velykinių kiškučių slepiasi LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ kasdienybė

Velykos neatsiejamos nuo gausiai patiekalais nukrautų stalų ir vaikams dovanojamo šokolado. Ypač mėgstami šokoladiniai kiaušiniai ar kiškučiai. Bet ar žinojote, kad kakavos pupeles šiems skanėstams taip pat renka vaikai? Ganos ir Dramblio Kaulo ūkiuose, kuriuose užauginama beveik pusė visos kakavos pasaulyje, dirba apie 2 milijonai mažamečių.
Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.

Jų tėvai, plušantys kakavos ūkiuose, per dieną uždirba nuo 0,45 iki 1.12 euro. Tuo tarpu šokolado versle sukasi milijardai.

„Siekiame sureguliuoti šį disbalansą ir raginame bent jau Europos prekybos centrus, kurie yra įtakinga šokolado verslo grandis, prekiauti tik ta produkcija, kuri buvo užauginta nepažeidžiant žmonių teisių. Ją atpažinti galima pagal specialų ženklinimą. Deja, prieš Velykas atlikome nedidelį tyrimą Kaune ir neradome nei vieno šokolado produkto, su nuoroda į socialiai atsakingą gamybos procesą“, - sako Vaiva Ramanauskienė, projekto „SUPPLY CHA!NGE - atsakingi tiekėjai, sąžininga prekyba“ atstovė Lietuvoje.

Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.

Pasak V. Ramanauskienės, Europos ir Amerikos (JAV) gyventojas vidutiniškai suvartoja 5,2 kg šokolado per metus. Pagal šokolado suvartojimą Europoje pirmauja austrai ir vokiečiai – vienas asmuo per metus suvalgo apie 9 kg šokolado. Statistinis lietuvis – apie 5 kg kasmet.

Pasaulinėje šokolado konditerijos gaminių rinkoje grynasis pardavimas siekia maždaug 90 mlrd. eurų. Kakavą auginančių ūkininkų pajamos sudaro vos 6,6 procentus. 70 procentų pasaulio kakavos pupelių atkeliauja iš keturių Vakarų Afrikos šalių: Dramblio Kaulo Kranto, Ganos, Nigerijos ir Kamerūno.

Kakava yra pagrindinis pajamų šaltinis 5,5 milijonams smulkiųjų ūkininkų ir užtikrina pragyvenimą daugiau kaip 14 milijonų kaimo darbuotojų bei jų šeimų. Kai kuriose Vakarų Afrikos šalyse, tokiose kaip Dramblio Kaulo Krantas, Gana ir Kamerūnas, beveik 90 procentų ūkininkų pirminės pajamos priklauso nuo kakavos“, - pasakoja V. Ramanauskienė.

Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.

Labai konkurencingoje prekybos ir šokolado konditerijos gaminių rinkoje yra tik kelios stambios įmonės. Kol jos varžosi dėl vis didesnės rinkos dalies ir gausesnio pelno, milijonai kakavos ūkininkų kenčia nuo didėjančių išlaidų, gaudami vis mažesnę pajamų dalį ir gyvendami žemiau skurdo ribos.

„Nepakankami finansiniai ištekliai yra svari ūkių darbuotojų ir vaikų išnaudojimo priežastis, - pastebi V. Ramanauskienė. - Dėl žemų ir svyruojančių kakavos kainų ūkininkams sunku mokėti samdiniams įstatymiškai reikalaujamą minimalų darbo užmokestį ir teikti tinkamą apgyvendinimą bei priežiūrą. Daugeliu atvejų darbuotojai yra priversti dirbti viršvalandžius ir susiduria su pavojingomis sąlygomis, kenčia nuo apsinuodijimo cheminėmis medžiagomis“.

Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.

Ekologinės problemos kakavos ūkiuose dar viena skaudi problema. Visų pirma naikinami atogrąžų miškai, kadangi lengviau yra sukurti naują plantaciją nei atnaujinti seną. Dėl milžiniško ūkiuose naudojamo trąšų ir pesticidų kiekio dalis vandens tapo nebetinkamas naudoti, nyksta biologinė įvairovė.

„Atlikto tyrimo metu užfiksuota, kad trečdalis ūkininkų naudoja endosulfaną. Tai itin toksiška medžiaga, uždrausta daugelyje pasaulio šalių. Kiti ūkininkai nenaudoja insekticidų tik dėl to, kad negali jų įpirkti“, - pasakoja V. Ramanauskienė.

Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.

Ragindama prisidėti prie šiuolaikinės vergovės mažinimo, V. Ramanauskienė kviečia visus šokolado mėgėjus pirkti tik tą produkciją, kuri pažymėta FAIRTRADE ženklu. FAIRTRADE - yra pietų šalių gamintojų ir sąžiningą prekybą remiančių šalių vartotojų susivienijimas, kuris reikalauja aplinką tausojančio ūkininkavimo, draudžia genų inžineriją bei ypač pavojingų medžiagų naudojimą.

Už <span style="color: #ff0000;">velykinių kiškučių slepiasi</span> <strong>LIŪDNA AFRIKOS VAIKŲ</strong> kasdienybė
© Gamintojo nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.