aA
Viena didžiausių miestą niokojusių nelaimių buvo gaisrai. Lietuvos sostinėje Vilniuje ugnis taip pat šeimininkavo labai dažnai. Gaisrai neatpažįstamai keitė miesto veidą, pasiglemždavo daugybę statinių, juose sukauptų brangenybių ir kitokių gėrybių, pagaliau nusinešdavo ne vieną dešimtį gyvybių. Tarp tokių dešimtmečiams savo atspaudą palikusių įvykių – didysis 1610 06 30-07 01 miestą nusiaubęs gaisras.

Gaisras kilo birželio paskutiniosios dienos ryte. Anot įvykio liudininko italo kunigo Alessandro Cilli, ugnis įsiliepsnojo kepėjo name, toje miesto dalyje, kur visi aplinkiniai namai buvo mediniai ir pilni sausos medienos. Apie 12 val. pasigirdo šauksmai ir varpų dūžiai, pranešantys apie gaisrą.

Padėtį itin blogino pakilęs didelis vėjas, kibirkštis ir liepsnas pernešdavęs daugiau kaip mylią nuo tos vietos kur prasidėjo gaisras. Ugnis netruko apimti viską, miestiečiams neliko nieko kita, kaip tik žiūrėti kaip išgelbėti gyvybę „su tuo trupučiu, ką galima buvo išnešti ant pečių. Todėl visa liaudis, ir vargšas, ir turtingas, pasitraukusi ant kalvų už miesto, stovėjo kiekvienam stebeilijantis, bene pamatys liepsnojant savo turtą kartu su namu, ir negalint suteikti nė mažiausios pagalbos“.

Gaisro metu pelenais virto daugybė Vilniaus gotikinės architektūros statinių, meno kūrinių bei buities daiktų. Miesto nuniokojimo statistika žiauri: sudegė apie 4700 gyvenamųjų namų, daugiau kaip 10 bažnyčių ir cerkvių (4 cerkvės, liuteronų bažnyčia, žydų sinagoga, karmelitų bažnyčia, Šv. Dvasios bažnyčia ir kt.), o gyventojų mieste sumažėjo trečdaliu. Kai kuriose gatvėse – Subačiaus, Aušros Vartų dalyje, amžininkų pastebėjimu, išdegė visi namai. O „kiekvienas sutiktas [vilnietis] ašaromis apsipila (...) kiek metų prireiks, kol miestas įgys ankstesnį vaizdą“.

Nemažai nukentėjo Vilniaus Žemutinės pilies pastatai. Anot poeto, “pilin tas neprašytas svečias įsibrovė, / Daug turto sunaikino, daug namų sugriovė, / Nuniokojo jis rūmus, bokštus apgadino, / Visur žalos pridarė, eibių begalinių. […] Tenai graži bažnyčia beregint sugriuvo, / Altoriai ir vargonai – pelenuos pražuvo, / Kazimiero koplyčia, tik jinai išliko – / Matyt, jo karštos maldos Viešpačiui patiko”.

Didysis gaisras Vilnių niokojo kelias dienas. Bet ir po to dar kurį laiką tai vienur, tai kitur įsiliepsnodavo ugnis. Liepsnoms aprimus, atsivėręs miesto vaizdas buvo apgailėtinas. Vilniaus jėzuitų kolegijos metiniame 1610 pranešime pažymėta, jog „visur pasirodė sugriuvę mūrai, vien kaminai liko stovėti, bažnyčių ir didelių rūmų fasadai pasvirę, bokštai nugriuvę, visa, kas liko, - vien pelenai ir suodžiai, o gatvėse tarp griuvėsių buvo randama daug pusiau sudegusių ar užtroškusių ar net prispaustų, - net priešas daugelį dienų niokodamas nebūtų sugebėjęs taip sudarkyti ir nusiaubti“.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Lietuvos istorijos institutas
    
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prof. Andrejus Spiridonovas. Kas mūsų laukia artimoje ateityje? Tai atrodys neįprasta ir pakeis daugelio žmonių gyvenimą (4)

Arakis – karščio ir smėlio persmelkta planeta tolimajame galaktikos kampe, aprašyta Franko...

Aukštas Elektrėnų policijos pareigūnas pratrūko: auklėdamas vairuotoją nesirinko žodžių (20)

DELFI skaitytojo atsiųstoje medžiagoje užfiksuotas automobilio vairuotojos ir elektriniu paspirtuku...

Kuo toliau – tuo blogiau: vėsią savaitę žada pakeisti dar šaltesnė

Šiandien, penktadienį, Lietuvos orus lems tolstančio ciklono pietvakarinis, šaltesnis pakraštys.

Ekspertas paaiškino, kaip elgtis ir kur slėptis išgirdus oro sirenas: kelias taisykles būtina žinoti kiekvienam (7)

„Suprantu, kad taikos metu psichologiškai sudėtinga ruoštis karui, kurio galbūt net nebus. Karas...

Vidurinio ir seno amžiaus vyrai užvaldo rinką: juos jaunos merginos, moterys ir net vyrai nori išsinuomoti

Santykiai su šeima gali būti iš tiesų painus ir sudėtingas dalykas, dažnai – nebūtinai...

Mokslininkė Plikusienė apie mūsų ateities vaistus: kai kurie gyvūnai gamina žmonijai svarbius ginklus prieš virusus

Gegužės 30–31 d., vykstant didžiausiai inovacijų ir progreso konferencijai Baltijos šalyse „...

Apgynė Lekavičių: jis nėra „Žalgirio“ bėda

Šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ patyrė retą, bet nebe pirmą nesėkmę LKL reguliariajame...

Naujausioje fotosesijoje Italijoje – užburiantis Karolinos Toleikytės grožis (3)

Dizainerės Rūtos Mackevičiūtės , kuriančios mados prekės ženklui „Coocoomos“, nauja 2024...