aA
Šį amžių galima pavadinti vaikiškojo romantizmo pradžia. Vyriško ir moteriško elgesio stereotipai įsitvirtinę jau ganėtinai stipriai, o tai nemažai įtakoja ir filmai bei knygos. Vaikai save identifikuoja su savo herojais ir stengiasi elgtis taip pat, kaip ir jie. Mergaitės pradeda svajoti apie gražias vestuves ir vaikus, o berniukai – apie tai, kaip jie įvykdys kokį nors žygdarbį ir išgelbės savo mylimąją.
Vaikai
Vaikai
Vaikas gali visą dieną galvoti apie savo susižavėjimo objektą, vaikščioti į mokyklą vien tam, kad jį pamatytų ir prieš veidrodį repetuoti, ką pasakys susitikę. Dažnai vaikai šiame amžiaus tarpsnyje įsimyli už save vyresnius: mokytojus, savo draugų seseris ir brolius ar netgi jų tėvus. Mergaitės ir berniukai grupelėmis aptarinėja, kas ką įsimylėjo, rašo vienas kitam meilės raštelius ir pildo savo anketas, kad tik kuo daugiau sužinotų vienas apie kitą. Prasideda pirmosios draugystės.
Vaikai
Vaikai

Prieraišumas, atsiradęs šiuo metu gali pasirodyti esantis tikru ir rimtu jausmu ir išlikti visą vaiko gyvenimą. Vaikai labai liguistai reaguoja į išsiskyrimą su meilės objektu, pavyzdžiui, kai tenka pereiti į kitą mokyklą arba iš vasaros stovyklos važiuoti namo.

Jie dar nepakankamai savarankiški, kad galėtų pakankamai dažnai susitikti, o susirašinėjimas arba telefoniniai pokalbiai negali pakeisti tiesioginio bendravimo. Šio amžiaus tarpsnio pabaigoje formuojasi elgesio su priešingos lyties žmonėmis strategija, kuri ateityje nebekis, o tik šiek tiek koreguosis, priklausomai nuo įgaunamos patirties.

Vaikai savarankiškai analizuoja savo ir kitų jausmus, atkreipia dėmesį į mažiausias simpatijos objekto elgesio subtilybes: "ji pieštuko paprašė manęs, o ne savo suolo kaimyno – reiškia, kad ji mane myli!" Šiame etape tėvai gali drauge su vaiku smulkiai aptarti padarytas klaidas, po ginčo su mylimuoju ieškoti būdų taikytis arba drauge galvoti, kaip pritraukti simpatijos objekto dėmesį. Tai išmokys vaiką ateityje suprasti save ir kitus žmones bei jų elgesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0