aA
Šaltu metų laiku, kaip nesistengtumėme, daugeliui iš mūsų nepasiseka išvengti susirgimų. Nors ir egzistuoja daugybė patentuotų šiuolaikinių vaistinių priemonių, skirtų virusų ir bakterijų naikinimui, kiekviena šeima turi savo receptą, padedantį greičiau atsikratyti negalavimo. Mūsų skaitytojai dalinasi savo patirtimi.
Priemonės nuo peršalimo
Priemonės nuo peršalimo
Jeigu aš peršąlu, sumažinti ūmaus ligos periodo nemalonumus ir pamaloninti buvimą namuose man padeda arbata su saldumynais. Norėdami ją paruošti, į litrinį termosą dėkite po vieną arbatinį šaukštelį ramunėlių, šalavijo, mėtos, lauro lapų, valerijono šaknies, vieną-du gvazdikėlius, žiupsnelį malto imbiero, koriandro, šiek tiek maltų juodųjų pipirų, arbatinį šaukštelį medaus ir viską užpilkite verdančiu vandeniu. Po valandos arbata bus paruošta. Perkoškite ją per sietelį ir visą dieną ją gurkšnokite mažais gurkšneliais stebėdami, kad ji būtų pakankamai karšta. Toks gėrimas sumažina karštį ir padeda atsikratyti drebulio, kosulio, ramina ir padeda greičiau pasveikti.” (Asta)

Pajutusi pirmus slogos simptomus, nosies peršėjimą, per didelį gleivių išsiskyrimą, aš tuoj pat ją skalauju vandeniu su druska. Tam reikia į arbatinuką pripilti drungno virinto vandens ir jame ištirpinti vieną šaukštą druskos. Palenkus galvą virš kriauklės taip, kad viena šnervė žiūrėtų į viršų, arbatinuko nosele arba švirkštu pilkite vandenį į viršutinę šnervę. Po truputį vanduo pradės bėgti iš kitos šnervės. Taip išpilstau pusę arbatinuko. Paskui palenkite galvą į kitą pusę ir procedūrą pakartokite. Šią procedūrą pradėjus laiku, kartojant po keletą kartų per dieną, man pavyksta visiškai atsikratyti slogos jau per keletą dienų.” (Janina)

Kažkada mano močiutė mane išmokė, kaip kosint reikia daryti inhaliacijas ir nuo to laiko aš šiuo metodu gydau ir save, ir savo vaikus. Į nedidelį puodą įpilkite verdančio gydomųjų žolių nuoviro. Tai atlikti geriausiai tinka vonios kambarys, kur orą galite pašildyti šildytuvu arba karšto vandens pagalba. Tuomet nusirenkite iki juosmens ir, pasilenkę virš puodo, apsidenkite dideliu rankšluosčiu. Šiais minkštais, karštais garais pakvėpuokite 10-15 minučių. Tuo pat metu šis oras sušildo ne tik jūsų kvėpavimo takus, bet ir krūtinę, kaklą bei veidą. Taigi, šildymas eina ir iš vidaus, ir iš išorės.

Priemonės nuo peršalimo

Po to greitai po dušu apsiskalaukite šiltu vandeniu (galima apsiprausti ir tik iki juosmens), apsirenkite švarius sausus apatinius drabužius, šiltai apsirenkite ir – į lovą. Būtų gerai, jei jums į lovą kas nors atneštų puodelį karštos žolelių arbatos su medumi. Arba paruoškite arbatą iš anksto, įpilkite ją į termosą ir pastatykite prie lovos, kad vėliau po šios procedūros nereikėtų vaikščioti po namus. Po visko belieka tik užmigti. O ryte pasijusite žymiai geriau.” (Liudmila)

Peršalimo ir gripo padeda išvengti labai paprastas ir efektyvus receptas, netgi jei aplinkui ir siaučia epidemija. Kiekvieną vakarą grįžę namo atlikite šią procedūrą. Paimkite arbatinuką ir jį pripilkite verdančio vandens. Į jį įdėkite smulkiai pjaustyto česnako arba svogūno. Uždenkite jį ir per jo noselę pakvėpuokite iš jo sklindančia šiluma. Arbatinuką galite šiek tiek pašildyti mikrobangų krosnelėje arba sekundei jį pastatykite ant viryklės. Ši nedidelė gudrybė padės “susidoroti” su virusiniais mikroorganizmais, esančiais kvėpavimo takuose ir padės neapsikrėsti.” (Andrejus)

Norėdamas nugalėti įsisenėjusį kosulį, mano senelis visuomet naudojosi tokiu metodu: nugara atsiremdavo į karštą krosnį ir taip pasėdėdavo pusvalandį, o gal netgi ir valandą. Ryte jis atsikeldavo praktiškai sveikas. Kai tik pavyksta išvažiuoti į sodą, kuriame yra krosnis, aš visuomet seku jo pavyzdžiu. O jeigu peršalimas mane užklumpa namie, darau taip: orkaitėje pašildau smėlį, atsivežtą nuo jūros, jį glaudžiai įvynioju į servetėlę ir pridedu prie raktikaulio toje vietoje, kur yra trachėja ir bronchai. Kai smėlis atšąla, pašildau jį vėl. Po keleto tokių pašildymų apsikamšau ir guluosi į lovą. Ryte kosulys jau būna dingęs arba žymiai sumažėja.” (Angelė)

Mano vaikams nuo slogos puikiai padeda skiestos burokėlių sultys. Norint jas paruošti, šviežią buroką reikia sutarkuoti smulkia tarka, išspausti sultis ir praskiesti verdančiu vandeniu. Šį mišinį lašinu į nosį keletą kartų per dieną.” (Diana)

Jei man pradeda skaudėti gerklę, ir jaučiu, kad ateina liga, tai pradedu porą kartų per dieną atlikinėti šią procedūrą. Iš pradžių gerklę skalauju šiltu vandeniu, kurioje ištirpintas arbatinis šaukštelis valgomosios druskos ir šaukštelis sodos bei keletas lašų jodo. Po to imu šaukštelį augalinio aliejaus (geriausia – alyvuogių) ir juo skalauju burną taip stipriai, kad tarp dantų susidarytų putos. Kai aliejus taps visiškai skystas kaip vanduo, skalavimą galima užbaigti. Po tokios procedūros bet koks gerklės skausmas sumažėja ir pasveikstu žymiai greičiau.” (Valė)

Kosint padeda toks gėrimas: pusėje litro pieno išvirkite vidutinio dydžio svogūną ir įdėkite šaukštą medaus. Šį mišinį vartokite prieš naktį. Pienas tampa labai skanus, svogūno visiškai nesijaučia ir jį lengvai geria netgi vaikai. Sausas kosulys po jo taps drėgnas ir greičiau praeis.” (Galina)

Norint “pramušti” užsikimšusią nosį patariu pasinaudoti mano išrastu būdu: į stiklinę verdančio vandens įpilkite keletą lašų vietnamietiško balzamo “Auksinė žvaigždė”. Galvą uždenkite rankšluosčiu ir per nosį pakvėpuokite šiais iš stiklinės kylančiais garais. Po keleto minučių slogos kaip nebūta. Nors su laiku nosis vėl bus užgulta. Priemonė “žvėriška”, tačiau labai veiksminga. Ir vis dėlto ja piktnaudžiauti negalima.” (Svetlana)

Kartais, kai man ilgai nepraeina kosulys, aš darau sau “pyragą” iš garstyčių lapų visai nakčiai. Šiam reikalui dedu ant aštuonis kartus sulenkto laikraščio lapo šešis garstyčių lapus veikiančia puse į viršų prieš tai juos šiek tiek sušlapinus. Ant šio pyrago atsigulu ant nugaros ir taip užmiegu. Nakties metu garstyčios pastoviai skleidžia šilumą, kuri iš pagrindų sušildo bronchus. Bet per aštuonis laikraščio sluoksnius nenudegina odos. Kai kada vidury nakties prabundu ir jei garstyčios pradeda odą erzinti, juos nuimu. Tokios procedūros negalima kartoti kitą dieną – geriau keletą dienų palaukti. Bet dažniausiai vienos – dviejų procedūrų pakanka, kad pastebėtumėte sveikimo pradžią.” (Larisa)

Kai aš susergu, mama pradeda mane skubiai ir visais įmanomais būdais gydyti: pasodina į fotelį, kojas įkiša į dubenį su karštu vandeniu, kuriame yra ištirpintų garstyčių, krūtinę ištepa taukine, tuo pačiu į nosį lašina aliejaus su svogūnu, paskui paduoda karštą arbatą su avietėm ir medum. Vėliau nakčiai ant nugaros uždeda garstyčių. Viską ištverti yra visai nelengva, bet ryte jaučiuosi daug sveikesnis.” (Antanas)

Gripo epidemijos metu man puikiai padeda vitaminas C. Aš jį perku miltelių pavidalu po 0,5 g, ištirpinu vandenyje, priduriu medaus ar cukraus ir geriu po valgio po vieną-du kartus per dieną. Labai dažnai, kai visi aplinkui čiaudėja ir kosėja, man pavyksta nesusirgti.” (Lidija)

Anksčiau aš dažnai peršaldavau iš karto po mėnesinių – ko gero organizmas kažkaip nusilpdavo. Daktaras pasiūlė kritinėmis dienomis ir kelias dienas po jų gerti preparatus su kalciu ir magniu, o taip pat valgyti lazdyno riešutus. Tai iš tikrųjų man padėjo tapti atsparesne susirgimams.” (Anna)

Man su peršalimu ir gripu padeda kovoti mano mėgstamas echinacėjos iš amerikietiškosios saulėgrąžos antpilas. Aš jį pradedu gerti iš karto, kai tik išgirstu apie epidemijos artėjimą po 20 lašų per dieną profilaktiškai. Ir po 40 lašų, jei pajuntu negalavimą. Tai padeda išvengti užkrėtimo, o jeigu liga vis tik jūsų neaplenkė, tai jis padės pasveikti daug greičiau.” (Julija)

Norėdama išgydyti beprasidedančią slogą ir išvengti paūmėjimo, nakčiai užsidedu šiltą slidininko kepurę ir ausis užkemšu tamponais, vos vos sudrėkintais boro spiritu. Per naktį ausys gerai sušyla, o spirito garai dezinfekuoja vidinius nosies kanalus. Ryte slogos kaip nebūta.” (Olga)

Su ilgalaikiu kosuliu kovoti nuostabiai padeda ropės sirupas su medumi. Jį paruošti reikia taip: paimkite didesnę ropę, kruopščiai ją nuplaukite, nupjaukite viršūnę, toje vietoje išskobdami duobutę. Į ją įdėkite medaus. Ropę įstatykite į stiklainį su vandeniu, kad tekančios sultys neišsipiltų. Po dienos dubenėlis bus pilnas gydomojo gėrimo. Naudokite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.” (Zita)

Jeigu jaučiatės apsiblaususi ir atrodo, kad greitai susirgsite, tai atėję namo prieš eidami miegoti pasidarykite sau glintveino: gerą raudoną vyną, geriausia kagorą arba portveiną pašildykite ant mažos ugnies, įdėkite gvazdikėlių, cinamono, imbiero, muskato riešuto, šaukštą medaus. Prieš nuimant nuo ugnies įpilkite valgomąjį šaukštą citrinos sulčių. Gėrimą gerti reikėtų karštą, o vėliau apsikamšyti ir atsigulti miegoti. Ryte atsibusite jausdamasi žymiai geriau.” (Nina)

Kai man skauda gerklę, tai visą dieną burnoje laikau šviežią alijošiaus lapo gabaliuką. Jei nereikia eiti į lauką, ant gerklės dedu spiritinį kompresą arba kaklą apvynioju sudrėkintos garstyčios lapu, apvertus jį blogąja puse link odos.” (Irena)

Susirgimų ir epidemijų metu aš kambarius išpurškiu aromatiniais maumedžio, eukalipto, koriandro, šalavijo, greipfruto aliejais. Į vandenį, esantį purkštuve, aš įlašinu keletą aliejaus lašų. Kai lieka žievelės nuo apelsinų, aš jas užpilu verdančiu vandeniu ir šiuos skysčiu išpurškiu kambarį. Apelsinų aliejus ne tik gaivina kambario orą, bet ir išveja lauk mikrobus.” (Svetlana)

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

JAV Senatas patvirtino pagalbos Ukrainai paketą papildyta (8)

JAV Senatas patvirtino 95 mlrd. JAV dolerių užsienio pagalbos paketą, į kurį įeina karinė...

Karas Ukrainoje. Smolenske dega naftos perdirbimo gamykla

Naktį Charkivas buvo apšaudytas įsiveržusių rusų pajėgų, mieste girdėjosi garsūs sprogimai.

Smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas jo pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (22)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timuras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Trumpam atsiprašyti iš darbo galima ne visada: yra situacijų, kada galimas ir atleidimas (1)

Turite asmeninių reikalų, kuriuos sprendžiate darbo metu? Pavyzdžiui, galbūt vykstate į gydymo...

Dončičius iš „Clippers“ atėmė namų aikštės pranašumą, savų sienų neapgynė ir „Bucks“

Naktį iš antradienio į trečiadienį sužaistos dar trejos NBA atkrintamųjų rungtynės. Dvejose...