NAUJIEJI. Įdarytas kalakutas

 (3)
Šiuolaikinei moteriai per gyvenimą reikia išdrįsti nusikirpti kasas, užkopti į kalną ir... įdaryti kalakutą. Medalio niekas neduos, bet pasididžiavimas savimi neabejotinai užplūs.
Įdarytas paukštis - dažnas lietuvio švenčių stalo patiekalas.
© Shutterstock nuotr.

Jei Kalėdas važiavote sutikti pas tėvukus, gal ir nelabai teko ruoštis šventei. O štai Naujųjų sutikimui namuose galite ir pasistengti.

Įdaryti paukštį nėra lengva, darbas ilgas, bet pamėginti verta. Kaip ir iškepti tortą, o ne tik grietinės ir želė kremu pertepti iš parduotuvės pirktus biskvitus.

Taigi imamės kalakuto!

Reikės:
4-4,5 kg kalakuto,
3 saliero stiebų,
1 aštraus čili pipiriuko,
1 šaukšto kvapniųjų pipirų (nemaltų),
1 šaukšto juodųjų pipirų (nemaltų),
1 šaukštelio kalendros sėklų,
1 šaukštelio saliero sėklų,
stambios jūros druskos,
alyvuogių aliejus „Extra Virgin",
sviesto.

Įdarui reikės:
2 stiklinių Basmati ryžių ir laukinių ryžių mišinio,
600 g rūkytos dešros,
400 g neriebios šoninės,
2 didelių svogūno galvų,
4-5 šakelių šalavijo,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Nupjaukite kalakuto kojų ir sparnų galus, nes bekepant šios dalys dažnai prisvyla. Įdėmiai apžiūrėkite visą kalakutą - ar neliko kur nors plunksnelių likučių.

Įdėkite kalakutą į didelį indą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jį apsemtų ir virš jo dar būtų vandens maždaug per 3 pirštus. Skaičiuokite, kiek pilate vandens, nes jį reikės pasūdyti tokiu santykiu: 1 šaukštas druskos (be kaupo) - 1 l vandens.

Pamatavusios, kiek reikės vandens ir druskos, kalakutą išimkite. Nedideliais gabalėliais supjaustykite salierą ir čili pipiriuką. Į vandenį sudėkite salierą, čili, kvapniuosius ir juoduosius pipirus, kalendros ir saliero sėklas. Statykite tą indą su prieskoniais ant viryklės, užvirinkite bei virkite 10 minučių.

Atšaldykite marinatą iki kambario temperatūros. Į jį krūtinėle žemyn įdėkite kalakutą, uždenkite dangčiu arba plėvele ir 12-24 valandoms palikite vėsioje vietoje.

3 stiklinėmis verdančio vandens užpilkite ryžius, įberkite žiupsnelį druskos, užvirkite juos ir virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Nuimkite puodą nuo viryklės ir ryžius atvėsinkite. Šalavijus supjaustykite juostelėmis, dešrą - 2 cm ilgio gabalėliais, šoninę ir svogūnus - nedideliais kubeliais.

Ant nedidelės ugnies pakepinkite šoninę, kad ji paskleistų savo riebalus. Įdėkite svogūnus ir maišydama kepkite apie 15 minučių. Sudėkite dešrytę ir kepkite dar 3-4 minutes. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, sudėkite šalavijus, sumaišykite su ryžiais, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Visiškai atšaldykite įdarą (jei norite, jį galite pasiruošti iš anksto, pavyzdžiui, prieš 1 dieną ir laikyti šaldytuve).

Išimkite kalakutą iš marinato, nusausinkite, iš visų pusių įtrinkite alyvuogių aliejumi. Iš pradžių kimškite kalakutą per kaklą. Stenkitės kimšti įdarą kaip įmanoma giliau į kalakuto vidų. Sutvirtinkite odą keletu vandenyje išmirkytų dantų krapštukų, geležiniais segtukais arba susiūkite tvirtais siūlais.

Į kalakuto pilvą taip pat įdėkite įdarą, tačiau ne taip gausiai, kaip kaklo srityje, kad kalakuto viduje galėtų cirkuliuoti oras ir jis gerai iškeptų. Kruopščiai užsiūkite angą tvirtais siūlais. Likusį įdarą sudėkite į karščiui atsparų indą.

Ant grotelių, įstatytų į skardą, krūtinėle žemyn padėkite kalakutą. Į kepimo skardą įpilkite 2 stiklines vandens. Visą „konstrukciją" uždenkite aliuminio folija taip, kad viduje galėtų cirkuliuoti karštas oras su garais. Įdėkite kalakutą į įkaitusią 230 laipsnių orkaitę. Po 15 minučių sumažinkite temperatūrą iki 180. Kepkite 2,5 valandos.

Išimkite kepimo skardą su kalakutu iš orkaitės, nuimkite foliją, nupilkite visą kepimo skardoje esantį skystį į indą su likusiu įdaru. Kalakutą sutepkite lydytu sviestu ir grąžinkite į orkaitę. Vaizdelis turi atrodyti taip: kalakutas, grotelės, o po jomis - skarda su likusiu įdaru (kuris jau suvilgytas tuo skysčiu „nuo kepimo"). Kepkite kalakutą, kas 10-15 minučių vis patepdama jį sviestu, kol iškeps (apie 30-45 minutes).

Iškepusius kalakutą ir įdarą išimkite iš orkaitės, uždenkite folija ir palikite „pailsėti" apie 20-30 minučių. Po to ištraukite siūlus ir padėkite kalakutą į pašildytą lėkštę. Įdarą sudėkite į kitą pašildytą lėkštę, kad jis netrukdytų pjaustant kalakutą. Patiekite viską kartu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.