Pasninkas DIDĮJĮ PENKTADIENĮ: ką galima valgyti ir ko nevalia daryti?

 (16)
Prasidėjo pasninkas prieš gražiausią metų šventę - Velykas. Ką valgyti Didįjį penktadienį ir ko nevalia daryti prieš Velykas, jei nori išvengti nesėkmių?
Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Nuo Didžiojo ketvirtadienio iki Didžiojo šeštadienio nuo varpų nutilimo iki suskambėjimo laikytasi beveik visiško pasninko.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Instrukcijoje dėl atgailos ir pasninko dienų rašoma, kad Didįjį penktadienį privaloma tiek pasninkas, tiek abstinencija.

Didįjį penktadienį reikia susilaikyti nuo mėsiškų patiekalų. Galima valgyti tik vieną kartą per dieną. Pusryčius, pietus ar vakarienę - nėra taip svarbu. Dar porą kartų reikėtų tik lengvai užkąsti.

DRAUDŽIAMA MĖSA

Per pasninką negalima valgyti šiltakraujų gyvūnų mėsos: jautienos, kiaulienos, paukštienos, žvėrienos.

Pasninkaujant leidžiama valgyti šaltakraujų gyvūnų mėsą. Todėl Didįjį penktadienį valgykite žuvį, jūros gėrybes.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, nors jūros gėrybės ir nėra draudžiamos, tačiau per pasninką reikėtų maitintis kuo paprastesniais valgiais ir susilaikyti nuo pagundų.

Senovėje per pasninką žmonės atsisakydavo ir pieno produktų bei kiaušinių, tačiau dabar šie produktai leidžiami. Kaip ir sviestas, grietinė, majonezas.

NEGALIMA TVARKYTIS

Nuo seno tik bažnyčioje, bet ir namie buvo nusistovėjusi Didžiosios savaitės tvarka. Šią savaitę negalima bartis, pavydėti, nepriimtina, ypač šeštadienį, ką nors skolintis ar skolinti, nes nesiseks gyventi.

Didysis ketvirtadienis – pirmoji reikšmingiausia Didžiosios savaitės diena, vadintas dar „Čystuoju ketvirtadieniu“. Šią dieną tvarkomos sodybos, sodai, namai, krečiami kaminai, iš trobų išnešama visa, kas nereikalinga.

Didysis penktadienis – susijęs su atgaila. Tai labiausiai sielvartinga krikščionių kalendoriaus diena, nes tai – Kristaus mirties ir palaidojimo diena. Dirbama mažiau, laikomasi tylos. Malkų kapoti, švarintis, tvarkytis jau negalima.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

KADA MARGINTI KIAUŠINIUS

Didysis šeštadienis – taip pat atgailos diena. Iki pietų baigiama dirbti visi sunkesni darbai, iš bažnyčios parnešama ugnis, kartais šventintas vanduo, ruošiami velykiniai valgiai, marginami kiaušiniai, įrengiamos sūpuoklės (bet nesisupama).

Pavakare visi išsimaudydavo pirtyje, įkurta šventinta ugnimi. Baigiasi Didžioji savaitė šeštadienio vidurnaktį, kai tikintieji sveikina vienas kitą džiugiai sakydami: „Kristus prisikėlė!“ ir skelbdami, kad prasidėjo svarbiausia krikščionių šventė Velykos.

Atlikta apklausa parodė, jog didžioji dauguma Lietuvos gyventojų Gavėnios metu keičia savo kasdienio valgymo įpročius ir daug ko atsisako. Pasninko nesilaikantys prisipažino tik kas dešimtas apklausos dalyvis, taip pat yra ir tokių, kurie nežino, kas yra Gavėnia.

Vienas prekybos tinklas, norėdamas išsiaiškinti, ar pirkėjai laikosi Gavėnios tradicijų, atliko apklausą internetu. Daugelis atsakiusiųjų nurodė, kad tai rimties, susikaupimo, o svarbiausia – apsivalymo ir susitaikymo metas prieš Šv. Velykas. Nemaža dalis Gavėnią supranta tik kaip kūno apsivalymą ir akcentuoja pasninką. Tiesa, yra ir nežinančių šio žodžio reikšmės, tačiau tokių – vos 3 proc.

Pasak Troškūnų Švč. Trejybės parapijos klebono Sauliaus Filipavičiaus, Gavėnia krikščionių tradicijoje ir tikėjime yra laikas prieš Velykas, kada tikintys žmonės mini Kristaus 40 dienų pasninką, jo kančią ir mirtį: „Šis laikotarpis įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti penktadieniais, ypatingai Didįjį penktadienį ir pirmąją Gavėnios dieną, kitaip dar vadinamą Pelenų diena. Tikrasis pasninkas yra tada, kai žmogus vieną kartą per dieną valgo įprastai, o kitus du – vos užkanda ir nuolat jaučia fizinį alkį. Norintys pasninkauti gali rinktis grūdinės kilmės produktus, daržoves, vaisius bei žuvį.“

Apklausa parodė, kad daugiau nei dešimtadalis gyventojų kasmet atsakingai pasninkauja visą Gavėnios laikotarpį. Maždaug trečdalis nurodė tai darantis tik penktadieniais, o kas dešimtas – tik Didįjį penktadienį prieš pat Šv. Velykas. Visiškai nesilaikantys Gavėnios tradicijų nurodė vos 13 proc. apklaustųjų, 3 procentai teigia prieš Velykas kasmet planuojantys pasninkauti, tačiau tai jiems nepavyksta.

Apklausoje buvo teiraujamasi ir kas dažniausiai Gavėnios metu atsiduria ant mūsų tautiečių stalo. Paaiškėjo, kad stengiamasi atsisakyti mėsos, penktadalis respondentų į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, o 5 proc. nurodė ir taip kasmet pavasarį besilaikantys dietos bei dažniausiai valgantys vaisius ir daržoves. Kiti nurodė per Gavėnią gaminantys patiekalus iš įvairių kruopų, silkės, grybų. 7 proc. respondentų teigė Gavėnios tradicijų besilaikantys labai griežtai ir nevalgantys ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Fantastiškas bananinis vyniotinis, kurį net bus gaila valgyti (22)

Bananai yra mano mėgstamiausias vaisius. Nieko nuostabaus – juk juose gausu medžiagų, kurios padeda atsipalaiduoti, gerina nuotaiką, suteikia energijos.

Purus ir lengvas sūrio pyragaitis, kuris neapsunkins

Jei ieškote puraus ir lengvo deserto, kuris neapsunkintų skrandžio, tačiau pamalonintų gomurį, tuomet šis sūrio pyragaitis yra idealus pasirinkimas.

VEIDRODINIAI TORTAI: tokio grožio desertų jūs dar tikrai nematėte! (20)

Tokie tortai, kokius gamina rusų konditerė Olga Noskova, primena meno kūrinius. Šiuos įspūdingai atrodančius desertus netgi gaila valgyti.

Su šiuo genialiu receptu jūs PAMAITINSITE ALKANIAUSIĄ ARMIJĄ (1)

Šis receptas padės jums ne tik skaniai pavalgyti, bet ir pavaišinti kaimynus! Be to, patiekalas paruošiamas itin paprastai, nereikalauja ypatingų produktų.

Aliejus dailininkės rankose virto Salvadoro Dali portretu FOTO

Meno galerija vienam vakarui virto maisto laboratorija, o vakarėlio svečiai – kūrėjais. „Borges“ aliejus kartu su menininke Jolita Vaitkute pakvietė pažvelgti į maistą kitaip. Įvairių rūšių padažai, aliejai susijungė su sveikais maisto produktais ir pavirto ispanų menininko Salvadoro Dali portretu.

SUTAUPYKITE: už kelis centus rikotos sūrį be vargo pasigaminkite pačios (19)

Mūsų šeimoje itin mėgstami pieniški produktai. Pienas, kefyras, grietinė, varškė, jogurtais, sūriai ir sūreliai. Dėl kylančių kainų kai kurie pieno gaminiai tampa prabangos preke. Tačiau visai neseniai sužinojau itin paprastą ir pigų būdą, kaip namuose pasigaminti rikotos sūrį vos už kelis centus.

DIETINIAI KOTLETAI: mano naujausias kulinarinis hitas (4)

Visos mes norime prieš vasarą atsikratyti papildomo svorio. Tačiau laikytis dietos yra sudėtinga ir sunku. Bet jei žinai ypatingų receptų, net ir mesti svorį galima maitinantis sveikai ir skaniai.

Ši SULTINGA VIŠTIENOS KRŪTINĖLĖ paruošiama per 5 minutes (2)

Jei sulaukėte netikėtų svečių, geriausia išeitis pavaišinti juos šia ypatingai greitai paruošiama vištienos krūtinėle. Vos kelios minutės virtuvėje, ir ant jūsų stalo garuos sultingas, švelnus ir kvapnus mėsos patiekalas.

Daug geriau už PAPRASTUS KIAULIENOS KEPSNIUS: šis patiekalas – tikras gardumėlis

Jautienos ar kiaulienos kepsniai - paprastas ir įprastas patiekalas ant mūsų stalo. Tačiau šįkart siūlau ant stalo patiekti kiek kitokį variantą - suktinukus su olandišku padažu.

AUKSINIS RECEPTAS: nuo šiol blynus kepsite tik taip (6)

Purūs blynai - pusryčiams, faršu įdaryti blynai pietums, ar su uogiene - vakarienei. Šis patiekalas niekada neatsibosta. Tačiau kai išbandžiau šį purių blynų receptą, mano šeima prašo taip gaminti kiekvieną dieną. O draugės vadina šį receptą auksiniu.

5 gudrybės, kurias privalote žinoti prasidėjus GRILIO SEZONUI

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, kartu su jais prasidėjo ir visų lauktas grilio sezonas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tampa atgyvenusiais. Todėl šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios padės jums pasitikti šį grilio sezoną kitaip ir nustebinti kiekvieną grilio vakarėlio svečią.

APKEPAS IŠ BULVIŲ IR VARŠKĖS – tai kur kas gardžiau negu įsivaizduojate!

Negalite gyventi be bulvių, o jūsų brangusis pirmenybę teikia varškei ir sportui? Galite šiuos dalykus lengvai suderinti pagaminę gardų bulvių ir varškės apkepą.

Įmerkite marinuotą agurkėlį į pieną ir pasigaminkite TOBULĄ TRAŠKŲ UŽKANDĮ (1)

Ar esate kada ragavę keptų raugintų agurkų? Jei dar ne, tuomet siūlau nedelsiant ištaisyti šią klaidą.

Aš jau seniai nebeperku „Kinder“ šokolado – gaminu daug geresnį SKANĖSTĄ NAMUOSE (1)

Ne tik vaikai dievina „Kinder“ šokoladus. Pro šiuos desertus parduotuvėje negaliu praeiti ir aš! Tačiau šių šokoladukų jau seniai nebeperku - gaminu juos pati.

Tai, ko aš taip ilgai ieškojau – BALTAS PADAŽAS, kuris patobulins kiekvieną patiekalą (7)

Kaip aš dievinu šį švelnų padažą, kurio recepto taip ilgai ieškojau. Pasirodo, originalumas slypi paprastume. Šis itin paprastai pagaminamas baltasis padažas bet kokį patiekalą padarys tobulu!