Policija perspėja – už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę bei už riaušių organizavimą gresia baudžiamoji atsakomybė ir laisvės atėmimas net iki 6 metų.

„Žinote, kaip Vytautas Didysis buvo išlaisvintas? Persirengė moteriškais tarnaitės drabužiais. Tad ir šiuo atveju bus persirengta moteriškais drabužiais, įsilieta į paradą ir iš vidaus išvaikyta. Taigi bus panaudota Vytauto Didžiojo taktika“, – paskambinęs į DELFI, žiniomis pasidalyti troško S. Buškevičius.

Kaip mena istorija, 1382 m. Vytautas Didysis iš nelaisvės Krėvos pilyje pabėgo persirengęs tarnaitės drabužiais.

Vis dėlto S. Buškevičius tvirtina, kad nei jis pats, nei parlamentaras Petras Gražulis moteriškais drabužiais nepersirengs. „Bet aš tikrai žinau, kad taip bus“, – sakė S. Buškevičius, šeštadienį susiruošęs atvykti į Vilnių.

Po kurio laiko vicemeras patikino, kad eitynių dalyviai nebus vaikomi – esą moteriškais drabužiais persirengę asmenys protestuos skanduodami savas idėjas. Vicemeras žada, kad renginys bus „šarmingas“, o moteriškais drabužiais bus persirengiama „dėl švento reikalo“.

Nuo gėjų ginsis keldami vėliavas

Stanislovas Buškevičius
Homoseksualų eitynės įaudrino ir dvasininkus, ir politikus.

Monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Lietuvos laisvės kovų dalyvių sąjungos pirmininkė Julija Ambrasienė, Seimo narys P. Gražulis ir S. Buškevičius išplatino laišką, kuriame piliečius kviečia nebūti abejingais ir aktyviai protestuoti prieš seksualinių mažumų eitynes.

Visi, nepritariantys homoseksualių santykių propagavimui, šeštadienį, kviečiami rinktis į Katedros aikštę protesto mitingui su gedulo atributika. Negalintys dalyvauti, kviečiami iškelti juodu kaspinu perrištas Lietuvos vėliavas ir uždegti gedulo žvakutes.

Elektroniniu paštu plinta laiškai, kuriuose šeštadienį kviečiama atvykti į „pederastų paradą“.

„Suprantama, kad šlykštu net artėti prie tokios sodomiečių eisenos, bet ar ne šlykščiau bus, jei paskui laikraščiai parašys, kad didesnio piliečių pasipriešinimo paradas nesulaukė?! Ant kortos stovi mūsų vaikų ateitis. Jau dabar išgirsi iš mokinuko lūpų, kad negalima gėjų diskriminuoti“, – rašoma laiške.

Žmonės raginami ateiti ir skanduoti įžeidžiančius šūkius, raginama neštis plakatų, daug papuvusių kiaušinių, žadama blokuoti kelią ir neleisti „ramiai teršti mūsų Marijos žemės“.

Kas gresia pažeidėjams

Ramūnas Matonis
Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis DELFI sakė, kad policija nuolat stebi viešąją erdvę, renka ir analizuoja duomenis. „Jei bus nustatyta įstatymo pažeidimai, asmenys atsakys įstatymų nustatyta tvarka“, – užtikrino R. Matonis.

Pareigūnai įspėja, kad už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, ar raginimus viešai smurtauti numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnis numato atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tas, kas turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė, gabeno, laikė dalykus, kuriuose tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba kurstoma smurtauti, fiziškai susidoroti su tokia žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu, arba juos platino, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

BK 283 straipsnis numato atsakomybę už riaušes. Tas, kas organizavo ar išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką, taip pat tas, kas riaušių metu smurtavo, niokojo turtą ar kitaip šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Tas, kas atlikdamas šio straipsnio 1 dalyje numatytus veiksmus panaudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis arba pasipriešino policininkui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.

DELFI jau rašė, kad eitynėse „Už lygybę“ galės žygiuoti kiekvienas norintis, tačiau visi dalyviai turės praeiti policijos patikrą, eitynių metu bus ribojamas pėsčiųjų ir transporto eismas. Renginio dalyviai bus saugomi atvežtomis tvoromis.