Lieknos figūros paslaptis: ar ant lietuvių stalo greitai atsiras šinšilų mėsa?

 (6)
Pastaraisiais metais, kuomet populiariausių mėsos rūšių kokybė aršiai kritikuojama ir ieškoma alternatyvų, didėja susidomėjimas šinšilų mėsa. Pasirodo, šis mėsos produktas, kurio struktūra ir skonis artimas triušienai, pasižymi ypač dideliu baltymų kiekiu. Dėl šios priežasties šinšilų mėsa tinka lieknėjantiems ir teikiantiems pirmenybę sveikai mitybai.
Lieknos figūros paslaptis: ar ant lietuvių stalo greitai atsiras <span style="color: #ff0000;">šinšilų mėsa</span>?
© Shutterstock nuotr.

„Šinšilų mėsa pasižymi vienodu ar net didesniu, 18-20 proc. siekiančiu baltymų ir mažesniu riebalų kiekiu nei kitų rūšių mėsa, todėl šis mėsos produktas turėtų puikiai tikti norintiems atsikratyti nereikalingais kilogramais“, - teigė dr. Rimantė Vinauskienė, Kauno Technologijos Universiteto Cheminės technologijos fakulteto docentė.

Mėsos produktų vartojimas vertinamas kaip svarbus veiksnys žmogaus rūšies evoliucijoje, ypač – smegenų ir intelekto išsivystyme. Mėsa mūsų mitybai - ypač svarbus koncentruotas maistinių medžiagų šaltinis, turintis daug aukštos biologinės vertės baltymų, geležies, cinko, seleno, fosforo bei B grupės vitaminų.

„Moksliškai įrodyta, jog šinšilų mėsa yra artima tradicinėms mėsos rūšims – vištienai, kalakutienai bei triušienai, kurios laikomos sveikesnėmis, tinkančiomis dietinei mitybai“, - sakė R. Vinauskienė.

Šinšilų mėsa yra ne tik itin baltyminga bei liesesnė nei daugelis kitų, bet ir vertinga savo maistinėmis savybėmis. Jungtinių Tautų įsteigtos Maisto ir Žemės Ūkio organizacijos bei Pasaulio Sveikatos organizacijos (FAO/WHO) nustatytų amino rūgščių cheminės sudėties matavimų duomenimis, šinšilų mėsos baltymų cheminė vertė pagal amino rūgščių sudėtį siekia 0,92 iš 1, kai tuo tarpu pupų, žirnių, laikomų svarbiu baltymų šaltiniu, vertė - 0,57, o kviečių glitimo – tik 0,25 (FAO/WHO). Pakankamas amino rūgščių kiekis maiste – vienas svarbiausių visaverčio organizmo funkcionavimo veiksnių. Amino rūgštys didina organizmo atsparumą, gerina centrinės nervų sistemos veiklą bei miego kokybę, skatina raumeninio audinio augimą ir net turi įtakos emociniam fonui.

Pasaulyje šinšilų mėsos vartojimas siekia labai senus laikus. Pavyzdžiui, Pietų Amerikoje inkų didikai ne tik puošdavosi šinšilų kailių paltais, bet ir valgė jų mėsą laikydami ją kaip stiprybės šaltinį. Mūsų dienomis šis maisto produktas itin populiarus Pietų Amerikos ir Azijos šalyse.

Šinšilai kilę iš Andų kalnų srities – Čilės, Argentinos, Peru, Bolivijos, tačiau XIX a. pabaigoje kilo grėsmė jiems išnykti. Šiandien laukinės populiacijos sėkmingai išsaugotos, o nelaisvėje nuo 1923 m. komerciniais tikslais gyvūnai veisiami visame pasaulyje.

Šinšilų veisimas – viena iš ir Lietuvoje sėkmingai plėtojamų žemės ūkio šakų. Todėl yra tikimybė, jog greitai triušieną kiek primenanti liesa ir baltyminga šinšilų mėsa atsidurs ir ant mūsų stalo.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikos

Ruduo: 5 vietos, kur slepiasi kenkėjai

Įsivyraujantį rudenį žymi ir kalendorius, ir oras už lango. Atvėsę orai, drėgmė gyventojus skatina ne tik šilčiau apsirengti, bet ir pasirūpinti prevencija nuo kenkėjų. Nepaisant to, kad vapsvų ir musių ore skraidžioja vis mažiau, tačiau iš laukų grįžta pelės, žiurkės, spintose įsiveisia drabužinės kandys. Kur po vasaros keliauja kenkėjai ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Mitybos specialistė išduoda keletą mitybos gudrybių šaltuoju sezonu

Prasidėjus rudeniui imame prasčiau jaustis, apima neveiklumo jausmas. Susilpnėjęs imunitetas ir padidėjęs stresas dėl darbo, rūpesčių, kylančių dėl į darželius ar mokyklą grįžusių vaikų, neretai tampa ir netikėtų ligų priežastimi, o dėmesys sveikesnei mitybai ir fizinio aktyvumo palaikymui visai išblėsta.

Gydytoja gastroenterologė apie vidurių užkietėjimą: tai gali signalizuoti apie kur kas rimtesnę ligą (1)

Remiantis kitose Europos šalyse atliktais epidemiologiniais tyrimais, dažniausiai įvardijamas virškinimo sistemos nusiskundimas vis dar yra vidurių užkietėjimas. Statistiniais duomenimis, kai kuriose šalyse ši problema vargina net apie trečdalį gyventojų.

Išsiauškino, kiek dienų per gyvenimą praleidžiame sportuodami, sėdėdami, mylėdamiesi?

Kai 6 valandą ryto suskambėjęs žadintuvas mus pažadina tam, kad prieš darbą spėtume pusvalandį pabėgioti ar padaryti rytinę mankštą, dažnam iš mūsų atrodo, kad šios treniruotės užima gana daug mūsų dienos laiko, tačiau atliktas tyrimas rodo, kad sportui vidutiniškai žmonės skiria mažiau nei 1 proc. savo gyvenimo laiko.

Šis paprastas testas su stikline per akimirką atsakys, ar sergate pienlige (1)

Candida albicans yra grybelis, aptinkamas burnoje, gerklėje, virškinimo trakte ir makštyje. Kai mūsų imunitetas nusilspta, organizmas yra išbalansuotas po antibiotikų ar kitų vaistų vartojimo, candida bakterijos pradeda sparčiai daugintis.

5 maisto produktai, kurie sustiprins jūsų širdį (2)

Kiekvienais metais artėjant paskutiniam rugsėjo sekmadieniui, kuomet minima Pasaulinė širdies diena, įvairios sveikatos organizacijos kviečia atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją, aktyvesnį gyvenimo būdą. Dietologai ragina nepamiršti ir sveikos mitybos – tinkamai pasirinkti maisto produktai taip pat gali sustiprinti širdies veiklą.

Šis gėrimas – nepakeičiamas jūsų kepenims (4)

Kepenys yra antras didžiausias mūsų organas, atliekantis daug skirtingų funkcijų, todėl juo rūpintis labai svarbu. Kepenys reguliuoja mūsų antsvorį ir hormonų kiekį, dalyvauja virškinimo procese. Būtina tinkamai maitintis, kad jos gautų pakankamai reikalingų medžiagų.

Darydamos tai vonioje, dvigubai padidinate vėžio riziką (18)

Naujausi medicinos tyrimai rodo, kad šis daugelio pamėgtas ritualas vonioje gali net dvigubai padidinti riziką susirgti vėžiu.

Štai kodėl jums reikia nedelsiant išmesti tokias bulves! (2)

Dauguma žmonių bulves vadina antrąja duona. Ir tikrai ne be reikalo. Kiekvienos šeimos namuose bulvės sudaro bene pagrindinį maisto racioną.

Gerklės skausmas gali signalizuoti apie ypač rimtas ligas

Ruduo skaičiuoja dar tik pirmąsias dienas, tačiau peršalimo ligos pradeda savo plitimo sezoną. Permainingas rudeninis oras bei nepakankamas rūpinimasis savo ir šeimos narių sveikata dažnai nulemia vieną nemaloniausių bei sunkiausiai prognozuojamų sveikatos sutrikimų – gerklės skausmą.

Psichologas atskleidė, kaip mūsų senoliai įvarė kompleksą dabartiniams „kelių gaideliams“ (11)

Kai išgirsti frazę „kelių gaidelis“, iškart supranti, kad kalbama apie vairuotoją, kuris rizikuoja savo ir kitų saugumu, nepaiso kelių eismo taisyklių, viršija greitį, kelia paniką, keiksnoja kitus vairuotojus. Toks chuliganiškas elgesys kelyje yra susijęs ne tik su psichologinėmis problemomis, bet ir kaimo kultūra, paveldėta dar iš mūsų senolių.

Medikai nustebę dėl pasikeitusio suaugusiųjų elgesio (apklausa) (6)

Atkeliavęs ruduo gatves nuspalvina krentančiais lapais ir pripildo į mokslo šventoves skubančių vaikų juoko. Deja, bet šis magiškas metų laikotarpis vaikams yra bene pavojingiausias metuose.

Ar aliuminio folija kenksminga ruošiant maistą? Atsako specialistai

Žiniasklaidoje pateikta daug prieštaringos informacijos. Kai kuriuose straipsniuose teigiama, kad maistas, paruoštas folijoje, pavojingas sveikatai. Ar tokia informacija pagrįsta?

Chlorofitas: šį kambarinį augalą į laiptines išnešame be reikalo (6)

Sunku rasti namus, kuriuose nebūtų žaliavęs šis augalas. Kambarinis chlorofitas ilgainiui tapo nemadinga ir neišvaizdi gėlė, iš namų išgyvendinta į laiptines, o galiausiai visai išnešta prie konteinerių ir pamiršta. Visai be reikalo.

G. Karaliūnaitė: jei būčiau žinojusi, šiandien viską būčiau dariusi kitaip... (34)

Lygiai prieš dešimt metų į siaubingą avariją pateko atlikėja Gintarė Karaliūnaitė. Nelaimė įvyko dėl galvijų šeimininko neapsižiūrėjimo. Labiausiai nukentėjo keleivio sėdynėje miegojusi G. Karaliūnaitė – dėl daugybinių veido lūžių ji atsidūrė reanimacijoje. Automobilį vairavęs tuometinis moters draugas ir sūnus nenukentėjo visai.