Maisto produktai, kuriuos pigiau pasigaminti negu pirkti

 (16)
Jau kuris laikas kepu duoną, nes taip ne tik skaniau, bet ir pigiau: galiu ir grūdus pasirinkit, žinau, kokie ingridientai įeina į sudėtį, o ir raukytis nereikia mokant 5 litus už kelias riekes.
Maisto produktai, kuriuos <span style="color: #ff0000;">pigiau pasigaminti negu pirkti</span>
© Shutterstock nuotr.

Tad šiandien noriu su jumis pasidalinti sąrašu produktų, kuriuos, mano skaičiavimais ir asmenine patirtimi yra pigiau pasigaminti negu pirkti, jau neminint fakto, kad namuose gamintas maistas daug skanesnis ir sveikesnis.

Taigi, produktai, kuriuos pigiau pasigaminti negu pirkti:

Granola

Tai avižų dribsniai, sumaišyti su sėklomis ir riešutais. Labai skanu pusryčiams su uogomis ir jogurtu, tačiau granolos kainos parduotuvėse kandžiojasi. Todėl granolą mielai gaminu namuose: sumaišau avižas su mėgstamais riešutais, įdedu razinų, kokoso drožlių, pašildau beveik lygiomis dalimis sumaišytą rapsų aliejų ir medų, mišiniu užpilu avižas su riešutais, išmaišau ir apie 45 minutes kepu orkaitėje 160-180 laipsnių temperatūroje.

Pesto padažas

Mažytis Pesto padažo stiklainiukas kainuoja apie 10 litų, tad kodėl nepasigaminus jo namie? Brangų baziliką galite pakeisti špinatais, o pinijos riešutus - migdolais. Paieškojusios receptų internete, galite rasti ir nuostabų petražolių Pesto.

Salsa

Parduotuvėje padažo, skirto taco traškučiams mirkyti, stiklainiukas atsieis 6-7 litus, o ir skonio nežinia, kokio tikėtis. Kodėl jums trintuvu nesuplakus pomidorų ir masės nepagardinus šviežiais bazilikais, kalendra, svogūniukais ir laimo sultimis? Ko nesuvalgysite, galėsite sukrėsti ant makaronų - štai tau ir pietūs.

Humusas

Gurmanės žino, kiek įvairiausiuose gastronomuose kainuoja humusas... Beprotiškus pinigus! Tuo tarpu avinžirniai, iš kurių jis gaminamas, tikrai nebrangūs. Tereiks parduotuvių lentynose paieškoti tahini - sezamų pastos, kuri yra viena sudedamųjų dalių, tačiau jos ilgam užtenka, tad svečius ilgai galėsite stebinti neatsivalgomomis užtepelėmis.

Traškučiai

Paprasčiausias bulvių skutiklis bet kurią daržovę gali paversti traškučiu: bulvės, saldžiosios bulvės, cukinija ar net burokėliai. Be to, jūs galite pasirinkti gamybos metodą: skrudinti aliejuje ar kepti orkaitėje. Galite reguliuoti druskos kiekį ir gardinti mėgstamais prieskoniais. O apie kainų skirtumą nė kalbėti nereikia...

Riešutų mišinys

Kaip ir granola, riešutų mišinys, toks kaip "Studentų maistas", yra tik... riešutų mišinys. Tad nusipirkite įvairių riešutų, sėklų ir džiovintų uogų ar vaisių ir viską sumaišykite. Dar galite įdėti mažų saldžių sausainiukų.

Džiūvėsėliai ir krutonai

Kam pirkti krutonus Cezario salotoms, jei juos galite pasigaminti pati? Matydama, kad baltos duonos dienelės jau suskaičiuotos, supjaustau ją kubėliais ir su prieskoniais pakepinu sviestuke. Sudžiovinu ir supylusi į stiklainį atsidedu juodai dienai.

Jogurtas

Tai gal ir ne pats brangiausias produktas jūsų šaldytuve, tačiau vis tiek... kodėl nepasidarius savo? Jums užteks tik pieno ir kelių šaukštų natūralaus jogurto (galite jo paprašyti iš kolegių ar pažįstamų, kurios namuose "augina" naūralų jogurtą - pamenu, kažkada tai buvo labai madinga). Šiaip jogurtui surūgti užtenka keleto valandų, tuomet jį galite pagardinti keptais obuoliais ar uogiene. Aš gamintis jogurtą pradėjau tuomet, kai sužinojau, kad visuose mano mėgiamuose jogurtuose su uogomis yra antibiotikų! Jie dedami tam, kad uogos nesukeltų rūgimo. Tikrai nesinori pusryčiams kirsti penicilino...

Prieskonių mišiniai

Kai dar buvau naujokė virtuvėje, pirkdavau paruoštus prieskonių mišinius bulvėms, žvėrienai, vištienai, makaronams ir t.t. Tik po kurio laiko, kai nuolat nenutaikydavau ir juos naudodama persūdydavau, sugalvojau pažiūrėti į mišinių sudėtį ir pati ėmiau gaminti savo mišinius.

Vanilės ekstraktas

Lašeliai, naudojami konditerijoje, nėra pigūs, tačiau jūs galite gerokai sutaupyti paprastas vanilės ankštis užpildamos degtine. Taip pasigaminsite naminį vanilės ekstraktą.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Užkandžiai, kuriuos tikrai gali sau leisti (turi tik 100 kalorijų!)

Laikantis dietos, sudėtingiausia ištverti alkio protrūkius, kurie gali padėti padaryti sprendimą - nutraukti dietą ir prisikimšti iki soties.

Paskutinėms iškyloms gamtoje – paprika ir sūris ant grilio

Graži diena gamtoje ir skanus ant grotelių kepamo maisto dūmas. Vasaros pabaigos orai tokiam malonumui nebuvo palankūs, tačiau spalio pradžia, pasak sinoptikų, leis atsigriebti. Artėjantis savaitgalis numatomas šiltas ir su pragiedruliais – tinkamas paskutinėms iškyloms gryname ore.

Lengva pagaminti: 3 gardūs žuvies receptai

Dietologai pataria dukart per savaitę į savo maisto racioną įtraukti žuvį, tačiau tradiciškai ruošiami žuvies patiekalai iš tų pačių žuvų gana greitai gali virsti monotonija, kuriai virtuvėje – ne vieta.

3 gardūs ir sotūs receptai su vištiena, kurie nekenkia jūsų talijai (1)

Kilo.lt mitybos specialistai rekomenduoja tris patiekalus iš vištienos, kurie idealiai tinka žvarbesniems orams. Jie sušildys, suteiks sotumo jausmą, tačiau nepakenks figūrai.

Paprasta kaip „du kart du“ – purus ir sultingas obuolių pyragas (3)

Šį pyragą išmokau kepti dar būdama paauglė. Ingredientus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, gaminimo eiga - įkandama net pirmokui, o rezultatas - karališkas.

Traškūs cukinijų blyneliai: su šiuo ingredientu skaniau nebūna

Rudenį mano valgiaraštis neįsivaizduojamas be šio patiekalo. Tradicinius cukinijų blynelius pagardinu specialiu prieskoniu, kuris suteikia patiekalui išskirtinio skonio. Patikėkite, skaniau tikrai nebūna!

Šis ypatingas bulvių plokštainis – kiekvieno vyro svajonė (16)

Bulves mano vyras galėtų valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Todėl šių daržovių mūsų namuose niekada nestinga. Kartais pritrūksta tik idėjų, kaip jas įdomiai patiekti.

Tikro rudens skonis: 3 gardūs moliūgų receptai

Darže karaliaujant moliūgams, patiekalai iš šių daržovių vis dažniau gula ant gyventojų stalo. Moliūgai pelnytai laikomi viena iš vertingiausių daržovių, nes nepriklausomai nuo gaminimo būdo, jie nepraranda organizmui itin naudingų maistingųjų medžiagų. Maisto ekspertė Aistė Rasmussen šį kartą siūlo išbandyti 3 ypatingai gardžius patiekalus, kurie nustebins net šios daržovės dar nespėjusius pamėgti namų kulinarus.

3 patys skaniausi būdai marinuoti burokėlius: tinka sriuboms, salotoms, šaltibarčiams, garnyrui (3)

Šie mūsų siūlomi išbandyti marinuotų burokėlių receptai yra išties gardūs. Galite neabejoti - šių mišrainių iki žiemos gali ir nelikti. Nes jos tinka salotoms, šaltibarščiams, mišrainėms, garnyrui, sriuboms.

Sausas aromatingas džemas – geriausia, ką žiemai galima pagaminti iš obuolių

Labai atsiprašau, kad tik dabar dalinuosi šiuo nuostabiu receptu. Sausas aromatingas džemas iš obuolių nereikalauja didelių pastangų, o rezultatas - nepaprastai gardus.

Pats švelniausias tortas pasaulyje – tirpsta burnoje tarsi puriausios snaigės (14)

Tortas, kurį siūlome jums paragauti, nuo pirmo kąsnio pakeri savo paprastumu ir stebuklingu skoniu! Kiekvienas gabalėlis tirpsta burnoje kaip puriausia snaigė.

Koks maistas tinka prie kokteilių? Ko reikėtų vengti prieš valgį ir po jo?

Turbūt prie alaus niekada nevalgytumėte arbūzų ir vynuogių sumuštinukų, o sotaus bulvių plokštainio neužgertumėte pusiau sandžiu vynu. Tam tikras maistas diktuoja savas taisykles. Tačiau kai kurios kulinarinės lygtys iki šiol yra su daug nežinomųjų. Pavyzdžiui, mano vyras vartoja įvairius kokteilius. Koks maistas prie jų tinka geriausiai?

Geriausia išeitis lieknėjantiems – kotletukai su malonia paslaptimi (3)

Šie kotletukai yra tobula išeitis tiems, kurie seka savo svorį ir prižiūri figūrą. Lieknėjantiems šis receptas yra neįkainojamas.

Greitai paruošiami cepelinai su nepaprastu įdaru (24)

Siūlau išbandyti šį netradicinį cepelinų receptą. Juos gaminant jus maloniai nustebins tai, kaip greitai jie paruošiami, o smagurius - nepaprastas jų įdaras.

Putojantis vynas ir jo patiekimo etiketas: ar tikrai jį reikia iššauti su trenksmu?

Moterys nuo neatmenamų laikų renkasi šampaną. O gal putojantį vyną? Ar tai ne tas pats?.. „Alitos“ produktų kokybės ir vystymo skyriaus vadovė Rasa Urmanavičienė padėjo daugiau sužinoti apie šį gėrimą. Ji mielai papasakojo apie putojančio vyno skirtumus, degustavimą ir patiekimo etiketą.