Pasninkas DIDĮJĮ PENKTADIENĮ: ką galima valgyti ir ko nevalia daryti?

 (16)
Prasidėjo pasninkas prieš gražiausią metų šventę - Velykas. Ką valgyti Didįjį penktadienį ir ko nevalia daryti prieš Velykas, jei nori išvengti nesėkmių?
Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Nuo Didžiojo ketvirtadienio iki Didžiojo šeštadienio nuo varpų nutilimo iki suskambėjimo laikytasi beveik visiško pasninko.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos Instrukcijoje dėl atgailos ir pasninko dienų rašoma, kad Didįjį penktadienį privaloma tiek pasninkas, tiek abstinencija.

Didįjį penktadienį reikia susilaikyti nuo mėsiškų patiekalų. Galima valgyti tik vieną kartą per dieną. Pusryčius, pietus ar vakarienę - nėra taip svarbu. Dar porą kartų reikėtų tik lengvai užkąsti.

DRAUDŽIAMA MĖSA

Per pasninką negalima valgyti šiltakraujų gyvūnų mėsos: jautienos, kiaulienos, paukštienos, žvėrienos.

Pasninkaujant leidžiama valgyti šaltakraujų gyvūnų mėsą. Todėl Didįjį penktadienį valgykite žuvį, jūros gėrybes.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, nors jūros gėrybės ir nėra draudžiamos, tačiau per pasninką reikėtų maitintis kuo paprastesniais valgiais ir susilaikyti nuo pagundų.

Senovėje per pasninką žmonės atsisakydavo ir pieno produktų bei kiaušinių, tačiau dabar šie produktai leidžiami. Kaip ir sviestas, grietinė, majonezas.

NEGALIMA TVARKYTIS

Nuo seno tik bažnyčioje, bet ir namie buvo nusistovėjusi Didžiosios savaitės tvarka. Šią savaitę negalima bartis, pavydėti, nepriimtina, ypač šeštadienį, ką nors skolintis ar skolinti, nes nesiseks gyventi.

Didysis ketvirtadienis – pirmoji reikšmingiausia Didžiosios savaitės diena, vadintas dar „Čystuoju ketvirtadieniu“. Šią dieną tvarkomos sodybos, sodai, namai, krečiami kaminai, iš trobų išnešama visa, kas nereikalinga.

Didysis penktadienis – susijęs su atgaila. Tai labiausiai sielvartinga krikščionių kalendoriaus diena, nes tai – Kristaus mirties ir palaidojimo diena. Dirbama mažiau, laikomasi tylos. Malkų kapoti, švarintis, tvarkytis jau negalima.

Pasninkas <strong>DIDĮJĮ PENKTADIENĮ</strong>: ką galima valgyti ir <span style="color: #ff0000;">ko nevalia daryti?</span>
© Shutterstock nuotr.

KADA MARGINTI KIAUŠINIUS

Didysis šeštadienis – taip pat atgailos diena. Iki pietų baigiama dirbti visi sunkesni darbai, iš bažnyčios parnešama ugnis, kartais šventintas vanduo, ruošiami velykiniai valgiai, marginami kiaušiniai, įrengiamos sūpuoklės (bet nesisupama).

Pavakare visi išsimaudydavo pirtyje, įkurta šventinta ugnimi. Baigiasi Didžioji savaitė šeštadienio vidurnaktį, kai tikintieji sveikina vienas kitą džiugiai sakydami: „Kristus prisikėlė!“ ir skelbdami, kad prasidėjo svarbiausia krikščionių šventė Velykos.

Atlikta apklausa parodė, jog didžioji dauguma Lietuvos gyventojų Gavėnios metu keičia savo kasdienio valgymo įpročius ir daug ko atsisako. Pasninko nesilaikantys prisipažino tik kas dešimtas apklausos dalyvis, taip pat yra ir tokių, kurie nežino, kas yra Gavėnia.

Vienas prekybos tinklas, norėdamas išsiaiškinti, ar pirkėjai laikosi Gavėnios tradicijų, atliko apklausą internetu. Daugelis atsakiusiųjų nurodė, kad tai rimties, susikaupimo, o svarbiausia – apsivalymo ir susitaikymo metas prieš Šv. Velykas. Nemaža dalis Gavėnią supranta tik kaip kūno apsivalymą ir akcentuoja pasninką. Tiesa, yra ir nežinančių šio žodžio reikšmės, tačiau tokių – vos 3 proc.

Pasak Troškūnų Švč. Trejybės parapijos klebono Sauliaus Filipavičiaus, Gavėnia krikščionių tradicijoje ir tikėjime yra laikas prieš Velykas, kada tikintys žmonės mini Kristaus 40 dienų pasninką, jo kančią ir mirtį: „Šis laikotarpis įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti penktadieniais, ypatingai Didįjį penktadienį ir pirmąją Gavėnios dieną, kitaip dar vadinamą Pelenų diena. Tikrasis pasninkas yra tada, kai žmogus vieną kartą per dieną valgo įprastai, o kitus du – vos užkanda ir nuolat jaučia fizinį alkį. Norintys pasninkauti gali rinktis grūdinės kilmės produktus, daržoves, vaisius bei žuvį.“

Apklausa parodė, kad daugiau nei dešimtadalis gyventojų kasmet atsakingai pasninkauja visą Gavėnios laikotarpį. Maždaug trečdalis nurodė tai darantis tik penktadieniais, o kas dešimtas – tik Didįjį penktadienį prieš pat Šv. Velykas. Visiškai nesilaikantys Gavėnios tradicijų nurodė vos 13 proc. apklaustųjų, 3 procentai teigia prieš Velykas kasmet planuojantys pasninkauti, tačiau tai jiems nepavyksta.

Apklausoje buvo teiraujamasi ir kas dažniausiai Gavėnios metu atsiduria ant mūsų tautiečių stalo. Paaiškėjo, kad stengiamasi atsisakyti mėsos, penktadalis respondentų į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, o 5 proc. nurodė ir taip kasmet pavasarį besilaikantys dietos bei dažniausiai valgantys vaisius ir daržoves. Kiti nurodė per Gavėnią gaminantys patiekalus iš įvairių kruopų, silkės, grybų. 7 proc. respondentų teigė Gavėnios tradicijų besilaikantys labai griežtai ir nevalgantys ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Naminė vytinta mėsytė – paprasta ir taip skanu! (2)

Vytinta mėsytė, arba liaudiškai vadinama „palendrica“, gaminama namuose, yra nepaprastai skani, be jokių dažiklių ir skonio ar kvapo stipriklių. Kai paragausite namuose pagaminto kumpio, niekada nebepirksite iš parduotuvės!

Pačių skaniausių žemaičių blynų paslaptis (14)

Tokie purūs ir skanūs žemaičių blynai gali būti tik žinant ypatingą gaminimo receptą. Jei norite nustebinti savo šeimą, išbandykite kitokį patiekalo gaminimo būdą.

Gardžiausios įdarytos cukinijos: skonis kaip balandėlių

„Tiesiog dievinu įdarytas cukinijas. Jų skonis kaip balandėlių“, - sako savo receptu su 5braškėmis pasidalinusi skaitytoja Regina.

Praturtintas „tinginys“ – jo norisi dar ir dar! (20)

Mūsų skaitytoja Loreta siūlo išbandyti praturtintą „Tinginio“ pyragą, kuris užburs skoniu. Šio deserto nereikia kepti. Jį paruošti yra nepaprastai paprasta, todėl pasigaminti jį gali kiekvienas.

Gardus desertas iš kefyro: besilaikantiems dietos, bet norintiems pasmaguriauti (8)

Šį receptą mums rekomendavo mūsų skaitytoja Rima. Kefyro desertą ji siūlo išbandyti toms, kurios nori pasmaguriauti, bet negali, nes prižiūri savo kūno linijas.

Populiarėja alkoholiniai kokteiliai, kuriems ingredientų tenka ieškoti darže

Kiekviena moteris galėtų daug papasakoti apie prieskonines žoleles sriuboje ir salotose, bet ne kažin ką – apie žoleles alkoholiniuose kokteiliuose. Ši sritis mums kol kas vis dar menkai pažįstama. Tačiau ar ne metas ištaisyti šią žinių spragą?

Šokoladinis obuolių pyragas, kurio skonis nustelbs visus iki tol ragautus!

Obuolių pyrago receptų yra turbūt daugiau nei abėcėlėje raidžių. Kiekviena save gerbianti šeimininkė žino įdomų ir neįprastą būdą, kaip iš obuolių ir miltų iškepti pyragą, kuris nustelbs visus savo skoniu.

Baklažanai kaip grybai – gardesnio ir paprastesnio recepto nesu girdėjusi! (2)

Šį receptą sužinojau iš savo kaimynės, kuri kartą pasikvietė mane į svečius ir pavaišino nuostabaus skonio baklažanais, kurie priminė grybus. Kai ji pasakė man receptą, grįžusi namo nedelsiant tai pasigaminau pati!

Spiralinis pyragas su pasakiška paslaptimi

Skanu, greita ir paprasta - taip galima apibūdinti pyragaičius ar pyragus iš sluoksniuotos tešlos. Pabandykite išsikepti spiralinį pyragą su paslaptimi!

Neįmanoma atsispirti: marinuoti obuoliai (su kopūstais, šermukšniais ar medumi)

Marinuoti obuoliai gali būti su įvairiausiais produktais ir prieskoniais, žolelėmis, medumi, cukrumi, garstyčiomis, levandomis, mėtomis, baziliku, vyšnių ir serbentų lapais. Jums atrinkau pačius skaniausius marinato receptus. Išbandykite ir jūs - neįmanoma atsispirti.

Nepaprastas obuolių pyragas – tobulai pavyks net virtuvės naujokui (1)

Šis obuolių pyrago receptas gaminamas labai paprastai, tačiau jo skonis - nepaprastas! Vos kelios minutės pastangų, ir po pusvalandžio ant stalo garuos sultingas ir kvapnus desertas!

4 gudrybės – ir jūsų omletas virs šedevru. Tokio dar neragavote... (1)

Atrodytų, išsikepti omletą taip paprasta, net mokinys tai sugebėtų. O iš tiesų reikia paisyti kai kurių taisyklių, apie kurias žino nedaugelis, jei norite, kad omletas iš tiesų būtų skanus.

Ši daržovių mišrainė žiemą taps nepakeičiama – skaniausia gardinti sriubas, troškinius, pyragus ir garnyrą (5)

Ši mišrainė žiemą jums atstos visą restorano meniu. Ji tobulai tinka sriuboms, troškiniams, daržovių pyragams ir garnyrui prie mėsos ar žuvies. Mano namuose šis pagardas iš cukinijų, baklažanų, morkų ir obuolių būna nepakeičiamas!

Kaip išvirti tobulą avižinę košę: jei taip nebandėte, daug praradote (8)

„Avižinis sapnas“ - taip vadinasi avižinė košė, kurią rekomenduoja subalansuotos mitybos specialistas Artur Swan.

Šie purūs keksiukai – burnoje tirpstanti pagunda (6)

Jei norite pamaloninti savo mylimąjį, padėkoti savo draugei ar už žygdarbį apdovanoti vaiką, tuomet būtinai turite iškepti jiems šių keksiukų. Tai - burnoje tirpstanti pagunda.