Patarimai: kaip išvengti ginčų?

 (19)
O gal jų nereikia vengti? Sakoma, kad ginčuose gimsta tiesa, bet ginčytis reikia mokėti, kad išvengtume virdulio garų principo.
Pykčių šeimoje sumažėtų, jei vyras dažniau padėtų moteriai buityje.
© Shutterstock nuotr.

Kodėl kreipiuosi į moteris? Nes 60-65 procentus ginčų sukelia būtent jos. Dažniausios priežastys: vyras nepadeda buityje, per daug dėmesio skiria darbui ir draugams, nepakankamai uždirba, išgėrinėja.
Vyrai irgi turi ką pasakyti: kaltina moteris, kad šios per mažai jiems skiria dėmesio, kad per daug išlaidauja, kad kalba ilgai telefonu, kad yra neryžtingos...
Pykčiai ar ginčai nėra visiškas blogis, kurį derėtų išstumti iš šeimos. Tai normalus poros santykių augimo prieskonis, tik, žinoma, jeigu netampa santuokos leitmotyvu. Pyktis ir ginčai padeda viską sudėlioti į vietas ir tarsi update'inti, kurioje stadijoje yra vyro ir moters ryšys. Jei pora nesipyksta, galima įtarti, kad ji serga, kažko nepasako iki galo. Juk kokia būna gaivuma po gero lietaus, po audros. O jei visada ramu? Užsistovėjęs vanduo ima smirdėti. Gyvybė ten, kur tėkmė.
Taigi pykčiai, tos mažos perkūnijos, tik atgaivina santykius. Bet esmė - nespekuliuoti jais ir nekelti bangų ramioje jūroje. Mano draugė Liucija būtent tokia: jai atrodo netikra, kai viskas gerai. Idilė ją erzina, todėl dažnai ieško priekabių, kad tik pasipyktų. Ir ima taršyti ne tą vieną aspektą, o nusiaubia kaip uraganas viską, prikišdama Nielsui ir tėvus, ir santykių pradžioje pastebėtus dalykus, kurių šis net nepamena.
Po tokio pykčio būna neskanus vaizdelis: įžeistas partneris, jo artimieji. Beje, nemenki akmenys kristų ir į vyrų daržą - jie apskritai užsispiria kaip ožiai, nemoka ginčytis. Geriausia, ką jie gali padaryti, tai ginčo išvengti - nuo jo pabėgti.

Ginčo bei pykčio priepuolis gali kilti bet kada. Tokių dalykų nesuplanuosi ir nenumatysi. Gal jums, mielosios, padės mano pastebėjimai ir patarimai, kaip pyktis, kad ir toliau galėtumėte pagarbiai bendrauti.
Smulkmeną, kuri mane suerzina, priskiriu didesnei vyro bėdai. Tarkim, nenuleistas unitazo dangtis - netvarkingumas. Bet jei mane supykdo unitazo dangtis, tai pati ir uždarau. Kodėl turiu kankinti vyrą ir auklėti, jei jau 25 metus jis taip pat daro? Dangtis - ne vyro, o mano problema, jei tokia smulkmena erzina.
Išmokau nebekaltinti anytos, kad ji blogai išauklėjo sūnų. Su ja net pajuokaujam dėl Ričardo elgesio.
Stengiuosi nebevardinti kitų dalykų, jei ginčas tik apie langų švarą. Ypač vengiu žodžių "niekada" ir "visada", pavyzdžiui: "Tu niekada nepasikeisi", "Tu visada palieki vonia netvarkingą".
Jei matau, kad vyras neįvykdė pažado (nesukalė lentynos, nenuvežė manęs pas mamą), nebekaltinu priekaištaudama, o paklausiu dar kartą: "Kada tau būtų patogu imtis to ir to darbo?".
Neįžeidinėju jo „tinginys", „pažadukas", „plevėsa", „krapštukas". Kaip ten sakoma? Vadinsi vyrą kiaule, kriuksėti pradės. Pradėjau dažniau girti, kaip vaiką, kai šis atlieka kokį darbą. Tada ir pats nori kitą kartą stengtis. Be to, ginčai baigiasi. O tau malonu bus gyventi su vyru, kurį ką tik išvadinai kiaule?
Nežeminu vyro svetimų žmonių akyse. Nei dėl namų ruošos, nei dėl atlyginimo. Jei būna diskusija kokiame baliuje, pratyliu arba įsiterpiu tik girdama savo vyrą (nors žinau, kad būtų už ką ir papeikti). Visas pastabas susakau jam ramiai namuose, kai būname dviese.
Jeigu jau susipykstame, tai paklausiu, ar tikrai norime dabar viską išsiaiškinti, ar geriau nurimti ir prie problemos grįžti po kurio laiko - 20 minučių, o gal netgi dienos. Emocijoms atslūgus, sugrįžta protas. Kalba būna žymiai civilizuotesnė.
Aišku, labai sunku, kai esame įsiaudrinę, vėl stengtis bendrauti normaliai, lyg nieko nebūtų atsitikę, tačiau bent mažais dalykais parodome, kad esame svarbūs vienas kitam. Pavyzdžiui, vyras mane pabučiuoja į kaktą, aš jam padarau arbatos. Labai svarbu perduoti žinią, kad santykiuose iš esmės niekas nepasikeitė, kad pykstamės tik dėl vieno daikto, o nekuriame mintyse skyrybų planų.
Ginčiuose labai sunku išlikti oriai. Nesinori ir pačiai likti skuduro vietoje, bet ir vyro paversti mazgote. Žinome abu, kaip sunku atsiprašyti ir nusileisti. Tai sugalvojome, kad jei ginčysimės, tai kiekvienas taikysimės paeiliui, nesvarbu, kas kaltas buvo. Nes tada nė vienas nesijaus užpultuoju ar užpuoliku.
Praktikuoju skaičiavimą. Jei pamatau, kas kažkas mane suerzino, giliai įkvėpiu, palengva iškvėpiu ir suskaičiuoju iki dešimties. Jei vis dar noriu pasakyti, dėl ko suirzau, pasakau. Bet tada pavyksta ramiai, be pakelto balso, neužsipuolant vyro su priekaištais.
Elkis su savu, kaip su svetimu. Visiškai nešaukiu. Mano tėvai nešaukė, ir man tai didžiausia nepagarba kitam žmogui. Joks svetimas žmogus neturi teisės ant manęs šaukti! Kai pirmais metais Ričardas buvo pakėlęs balsą, išėjau pusdieniui iš namų. Paskui pasakiau, kad negaliu pernešti tokių dalykų. Jei jis nesusitvarkys, mūsų santuoka ne kažin kiek temps. Įsidėmėjo.
Stengiuosi suprasti. Ir vyrą, ir save. Gal mane erzina ne vyro dėmesys draugams, o tai, kad aš jo negaunu? Labai svarbu įvardinti savo jausmus ir mokėti juos pasakyti.
Nesidedu ta, kuri net už jį geriau žino jo paties elgesį. Galiu visai nepataikyti su spėliojimais. Aš įvardiju tik savo jausmus. Kaip galiu suprasti kitą, kai dažnai net pati savęs nesuprantu?
Kantrybė.
Ką čia bepridusi... Mes, moterys, juk kantrios.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (3)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (31)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (9)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (28)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.