Viktorina: kuris produktas turi daugiau cukraus?

Morkos ar apelsinai? Pomidorų padažas ar garstyčios? Kuris iš jūsų mėgstamų produktų turi daugiau cukraus?
© Shutterstock nuotr.

Džiovintos spanguolės ar džiovinti abrikosai?
Kaip ir švieži vaisiai, džiovinti vaisiai gali papildyti jūsų dietą sveikatai tinkamais antioksidantais. Tačiau džiovintas vaisius turi dar vieną privalumą - patogumą: jūs juos galite įsikišti į savo rankinę ar lagaminėlį ir turėsite puikų užkandį „išsinešimui". Vienintelė problema yra ta, jog maisto kompanijos į džiovintus vaisius dažnai įdeda saldiklių, kad jie būtų aromatingesni. Taigi, kuriame iš šių maisto produktų yra daugiausia cukraus?
Daugiau cukraus:
džiovintose spanguolėse.
Deja, sunku surasti parduodamas džiovintas spanguoles, kurių sudėtyje nebūtų cukranendrių cukraus. 1/3 puodelio džiovintų spanguolių yra net gi 30 gramų cukraus. O tame pačiame kiekyje džiovintų abrikosų yra apie 23 gramus natūralaus cukraus.

Makaronų salotos ar konservuotos pupelės?
Nei vienas iš šių mėgstamų patiekalų nėra lengvas maistas, tačiau viename jų yra dvigubai daugiau cukraus. Kuriame?
Daugiau cukraus:
keptose pupelėse.
Pusėje puodelio yra beveik 300 kalorijų. Vargiai galėtumėte pavadinti makaronų salotas sveiku maistu, tačiau dėl vienos priežasties beveik galite taip padaryti - jose yra tik penki gramai cukraus, o tai yra mažiau nei pusė cukraus, esančio konservuotose keptose pupelėse. Pusėje puodelio pupelių yra 12 gramų cukraus ir beveik visas jis yra nenatūralus, kad pupelės būtų aromatingesnės.

Vaisinis jogurtas ar graikiškas jogurtas su medumi?
Jame gausu baltymų ir gerųjų bakterijų, kurios padeda jūsų virškinimo traktui ir jūsų organizmo sveikatai. Jogurtas gali būti idealus užkandis - jei žinote rūšis, kuriose yra didelis kiekis cukraus, kurių reikėtų vengti. Kuris iš šių jogurtų yra ne toks sveikas pasirinkimas?
Daugiau cukraus:
graikiškame jogurte su medumi.
Maždaug 13 gramų puodelyje. Paprastai graikiškas jogurtas yra mažai cukraus turintis pasirinkimas - tačiau kai jūs įdedate į jį valgomąjį šaukštą medaus, cukraus kiekis jame šokteli ir pasiekia 29 gramus. Iš kitos pusės, daugumoje vaisinių jogurtų yra apie 20 gramų cukraus. Sveikiausias pasirinkimas yra paprastas graikiškas jogurtas, pagardintas cinamonu ar šviežiais vaisiais.

Sausi pusryčiai su riešutais ir medumi ar greitai paruošiama avižinė košė?
Ieškote pusryčių, kuriuose būtų užtektinai ląstelienos, kad jaustumėtės soti iki priešpiečių? Maždaug du gramai ląstelienos yra tiek saldžiuose dribsniuose, tiek cinamono - obuolių skonio greitai paruošiamoje avižinėje košėje, tad abu jie puikiai tiks jūsų trokštamiems pusryčiams. Tačiau viename jų yra žymiai daugiau cukraus. Ar žinote kuriame?
Daugiau cukraus:
greitai paruošiamoje avižinėje košėje.
Nors dribsniai saldūs, 3/4 puodelio jų yra tik devyni gramai cukraus, tad jie, iš tiesų, yra mažiau cukraus turintis pasirinkimas, nei greitai paruošiama avižinė košė, kurios ½ puodelio yra 13 gramų cukraus. Be to, dribsniuose dar ir mažiau kalorijų: 110 kalorijų, palyginus su 130 kalorijų, esančių avižinėje košėje.

Marinara padažas ar konservuota pomidorų sriuba?
Dėl didelio pomidorų rūgštingumo gamintojai ir virėjai dažnai įdeda šiek tiek cukraus, kad pomidorų sriuba bei makaronų padažas būtų gardesnis. Tačiau kuris iš šių produktų turi daugiau cukraus?
Daugiau cukraus:
konservuotoje pomidorų sriuboje.
Pusėje puodelio konservuotos pomidorų sriubos yra 12 gramų cukraus, dėl to, kad ji yra saldinama daug fruktozės turinčiu kukurūzų sirupu. O pusėje puodelio marinara padažo yra 7-9 gramai cukraus. Be to, mažiau tikėtina, kad jis bus saldinamas daug fruktozės turinčiu kukurūzų sirupu.

Ryžių pudingas ar obuolių tyrė?
Pusėje puodelio abiejų produktų yra apie 100 kalorijų. Tačiau kuriame jų dauguma kalorijų atsiranda dėl pridėtų saldiklių?
Daugiau cukraus:
obuolių tyrėje.
Dauguma pirktinių obuolių tyrių yra prigrūstos cukraus, kad būtų gardesnės. Rezultatas: mažytėje porcijoje yra 20 - 25 gramai cukraus, o paprastame ryžių pudinge jų yra tik penki gramai. Tačiau patariama įdėmiai perskaityti sudėtį, kad įsitikintumėte, jog jūsų pudingas yra nepasaldintas. Jūs sumažinsite kalorijų maždaug per pusę - nuo 100 sumažinsite iki 50.

Vanduo su vitaminais ar šalta žalioji arbata?
Šie troškulio malšintojai abu giriasi savo sveikais privalumais. Deja, juose cukraus yra taip pat daug, kaip ir antioksidantų bei vitaminų. Tačiau kuris yra saldesnis?
Daugiau cukraus:
šaltoje žalioje arbatoje.
Nebent jūs pasirinksite natūraliai nepasaldintą variantą, tačiau dauguma vandens su vitaminais ir šaltų žalių arbatų yra įdėta cukraus. 340 gramų arbatos yra 38 gramai cukraus, atrodytų, kad šis gėrimas turėtų nusverti svarstyklių lėkštelę, tačiau 20 gramų cukraus, esančio tame pačiame kiekyje vandens su vitaminais taip pat skamba labai jau saldžiai. Rekomenduojama rinktis nesaldintą arbatą arba gazuotą vandenį su skiltele citrusinio vaisiaus, o maistingas medžiagas pasisavinti iš vaisių, daržovių ir kitų pilnų grūdų produktų.

Morkų sultys ar apelsinų sultys?
Tiesa, kad mėgstamų vaisių ir daržovių sultyse yra gausu maistingų medžiagų. Apelsinų sultyse, pavyzdžiui, gausu vitamino C, o morkų sultyse gausu su vėžiu kovojančio beta karotino. Tačiau kuriame iš šių gaiviųjų gėrimų ypatingai daug cukraus?
Daugiau cukraus:
apelsinų sultyse.
Viename puodelyje apelsinų sulčių yra 20 gramų cukraus. Tai ne taip jau ir toli nuo gazuotų gėrimų. Tačiau 14 gramų cukraus, esančio puodelyje morkų sulčių, taip pat ne ką geriau. Štai todėl patariama negerti sulčių, o vietoj to valgyti vaisius ir daržoves. Vienas puodelis sulčių yra padarytas iš begalės produktų, tad jame neišvengiamai yra daugiau fruktozės - tai yra vasiuose ir daržovėse esantis cukrus. Be to, jose nėra skaidulų, kurių yra vaisiuose ir daržovėse.

Kepsnių (barbecue) padažas ar pomidorų padažas?
Kaip ir pomidorų sriuba, taip ir dauguma pomidorų ir kepsnių (barbecue) padažų yra saldinami, kad jie būtų skanesni ir ne tokie rūgštūs. Kuris iš šių mėsainių ir vištienos padažų yra geresnis pasirinkimas?
Daugiau cukraus:
lygiosios.
Tiek kepsnių (barbecue), tiek ir pomidorų padaže yra septyni - aštuoni gramai cukraus dviejuose valgomuose šaukštuose. O tai yra daugybė tokiam mažam kiekiui. Jei jūs norite pagardinti savo ant kepsninės kepamą vištieną ar mėsainius, geriau rinkitės garstyčias. Jose ne tik nėra įdėta cukraus, bet ir beveik nėra kalorijų (mažiau nei penkios valgomajame šaukšte), o tai reiškia, kad galite jomis mėgautis be jokio kaltės jausmo.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.