TOBULAS MAMOS TORTAS „Napoleonas“ + receptas iš senos knygos

 (3)
Turbūt nė viena asmeninė ar kalendorinė šventė neapsieina be gardaus pyrago ar torto. Kepinių karaliumi pelnytai galime vadinti „Napoleoną“, kurį tobulai iškepti gali tik mama.
Tortas "Napoleonas"
Tortas "Napoleonas"
© Shutterstock nuotr.

Kavinėse ar kepyklėlėse aš sąmoningai neužsisakau „Napoleono“, nes iki šiol dar niekur neragavau tokio torto, kokį gamina mano mama“, – kartą prie kavos puodelio išsidavė bendradarbė.

Suintriguota, paprašiau tobulo mamos „Napoleono“ recepto, kuriuo su džiaugsmu dalinuosi ir su „5 braškių“ skaitytojomis. Tokio burnoje tirpstančio šventinio kepinio nebuvome ragavusios.

Ingredientai:

0,5 kg sviesto
0,5 kg miltų
0,1 l kefyro
1 l grietinės
2 stiklinės cukraus
Vanilinio cukraus
3-4 šaukštai raudonųjų serbentų žele
Citrinų žievelės.
Druskos 2-3 g

Gaminimas:

Paberkite ant stalo miltų ir ant jų su burokine tarka sutarkuokite sviestą. Viską peiliu sukapokite. Kai nebelieka sausų miltų, padarykite viduryje duobutę ir į ją supilkite kefyrą, įberkite mažą žiupsnelį druskos ir suminkykite. Iš tešlos padarykite apvalius blynelius kočiojimui (jų dydis turi būti toks, kokio skersmens norėsite torto).

Blynus sudėkite į lėkštę ir per naktį laikykite šaldytuve. Kitą dieną iš tešlos blynų iškočiokite apvalius ir labai plonus paplotėlius. Ant jų uždėkite lėkštę (norimo skersmens) ir suformuotus paplotėlius sudėkite į orkaitę (paplotėlius geriausiai užvynioti ant apvalaus ir ilgo daikto, kad nesusilamdytų ir lengvai persineštų ant skardos). Orkaitėje kepti keliais aukštais, kad greičiau iškeptų. Norint išvengti pūslių tešloje, galima ją pabadyti su šakute. Tačiau pūslės torto negadina, pertepimo metu jos susitraiško.

Kepti blynelius, kol paruduoja (170 laipsnių temp.). Išėmus iš orkaitės sudėti ant lentelių ar stalo, kad atvėstų (iškepa greitai, todėl reikia sekti, kad nepajuoduotų).

Paskutines tešlos atraižas iškočioti ir iškepti ypatingai plonai. Šie paplotėliai bus sutrupinti ir jais apibarstytas torto viršus.

Paplotėlius pertepkite grietinės kremu (sulig kiekvienu pertepimu paplotėlius gerai prislėgti). Sudėjus 4-5 paplotėlius, pertepti raudonųjų serbentų žele (galima ir juodųjų serbentų).

Uždėti lėkštę ir suformuoti tortą apipjaustant paplotėlių šonus. Paplotėlių likučiais ir trupiniais apklijuoti torto šonus. Ant torto viršaus suberti iš paskutinio paplotėlio sumaigytus smulkius trupinėlius. Galima pabarstyti kokoso drožlėmis.

Grietinė pertepimui:

Į grietinę supilti vanilinį cukrų ir cukrų, sutarkuoti citrinos žievelę ir išplakti iki tirštumo. Tokia mase pertepami visi paplotėliai, išskyrus vieną, kurį pertepu serbentų žele.

Serbentų žele imti iš stiklainio ir dėti ant paplotėlio, kad apsiteptų visas paviršius.

Tortas "Napoleonas"
Tortas "Napoleonas"
© Shutterstock nuotr.

Taip pat siūlome jums iškepti „Napoleoną“ pagal receptą iš senos knygos.

Ingredientai:

700 g miltų,
1/2 kg sviesto (galima maišyti perpus su margarinu)
1 kiaušinis
4 šaukštai grietinės
5 g druskos.

Virtam vaniliniam kremui: 1/2 kg sviesto, 120 g miltų, 350 g cukraus, 1 stiklinė pieno, 2 tryniai, 1 pakelis vanilinio cukraus (galima truputį įpilti spanguolių ar citrinos sulčių parūgštinimui).

Tešlos gaminimas:

Ant virtuvinės lentos paberiami miltai, užbarstoma druska, padarius duobutę, supilama grietinė, įmušamas kiaušinis, padedamas atšaldytas sviestas ir kapojama, kol tešloje neliks sausų miltų.

Tada tešla suspaudžiama, padedama ant lėkštės ir, pridengus skepetėle, atšaldoma. Po poros valandų iš tešlos iškočiojami 3 vienodo dydžio papločiai, perkeliami į vandeniu suvilgytą skartą, subadomi šakute ir kepami karštoje krosnyje, kol pagelsta. Iš skardos išimami, kai atšąla.

Kremui skirtas sviestas ištirpinamas puode, beriami miltai ir maišant pakaitinama, kol miltai pradeda gelsti. Atskirai užvirinamas pienas su cukrumi ir supilamas į sviestą, smarkai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliama nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukama, kol kremas atvėsta. Tada po vieną sumušami kiaušinių tryniai ir gerai išsukama. Kartu po truputį pilamos sultys bei vanilinis cukrus ir sukama, kol kremas pasidaro purus.

Atšalę papločiai pertepami kremu ir palaikomi porą valandų paslėgti. Tada kremu aptepami torto šonai ir viršus. Šonai apklijuojami trupiniais. Ant viršaus pro šabloną dviejų spalvų trupiniais išbarstomi įvairūs ornamentai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.