Lieknos figūros paslaptis: ar ant lietuvių stalo greitai atsiras šinšilų mėsa?

 (6)
Pastaraisiais metais, kuomet populiariausių mėsos rūšių kokybė aršiai kritikuojama ir ieškoma alternatyvų, didėja susidomėjimas šinšilų mėsa. Pasirodo, šis mėsos produktas, kurio struktūra ir skonis artimas triušienai, pasižymi ypač dideliu baltymų kiekiu. Dėl šios priežasties šinšilų mėsa tinka lieknėjantiems ir teikiantiems pirmenybę sveikai mitybai.
Lieknos figūros paslaptis: ar ant lietuvių stalo greitai atsiras <span style="color: #ff0000;">šinšilų mėsa</span>?
© Shutterstock nuotr.

„Šinšilų mėsa pasižymi vienodu ar net didesniu, 18-20 proc. siekiančiu baltymų ir mažesniu riebalų kiekiu nei kitų rūšių mėsa, todėl šis mėsos produktas turėtų puikiai tikti norintiems atsikratyti nereikalingais kilogramais“, - teigė dr. Rimantė Vinauskienė, Kauno Technologijos Universiteto Cheminės technologijos fakulteto docentė.

Mėsos produktų vartojimas vertinamas kaip svarbus veiksnys žmogaus rūšies evoliucijoje, ypač – smegenų ir intelekto išsivystyme. Mėsa mūsų mitybai - ypač svarbus koncentruotas maistinių medžiagų šaltinis, turintis daug aukštos biologinės vertės baltymų, geležies, cinko, seleno, fosforo bei B grupės vitaminų.

„Moksliškai įrodyta, jog šinšilų mėsa yra artima tradicinėms mėsos rūšims – vištienai, kalakutienai bei triušienai, kurios laikomos sveikesnėmis, tinkančiomis dietinei mitybai“, - sakė R. Vinauskienė.

Šinšilų mėsa yra ne tik itin baltyminga bei liesesnė nei daugelis kitų, bet ir vertinga savo maistinėmis savybėmis. Jungtinių Tautų įsteigtos Maisto ir Žemės Ūkio organizacijos bei Pasaulio Sveikatos organizacijos (FAO/WHO) nustatytų amino rūgščių cheminės sudėties matavimų duomenimis, šinšilų mėsos baltymų cheminė vertė pagal amino rūgščių sudėtį siekia 0,92 iš 1, kai tuo tarpu pupų, žirnių, laikomų svarbiu baltymų šaltiniu, vertė - 0,57, o kviečių glitimo – tik 0,25 (FAO/WHO). Pakankamas amino rūgščių kiekis maiste – vienas svarbiausių visaverčio organizmo funkcionavimo veiksnių. Amino rūgštys didina organizmo atsparumą, gerina centrinės nervų sistemos veiklą bei miego kokybę, skatina raumeninio audinio augimą ir net turi įtakos emociniam fonui.

Pasaulyje šinšilų mėsos vartojimas siekia labai senus laikus. Pavyzdžiui, Pietų Amerikoje inkų didikai ne tik puošdavosi šinšilų kailių paltais, bet ir valgė jų mėsą laikydami ją kaip stiprybės šaltinį. Mūsų dienomis šis maisto produktas itin populiarus Pietų Amerikos ir Azijos šalyse.

Šinšilai kilę iš Andų kalnų srities – Čilės, Argentinos, Peru, Bolivijos, tačiau XIX a. pabaigoje kilo grėsmė jiems išnykti. Šiandien laukinės populiacijos sėkmingai išsaugotos, o nelaisvėje nuo 1923 m. komerciniais tikslais gyvūnai veisiami visame pasaulyje.

Šinšilų veisimas – viena iš ir Lietuvoje sėkmingai plėtojamų žemės ūkio šakų. Todėl yra tikimybė, jog greitai triušieną kiek primenanti liesa ir baltyminga šinšilų mėsa atsidurs ir ant mūsų stalo.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikos

Kaip panaikinti blogą burnos kvapą?

Istoriniai faktai patvirtina, kad blogas kvapas žmones vargino jau seniai, tačiau anuomet nebuvo aiškios blogo kvapo priežastys ir žinomi veiksmingi būdai jam pašalinti. Mokslinių tyrimų objektu halitozė tapo tik 1940-1950 metais, kai buvo sukurtas osmoskopas, kvapo nustatymo ir matavimo prietaisas.

Kaip valgant nepriaugti svorio: pasinaudokite šiais patarimais ir džiaukitės rezultatais veidrodyje

Jeigu norite numesti svorį, ar jį pakoreguoti, turite būti sumanūs ir išradingi virtuvėje. Kitu atveju maistas pabos ir norėsite viską mesti. Šie patarimai puikiai tiks skubantiems, ar tiems, kurie nuolat nori užkandžiauti.

Jei rūpi jūsų sveikata, palengvinkite savo mitybą ir nekankinkite organizmo „tuščiomis“ kalorijomis

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo, juk atėjus vasaros karščiams visad lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. Dažnai tokia mityba padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerinti savo savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasarinę dietą.

Norite sulieknėti? Žiūrėkite į veidrodį, ne į svarstykles (2)

Visą žiemą kaip juodas jautis arėte sporto salėje, kad vasarą galėtumėte pasidžiaugti tobulomis kūno linijomis. Tačiau pasiekus norimą rezultatą ir pagaliau pradėjus ilsėtis nuo svarelių netrukus veidrodyje pamatai ne visai tai, ko tikėjaisi. Kodėl?

Gydytojas pasisakė apie sparčiai populiarėjantį gydymą su soda (3)

„Nusvyra rankos, kai valstybės finansuojamų brangių efektyvių vaistų žmogus atsisako ir imasi savigydos – per savaitę paciento vėžio žymenų tyrimo rezultatai tapo tokie, kokius per tris mėnesius pasiekia agresyviai progresuojanti liga", – sako Nacionalinio vėžio instituto Mokslinių tyrimų centro onkoimunologas dr. Marius Strioga.

Kokie požymiai rodo, kad maistas tau žalingas?

Liepos 8 diena minima Tarptautinė alergijos diena, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šių dienų vieną iš dažniausių civilizacijos ligų – alergiją. Dažnu atveju nemaloni kūno reakcija pasireiškia pieno produktams. Tačiau kaip atskirti – tai alergija, ar maisto netoleravimas? Ar tik gydytojas gali nustatyti, kad esi alergiškas tam tikram maisto produktui?

Ar mano vyras – sociopatas? (3)

Su psichologinį smurtą vartojančiais vyrais susiduria ne viena planetos moteris. Viena skaitytoja kreipėsi į specialistus su pagalbos prašymu dėl jo keisto elgesio.

112 kg svėręs vaikinas bėgiodavo tik vėlai vakare, nes dieną bijodavo patyčių (3)

Kas nori – tas pasiekia. Tai savo pavyzdžiu įrodė Raimondas Jokubauskas, atsikratęs 40 kilogramų antsvorio. 5braškės primena jo kardinalių pokyčių istoriją.

Paaiškėjo, kodėl vieniems žmonėms uodai gelia dažniau nei kitiems (5)

Žygiai, iškylos gamtoje, net vakarienės lauke neatsiejamos nuo uodų įkandimų.

Skysčiai žalingesni už pyragaitį +kalorijų lentelė (1)

Turbūt visos žinome, kad kalorijų neturi tik vanduo, o visi kiti gėrimai nėra jau tokie nekaltučiai. Be to, „skystos" kalorijos dar ir gudresnės nei „kietosios". Skysčiai figūrai gali pridaryti daugiau žalos už tortus ir šokoladus.

Kaip atpažinti melanomą? Brangi kiekviena minutė!

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad apie 75 % jaunų žmonių, reguliariai besilankančių soliariumuose, patiria padidėjusią pavojingiausios odos vėžio formos – melanomos – riziką. Ankstyvoji ligos diagnostika leidžia tikėtis geresnių gydymo ir gyvenimo prognozių.

5 gardžios ir sveikos sriubos, kurios padės sulieknėti (2)

Šiuolaikinei moteriai aktualiausia tema yra kaip sulieknėti ir atrodyti stulbinančiai! Alinančios dietos, sportas be poilsio dienų bei noras numesti svorį kuo greičiau, tai pagrindė klaida, kurią daro moterys.

Skausminga podagra: kaip išvengti šios ligos ir miegoti ramiai? (4)

Podagra – lėtinė šlapimo rūgšties apykaitos sutrikimo sukelta liga. Ji seniau vadinta karalių liga, nes kamuodavo sočiai valgyti ir gerti sau leidžiančius žmones.

„Auksinis pienas“ – stebuklingas gėrimas, kuris pakeis jūsų gyvenimą (16)

„Auksinis pienas“ – labai sveikas gėrimas, todėl jo išgerti kas vakarą patartina kiekvienam.

Šlepetes per pirštą nešioju ne ilgiau kaip valandą per dieną. Ir štai kodėl... (7)

Man šlepetės per pirštą patinka, nes jos taupo laiką. Apavas be dirželių labai patogus. Tačiau už patogumą tenka pernelyg brangiai mokėti. Tokio pobūdžio apavas turi pavojų, apie kuriuos mažai kas žino.