Pasninkas DIDĮJĮ PENKTADIENĮ: ką galima valgyti ir ko nevalia daryti?

 (16)
Prasidėjo pasninkas prieš gražiausią metų šventę - Velykas. Ką valgyti Didįjį penktadienį ir ko nevalia daryti prieš Velykas, jei nori išvengti nesėkmių?
Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Nuo Didžiojo ketvirtadienio iki Didžiojo šeštadienio nuo varpų nutilimo iki suskambėjimo laikytasi beveik visiško pasninko.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Instrukcijoje dėl atgailos ir pasninko dienų rašoma, kad Didįjį penktadienį privaloma tiek pasninkas, tiek abstinencija.

Didįjį penktadienį reikia susilaikyti nuo mėsiškų patiekalų. Galima valgyti tik vieną kartą per dieną. Pusryčius, pietus ar vakarienę - nėra taip svarbu. Dar porą kartų reikėtų tik lengvai užkąsti.

DRAUDŽIAMA MĖSA

Per pasninką negalima valgyti šiltakraujų gyvūnų mėsos: jautienos, kiaulienos, paukštienos, žvėrienos.

Pasninkaujant leidžiama valgyti šaltakraujų gyvūnų mėsą. Todėl Didįjį penktadienį valgykite žuvį, jūros gėrybes.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, nors jūros gėrybės ir nėra draudžiamos, tačiau per pasninką reikėtų maitintis kuo paprastesniais valgiais ir susilaikyti nuo pagundų.

Senovėje per pasninką žmonės atsisakydavo ir pieno produktų bei kiaušinių, tačiau dabar šie produktai leidžiami. Kaip ir sviestas, grietinė, majonezas.

NEGALIMA TVARKYTIS

Nuo seno tik bažnyčioje, bet ir namie buvo nusistovėjusi Didžiosios savaitės tvarka. Šią savaitę negalima bartis, pavydėti, nepriimtina, ypač šeštadienį, ką nors skolintis ar skolinti, nes nesiseks gyventi.

Didysis ketvirtadienis – pirmoji reikšmingiausia Didžiosios savaitės diena, vadintas dar „Čystuoju ketvirtadieniu“. Šią dieną tvarkomos sodybos, sodai, namai, krečiami kaminai, iš trobų išnešama visa, kas nereikalinga.

Didysis penktadienis – susijęs su atgaila. Tai labiausiai sielvartinga krikščionių kalendoriaus diena, nes tai – Kristaus mirties ir palaidojimo diena. Dirbama mažiau, laikomasi tylos. Malkų kapoti, švarintis, tvarkytis jau negalima.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

KADA MARGINTI KIAUŠINIUS

Didysis šeštadienis – taip pat atgailos diena. Iki pietų baigiama dirbti visi sunkesni darbai, iš bažnyčios parnešama ugnis, kartais šventintas vanduo, ruošiami velykiniai valgiai, marginami kiaušiniai, įrengiamos sūpuoklės (bet nesisupama).

Pavakare visi išsimaudydavo pirtyje, įkurta šventinta ugnimi. Baigiasi Didžioji savaitė šeštadienio vidurnaktį, kai tikintieji sveikina vienas kitą džiugiai sakydami: „Kristus prisikėlė!“ ir skelbdami, kad prasidėjo svarbiausia krikščionių šventė Velykos.

Atlikta apklausa parodė, jog didžioji dauguma Lietuvos gyventojų Gavėnios metu keičia savo kasdienio valgymo įpročius ir daug ko atsisako. Pasninko nesilaikantys prisipažino tik kas dešimtas apklausos dalyvis, taip pat yra ir tokių, kurie nežino, kas yra Gavėnia.

Vienas prekybos tinklas, norėdamas išsiaiškinti, ar pirkėjai laikosi Gavėnios tradicijų, atliko apklausą internetu. Daugelis atsakiusiųjų nurodė, kad tai rimties, susikaupimo, o svarbiausia – apsivalymo ir susitaikymo metas prieš Šv. Velykas. Nemaža dalis Gavėnią supranta tik kaip kūno apsivalymą ir akcentuoja pasninką. Tiesa, yra ir nežinančių šio žodžio reikšmės, tačiau tokių – vos 3 proc.

Pasak Troškūnų Švč. Trejybės parapijos klebono Sauliaus Filipavičiaus, Gavėnia krikščionių tradicijoje ir tikėjime yra laikas prieš Velykas, kada tikintys žmonės mini Kristaus 40 dienų pasninką, jo kančią ir mirtį: „Šis laikotarpis įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti penktadieniais, ypatingai Didįjį penktadienį ir pirmąją Gavėnios dieną, kitaip dar vadinamą Pelenų diena. Tikrasis pasninkas yra tada, kai žmogus vieną kartą per dieną valgo įprastai, o kitus du – vos užkanda ir nuolat jaučia fizinį alkį. Norintys pasninkauti gali rinktis grūdinės kilmės produktus, daržoves, vaisius bei žuvį.“

Apklausa parodė, kad daugiau nei dešimtadalis gyventojų kasmet atsakingai pasninkauja visą Gavėnios laikotarpį. Maždaug trečdalis nurodė tai darantis tik penktadieniais, o kas dešimtas – tik Didįjį penktadienį prieš pat Šv. Velykas. Visiškai nesilaikantys Gavėnios tradicijų nurodė vos 13 proc. apklaustųjų, 3 procentai teigia prieš Velykas kasmet planuojantys pasninkauti, tačiau tai jiems nepavyksta.

Apklausoje buvo teiraujamasi ir kas dažniausiai Gavėnios metu atsiduria ant mūsų tautiečių stalo. Paaiškėjo, kad stengiamasi atsisakyti mėsos, penktadalis respondentų į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, o 5 proc. nurodė ir taip kasmet pavasarį besilaikantys dietos bei dažniausiai valgantys vaisius ir daržoves. Kiti nurodė per Gavėnią gaminantys patiekalus iš įvairių kruopų, silkės, grybų. 7 proc. respondentų teigė Gavėnios tradicijų besilaikantys labai griežtai ir nevalgantys ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Balandėliai ant laužo: taip gardžiai paruošto patiekalo jūs dar neragavote!

Ant laužo paprastai čirškiname šašlykus, dešreles, vištienos kulšeles. Kartais - daržoves, vaisius ar zefyrus. Bet ar kada bandėte gamtoje išsikepti balandėlių?

Šašlykus keičia desertas – niekada negalvojome, kad tai galima kepti ant laužo!

Iškylaujate gamtoje, o po sočių šašlykų taip norisi gaivaus deserto? Siūlome jums ant laužo išsikepti tokį desertą, kokio tikrai nesitikėjote kada nors gaminti.

Kai pabosta cepelinai... Vos pora tokių spurgų, ir sotus bus alkaniausias vyras!

Karštą vasaros popietė ir cepelinai sunkiai dera. Norisi ko nors sotaus, tačiau lengvesnio. Pasirodo italai turi cepelino formos „apelsinus“ arba arancini. Tai – tradicinis Sicilijos virtuvės patiekalas. Tokiems kukuliukams iškepti reikia daug kantrybės ir pasiruošimo, tačiau skonis atperka visas virtuvėje praleistas valandas.

Geriausias vasaros gėrimas: ir troškulį malšina, ir padeda numesti svorio (13)

Siūlome jums laiko patikrintą gėrimo receptą, kuris ne tik numalsins troškulį, bet ir ištirpins jūsų kilogramus.

Daržovių kugelis: tikras gardumėlis ir jokių nereikalingų kalorijų (2)

Kugelis – lietuvių ypatingai pamėgtas patiekalas, atkeliavęs iš žydiškos virtuvės. Rekomenduojame išbandyti daržovių kugelį, kuris, neabejoju, taps atradimu daugeliui.

Joninių grilio šedevrai: nuo sočių kepsnių iki spontaniškų desertų

Ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventė - viena gražiausių ir prasmingiausių švenčių vasarą. Senovės apeigomis ir tradicijomis apipinta Joninių šventė švenčiama ir šiandien: visoje šalyje vyksta įvairūs renginiai, per šią šventę daug laiko praleidžiame gamtoje su draugais.

12 būdų paruošti bulves: paprasta ir nepaprastai skanu! (6)

Bulvė yra tobula daržovė, kurią dievina daugelis lietuvių. Vidutinėje 150 gramų bulvėje yra tik 110 kalorijų, jokių riebalų ir šiek tiek natrio, todėl bulvės gali būti puikus dietinis maistas. Pateikiame jums kelis variantus, kaip gardžiai ir nekaloringai paruošti bulves bei paįvairinti virtuvės kasdienybę.

Vos 20 minučių, kad Joninių nakties smaližiai liktų ypač patenkinti

Artėjant pačiai šviesiausiai metų šventei – Joninėms – siūlome vakaro kaltininkus – Jums artimus Jonus bei Janinas – pasveikinti ne tik žodžiais, bet ir netikėtu dėmesiu.

Raugiame pirmuosius agurkėlius: ar jau bandėte šiuos 5 gardžiausius receptus? (1)

Birželio mėnesį iš savo sodų ir daržų parsinešame pirmuosius šviežius agurkėlius. Triauškiame juos žalius, pjaustome į salotas, arba marinuojame.

Taip duonos jūs dar niekada neskrudinote! (4)

Beveik kiekvienas rytas prasideda panašiu scenarijumi: skubi į darbą ir neturi laiko pavalgyti, o ką jau kalbėti apie pusryčių ruošimą. Tačiau vis dėlto yra būdas greitai ir skaniai papusryčiauti - pabandykite pasigaminti šiuos skanius sūrio skrebučius!

5 skirtumai tarp pomidorų padažo ir kečupo

Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi gaminiai. Kol dauguma žmonių neranda vieningo atsakymo, kulinarai tikina, kad pomidorų padažas ir kečupas yra lyg pusbroliai – panašūs, tačiau su keletu skirtumų. Kokie jie?

Kiaušinių pyragas: už jį dėkoja ne tik mano namiškiai, bet ir figūra (3)

Kiaušinių pyragas – gana neseniai į mūsų šeimos virtuvę atkeliavęs patiekalas. Greitai ir lengvai paruošiamas pyragas yra tikra baltymų bomba, todėl tinka tiems, kas rūpinasi savo kūno linijomis.

Naminė pica per kelias minutes: tikras išsigelbėjimas alkaniems tinginiams! (11)

Jei esate didelis itališkos virtuvės, o dar tiksliau – picos gerbėjas, bet neturite laiko ir noro ilgai sukiotis virtuvėje, siūlome pasirinkti alternatyvą. Vos kelios minutės, ir gardi maža naminė pica garuos ant jūsų stalo.

Smaližių svajonė: naminiai skanėstai, kurie nuskraidins į devintą dangų (2)

Šios daugelio itin mėgstamos amerikietiškos spurgos išsiskiria ne tik savo skoniu. Dėl ypatingo glaisto jos panašios į kosmines spurgas, kurioms tikrai neįmanoma atsispirti.

Senovėje žmonės valgydavo keistus dalykus, kurių dabar į savo lėkštę vargu ar įsidėtumėte (5)

Įvairiose šalyse gatvėse pardavinėjami įvairūs maisto produktai – vieni skanūs, kiti keistoki, na bet keistumu jie neprilygs Viktorijos laikais, 19 a. žmonių valgytiems ir gertiems dalykams.