Vyno ir maisto derinimas – 7 taisyklės

 (10)
Tam, kad išsirinktumėte su maistu derantį vyną, nebūtina būti ekspertu, tačiau žinoti pagrindines vyno ir maisto derinimo taisykles būtų neprošal.
Vyno ir maisto derinimas – 7 taisyklės
© Shutterstock nuotr.

Pirma taisyklė: raudonas vynas geriamas prie raudonos mėsos, baltas - prie baltos. Nors ši taisyklė tinka ne visada, bet pradžiai užtenka žinoti ir tiek.

Antra taisyklė: lengvas maistas - lengvas vynas. Ir atvirkščiai. Jeigu valgote lengvas salotas, raudonas, sunkus vynas tiesiog nužudys jų skonį, tuo tarpu prie sočios vakarienės, tokios kaip spagečiai su Bolonijos padažu, baltas vynas bus nieko vertas.

Trečia taisyklė: geografinis poravimas. Tai reiškia, kad vynas turi būti iš to paties regiono kaip ir maistas. Prancūziškas sūris - prancūziškas vynas, ispaniškas kumpis - ispaniškas vynas, itališka pica - itališkas vynas (pvz. iš Sangiovese vynuogių), amerikietiškas mėsainis - amerikietiškas vynas (kad ir Zinfandel vynuogės iš Sonomos regiono, Kalifornijos).

Ketvirta taisyklė: aštrus maistas ir aštrus vynas - netinkamas duetas. Ne kiekvienoje šalyje vynas yra dalis kulinarinės kultūros, tačiau yra vynų, kurie tinka prie bet kurios pasaulio virtuvės. Tarkim,  aštrus indiškas maistas ir aštriu skoniu pasižyminčios Cabernet Sauvignon vynuogės tikrai nederės tarpusavyje, nes raudonas vynas suintensyvins ir taip jau deginantį patiekalo skonį. Geriau aštrų maistą poruoti su lengvais, šiek tiek saldžiais vynais, tokiais kaip, pavyzdžiui, vokiškasis Rieslingas.

Penkta taisyklė: kai kalbama apie desertą, vynas turi būti saldesnis už maistą. Kuo saldesnis maistas, tuo mažiau jūs jausite vyno skonį, net jei tai ir australietiškasis Shiraz. Saldumynai nualina mūsų skonio receptorius, tad jiems sunku aptikti ką nors, kas nors kiek nusileidžia prieš tai valgytam desertui. Juodas šokoladas saldumu nusileidžia Portui, tačiau po pieniško šokolado bet kuris, net ir pats saldžiausias vynas, bus kartus. Lengvesni desertai, tokie kaip vaisiniai ar varškės pyragai, dažniausiai poruojami su muskatiniais vynais.

Šešta taisyklė: pasikliaukite savo mėgiamiausiais produktų deriniais. Jums patinka vynuogių, kriaušių ir mėlynojo sūrio derinys? Tuomet logiška būtų prie mėlynojo sūrio derinti vaisinio skonio vyną, tokį kaip Chenin Blanc. Taip pat veikia ir kontrastingi skoniai - pikantiškas, aštrus sūris ir saldus vynas.

Septinta taisyklė: susimaišėte? Tuomet - rožinis vynas. Kadangi jo skonis nepretenzingas, jis derinamas tiek prie ispaniškos virtuvės, tiek prie japoniškų sušių, tiek prie bulvių košės su grybų padažu.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.