.

„Kartais žmonės prisimena senus liaudiškus receptus ir ant akies deda šlapimo kompresus, plauna ją įvairiomis arbatomis. To daryti negalima. Reikia į indą pripilti švaraus šalto vandens ir jame plauti atmerktą akį“, – patarė gydytoja.

Nedidelis chemikalų kiekis paprastai lengvai išplaunanamas, tačiau didesnis gali nudeginti akį. Ypač pavojingos šarminės medžiagos, rūgštys ne taip kenkia. Sunkūs nudegimai kartais kainuoja regėjimą.

Į gydytojus reikia nedelsiant kreiptis ir tada, kai į akį įkrenta smiltelė ar kitas kietas svetimkūnis. Liaudies išmintis byloja: „pamirksėsi ir iškris“, tačiau gydytojai ragina į tai žiūrėti rimčiau.

„Buvo ligonių, kurie savaitę taip mirksėjo ir pas mus atėjo tik tada, kai prasidėjo giluminis akies uždegimas. Tuomet tenka ir vaistus leisti, ir vyzdžius plėsti. Uždelsus rainelė gali suaugti su lęšiu. Tuomet kyla grėsmė, kad išsivystys rimtos akių ligos“, – perspėjo gydytoja. Ji tvirtino, kad akys paprastai gyja greitai, tačiau tik tuomet, jeigu laiku susigriebiama.