Reklama

Populiarėja alkoholiniai kokteiliai, kuriems ingredientų tenka ieškoti darže

Kiekviena moteris galėtų daug papasakoti apie prieskonines žoleles sriuboje ir salotose, bet ne kažin ką – apie žoleles alkoholiniuose kokteiliuose. Ši sritis mums kol kas vis dar menkai pažįstama. Tačiau ar ne metas ištaisyti šią žinių spragą?
Kokteilis su agurku
Kokteilis su agurku
© Fotolia nuotr.

Kokteilių žinovas, „The Real Shakers“ įkūrėjas Edgaras Pranskevičius pasakoja, kad kokteilius dabar itin populiaru gaminti su prieskoniniais augalais. Gėrimams neretai naudojamas bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, šalavijas, peletrūnas, raudonėlis, krapai, kalendra.

– Kodėl buvo sugalvota gėrimus gardinti prieskoniniais augalais?

Kokteiliuose naudoti žoleles daug kam gali pasirodyt keista ir nestandartiška, tačiau šiuo metu visame pasaulyje yra labai vertinami vietos bei ekologiški produktai. Todėl, natūralu, tai atsispindi ir kokteilių gamyboje.

Galbūt daug kas girdėjo ar matėte filmą „Noma“ apie restoraną, kuris ilgą laikąpelnydavo metų restorano vardą. Viena iš jo paslapčių buvo vietos produktai, iš kurių jie kurdavo virtuvės šedevrus. Labai panašiai yra ir su baru - vis labiau artėjame link natūralumo ir ekologijos.

Žolelės kokteiliams suteikia savotiškumo, dera su tam tikrais ingridientais, pavyzdžiui, trauktine, džinu, romu, tekila ir, žinoma, degtine.

Kokteilis su šalaviju
Kokteilis su šalaviju
© Fotolia nuotr.

– Kokios žolelės yra naudojamos gėrimams? Kokios pačios egzotiškiausios? Populiariausios?

Kokteiliams naudojama tikrai daug prieskoninių augalų. Visų net neįmanoma žinoti, nes skirtingose šalyse mėgstamos skirtingos žolelės. Lietuvoje labai populiarus bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, šalavijas, peletrūnas, raudonėlis, krapai, kalendra.

Šiuo metu kokteilių gamyboje itin populiarus yra šeivamedis. Galima sakyti, kad kokteiliai su šiuo augalu Lietuvoje tapo tikru atradimu.

– Tiesa, kad pakeitus vienintelį ingredientą – prieskoninę žolelę, galima pagaminti visiškai skirtingus kokteilius?

Tiesos yra. Pavyzdžiui, gaminant „gin sour“ tipo kokteilį, įdėjus baziliko lapelių ir gerai išplakus, gausite visiškai kitokį kokteilį. Arba „Raudonas Devynerias“ ir toniką sumaišius su čiobrelio šakele tikrai galima pakeisti gėrimą.

– Kaip žinoti, ar žolelės tiks darant gėrimą ir nesugadins jo? Pagal kokius principus parenkami prieskoniai?

Dažniausiai kuriant kokteilius atsižvelgiama į alkoholinio gėrimo sudėtį, ar jame esančios žolelės derės su kokteiliu. Reikia pasitelkti fantaziją, kas su kuo derės. Vėliau jau degustavimo būdu galima nuspręst, tinka konkrečios žolelės gėrimuose ar ne.

Kruvinosios Meri kokteilis
Kruvinosios Meri kokteilis
© Shutterstock nuotr.

– Kai kurie alkoholiniai ir gaivieji gėrimai daromi ir su daržovėms – salieru, agurku, krapais. Kokie dar netradiciniai augalai gali būti naudojami gėrimams gaminti?

Barmenai mėgsta ekspermentuoti ir derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingridientus, pavyzdžiui, kaip pipirus ir braškes, arba kriaušes ir šalaviją, baziliką ir vasabi, agurką ir citriną. Tikrai yra labai daug keistų įdomių ir nestandartinių variantų.

– Rekomenduokite penkis šios vasaros gėrimus, kuriuos galima pasidaryti namuose su prieskoninėmis žolelėmis iš savo daržo?

Kokteilis su čiobreliais
40 ml „Devynerių“ Raudonųjų
20 ml čiobrelių sirupo
120 ml toniko vandens
2-3 čiobrelių

Kokteilis su mėtomis
40 ml „Devynerių“ Originaliųjų
20 ml Citrinų sulčių
20 ml šeivamedžių sirupo
4 mėtos
100 ml sodos/mineralinio vandens

Mochito kokteilis
Mochito kokteilis
© Shutterstock nuotr.

Kokteilis su agurku
40 ml „Devynerių“ Originaliųjų
agurko skiltelė
120 ml imbierinio alaus

Kokteilis su rozmarinu
40 ml „Devynerių“ Žaliųjų
rozmarino šakelių
120 ml „Rushian shweppes“

Kokteilis su šalaviju
40 ml „Devynerių“ Raudonųjų
„Sprite“
Sezoninių uogų
agurko skiltelė
Obuolio skiltelė
Šalavijo šakelė

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.