VALGYK. Bulvių kebabai su kalendra ir kuminu

Ilgą laiką žvalgydamasi po prieskonių lentynas galvojau, jog kuminas yra tas pats kmynas. Pasirodo, klydau. Dėl to labai džiaugiuosi.
© Shutterstock nuotr.

Ir ne vien dėl to, kad buvau maloniai nustebinta, sužinojusi, jog tai - skirtingi prieskoniai. Atradusi kuminą, atvėriau ir sau kol kas nepažįstamą Indijos ir Pakistano virtuvę.
Kuminas kitaip vadinamas Indišku arba Romos kmynu. Jis tinka dėti į visus nesaldžius ir ne pieniškus patiekalus, arbatas.
Kmyninis kuminas (džira kumin) – Cuminum cyminum sėklos – svarbus daržovių, ryžių, ankštinių patiekalų ir užkandžių receptų komponentas. Rūgščiai aštroko skonio.
Naudojamas prieskonių ir virškinimą gerinančiose arbatose. Nedidelė paslaptis: kad sėklos suteiktų maistui charakteringą skonį, jos turi būti gerai pakepintos. 
Vienas mano mėgiamiausių patiekalų - vegetariški bulvių kebabai, kuriuos juokais vadinu "Tautų draugyste", mat šie blyneliai suvienija lietuviškas bulves ir indiškus prieskonius. Be to, prieskonių darželis ant mano palangės jau suvešėjo - kodėl tuo nepasinaudojus?

Taigi, jums reikės (12-kai kebabų):
4-5 vidutinio dydžio bulvių (kuo krakmolingesnės, tuo geriau)
1 smulkiai pjaustyto nedidelio svogūno
1 šaukštelio skrudintų ir trintų kalendros sėklų
1/4 šaukštelio skrudintų kumino sėklų
1/4 šaukštelio kumino pudros
1/2 šaukštelio druskos
1/2 šaukštelio citrinos sulčių
1/4 šaukštelio kajeno pipirų pudros
1/4 puodelio smulkiai pjaustytų šviežių mėtų ir kalendrų
Aliejaus kepimui

Veiksmas:
Su lupenomis išvirtas bulves nulupkite ir sutrinkite. Tačiau nepersistenkite - reikia košės su gabaliukais, o ne piure. Suberkite prieskonius, gerai išmaišykite. Šiek tiek grūstuvu patrinkite mėtas, kalendras, svogūną, gautas "salotas" apipilkite citrinos sultimis ir suverskite į bulvių masę. Išmaišykite.
Suformuokite 6 centimetrų skersmens kotletukus, juos pakepkite.

Patiekite kaip garnyrą prie mėsos arba kaip atskirą patiekalą su čatnio padažu. O čatnis gali būti įvairus. Štai, kas apie jį rašo viena geriausių mano draugių - Wikipedia:
Čatnis - garnyras, plačiai naudojamas Indiškose virtuvėse, paduodamas kaip papildomas maistas prie kitų patiekalų arba kaip savarankiškas tarpinis valgis pabaigus pagrindinius patiekalus, prieš desertą.
Tipai
Visi čatniai skirstomi į saldžiuosius ir aštriuosius. Daugumoje jų naudojami aštrūs prieskoniai, ir jiems gali būti naudojami įvairūs vaisiai ir daržovės: mangai, pomidorai, ananasai, tamarindas, papaja, mėta, svogūnas, kokosas ir pan. Jie troškinami ir paskaninami cukrumi, druska, imbieru, o taip pat prieskoniais, tokiais kaip kalendra, kuminas, asfoetida.
Tradiciškai čatniai būdavo grūdami akmeninėje piestoje, bet moderniaisiais laikais naudojami mikseriai ir smulkintuvai.
Čatnių produktai labai įvairuoja priklausomai nuo Indijos regiono virtuvės:
Pandžabo virtuvėje — mėta, svogūnas, tamarindas, mangas ir kt.
Šiaurės Indijos virtuvėje — tamarindai, kalendra, česnakas, mėta, mangas, čili ir kt.
Bengalijos virtuvėje — mangų, pomidorų, ananasų, tamarindų, papajų čatniai.
Asamo virtuvėje - kalendra, špinatas, pomidoras, čili, ridikas, morka, agurkas, lęšiai ir t.t.
Orisos virtuvėje — mėta, kokosas, mangas, apelsinas, pomidoras, džiovintos žuvys ir kt.
Gudžarato virtuvėje — aštrūs laimo čatniai.
Kanadų virtuvėje — kokosas, žemės riešutai, pomidoras, tamarindas, mangas, uradas, mėta, moliūgas, okra, imbieras ir t.t.
Keralos virtuvėje — kokosas, mėta, mangas, džiovinta žuvis, krevetės, svogūnas ir kt.
Maratų virtuvėje — mango, guramba, pančamritas, mirachicha thecha, žemės riešutai ir t.t.
Telugu virtuvėje — kokosas, kalendra, čili, pomidoras, svogūnas, žemės riešutai, citrinos, tamarindai, mangas ir t.t.
Tamilų virtuvėje
— kokosas, kalendra, čili, pomidoras, svogūnas, imbieras, mangas, lęšiai ir kt.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.