Maisto produktai, kuriuos pigiau pasigaminti negu pirkti

 (16)
Jau kuris laikas kepu duoną, nes taip ne tik skaniau, bet ir pigiau: galiu ir grūdus pasirinkit, žinau, kokie ingridientai įeina į sudėtį, o ir raukytis nereikia mokant 5 litus už kelias riekes.
Maisto produktai, kuriuos <span style="color: #ff0000;">pigiau pasigaminti negu pirkti</span>
© Shutterstock nuotr.

Tad šiandien noriu su jumis pasidalinti sąrašu produktų, kuriuos, mano skaičiavimais ir asmenine patirtimi yra pigiau pasigaminti negu pirkti, jau neminint fakto, kad namuose gamintas maistas daug skanesnis ir sveikesnis.

Taigi, produktai, kuriuos pigiau pasigaminti negu pirkti:

Granola

Tai avižų dribsniai, sumaišyti su sėklomis ir riešutais. Labai skanu pusryčiams su uogomis ir jogurtu, tačiau granolos kainos parduotuvėse kandžiojasi. Todėl granolą mielai gaminu namuose: sumaišau avižas su mėgstamais riešutais, įdedu razinų, kokoso drožlių, pašildau beveik lygiomis dalimis sumaišytą rapsų aliejų ir medų, mišiniu užpilu avižas su riešutais, išmaišau ir apie 45 minutes kepu orkaitėje 160-180 laipsnių temperatūroje.

Pesto padažas

Mažytis Pesto padažo stiklainiukas kainuoja apie 10 litų, tad kodėl nepasigaminus jo namie? Brangų baziliką galite pakeisti špinatais, o pinijos riešutus - migdolais. Paieškojusios receptų internete, galite rasti ir nuostabų petražolių Pesto.

Salsa

Parduotuvėje padažo, skirto taco traškučiams mirkyti, stiklainiukas atsieis 6-7 litus, o ir skonio nežinia, kokio tikėtis. Kodėl jums trintuvu nesuplakus pomidorų ir masės nepagardinus šviežiais bazilikais, kalendra, svogūniukais ir laimo sultimis? Ko nesuvalgysite, galėsite sukrėsti ant makaronų - štai tau ir pietūs.

Humusas

Gurmanės žino, kiek įvairiausiuose gastronomuose kainuoja humusas... Beprotiškus pinigus! Tuo tarpu avinžirniai, iš kurių jis gaminamas, tikrai nebrangūs. Tereiks parduotuvių lentynose paieškoti tahini - sezamų pastos, kuri yra viena sudedamųjų dalių, tačiau jos ilgam užtenka, tad svečius ilgai galėsite stebinti neatsivalgomomis užtepelėmis.

Traškučiai

Paprasčiausias bulvių skutiklis bet kurią daržovę gali paversti traškučiu: bulvės, saldžiosios bulvės, cukinija ar net burokėliai. Be to, jūs galite pasirinkti gamybos metodą: skrudinti aliejuje ar kepti orkaitėje. Galite reguliuoti druskos kiekį ir gardinti mėgstamais prieskoniais. O apie kainų skirtumą nė kalbėti nereikia...

Riešutų mišinys

Kaip ir granola, riešutų mišinys, toks kaip "Studentų maistas", yra tik... riešutų mišinys. Tad nusipirkite įvairių riešutų, sėklų ir džiovintų uogų ar vaisių ir viską sumaišykite. Dar galite įdėti mažų saldžių sausainiukų.

Džiūvėsėliai ir krutonai

Kam pirkti krutonus Cezario salotoms, jei juos galite pasigaminti pati? Matydama, kad baltos duonos dienelės jau suskaičiuotos, supjaustau ją kubėliais ir su prieskoniais pakepinu sviestuke. Sudžiovinu ir supylusi į stiklainį atsidedu juodai dienai.

Jogurtas

Tai gal ir ne pats brangiausias produktas jūsų šaldytuve, tačiau vis tiek... kodėl nepasidarius savo? Jums užteks tik pieno ir kelių šaukštų natūralaus jogurto (galite jo paprašyti iš kolegių ar pažįstamų, kurios namuose "augina" naūralų jogurtą - pamenu, kažkada tai buvo labai madinga). Šiaip jogurtui surūgti užtenka keleto valandų, tuomet jį galite pagardinti keptais obuoliais ar uogiene. Aš gamintis jogurtą pradėjau tuomet, kai sužinojau, kad visuose mano mėgiamuose jogurtuose su uogomis yra antibiotikų! Jie dedami tam, kad uogos nesukeltų rūgimo. Tikrai nesinori pusryčiams kirsti penicilino...

Prieskonių mišiniai

Kai dar buvau naujokė virtuvėje, pirkdavau paruoštus prieskonių mišinius bulvėms, žvėrienai, vištienai, makaronams ir t.t. Tik po kurio laiko, kai nuolat nenutaikydavau ir juos naudodama persūdydavau, sugalvojau pažiūrėti į mišinių sudėtį ir pati ėmiau gaminti savo mišinius.

Vanilės ekstraktas

Lašeliai, naudojami konditerijoje, nėra pigūs, tačiau jūs galite gerokai sutaupyti paprastas vanilės ankštis užpildamos degtine. Taip pasigaminsite naminį vanilės ekstraktą.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Kiekvieną dieną mes valgome nuodus: kaip atskirti genetiškai modifikuotus pomidorus

Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) invazija į maistą vis labiau plinta. Kai kurios šalys bando apsisaugoti nuo genetiškai modifikuotų kultūrų įvedant specialų ženklinimą ant produktų. Tačiau toli gražu ne visi maisto produktai yra tikrinami.

Nekaisk prie viryklės: gaivus ir sultingas braškių tortas, kurio nereikia kepti

Braškės ir grietinėlė - kas gali būti tobuliau už šią kombinaciją? Sultingas ir palaimingai skanus tortas yra pats gaiviausias šios vasaros desertas!

Purios spurgos vos iš 2 ingredientų!

Tik 2 paprasti ingredientai - ir purios spurgos garuos ant jūsų stalo! Man patinka ragauti jas su medumi, braškėmis ar glazūra. Kartais tikrai galite save palepinti!

Arbūzo tortas – už tokį gaivų desertą jums dėkos dar ilgai

Artėja vakarėlis, o apsunkinti savęs desertais nenorite? Tuomet siūlome išbandyti arbūzo tortą. Tai išties netradicinis, tačiau itin gardus desertas!

Ji pripildė kiaušinių dėžutę šio mišinio ir negalėjo patikėti, kad bus taip skanu! (5)

Saldėsiai iš sezamo yra tradicinis Indijos desertas. Gaminti juos labai paprasta, o skonį sunku nupasakoti žodžiais. Pasinerkite į viliojantį Rytų pasaulį: kiekvienas gabalėlis tiesiog tirpsta burnoje!

Užtenka vos vieno ingrediento, ir agurkinė taps skaniausia šaltsriube, kokią tik valgėte (6)

Šiltuoju metų laiku norisi gaivių patiekalų. Tačiau šaltibarščiai septynis kartus per savaitę mano šeimai tikrai pabosta. Todėl gerai, kad turiu šį gaivios agurkinės receptą, kuriuo mielai dalinuosi su jumis!

Naminis Tarchuno limonadas – be dažiklių ir skonio ar kvapo stipriklių

Jei jau gerti limonadą, tai tik be dažiklių ir skonio ar kvapo stipriklių. Geriausia gaiviuosius gėrimus gaminti namuose. Vienas mano mėgstamiausių - naminis „Tarchuno“ limonadas, kuris primena vaikystę.

Balandėliai ant laužo: taip gardžiai paruošto patiekalo jūs dar neragavote! (19)

Ant laužo paprastai čirškiname šašlykus, dešreles, vištienos kulšeles. Kartais - daržoves, vaisius ar zefyrus. Bet ar kada bandėte gamtoje išsikepti balandėlių?

Šašlykus keičia desertas – niekada negalvojome, kad tai galima kepti ant laužo!

Iškylaujate gamtoje, o po sočių šašlykų taip norisi gaivaus deserto? Siūlome jums ant laužo išsikepti tokį desertą, kokio tikrai nesitikėjote kada nors gaminti.

Kai pabosta cepelinai... Vos pora tokių spurgų, ir sotus bus alkaniausias vyras!

Karštą vasaros popietė ir cepelinai sunkiai dera. Norisi ko nors sotaus, tačiau lengvesnio. Pasirodo italai turi cepelino formos „apelsinus“ arba arancini. Tai – tradicinis Sicilijos virtuvės patiekalas. Tokiems kukuliukams iškepti reikia daug kantrybės ir pasiruošimo, tačiau skonis atperka visas virtuvėje praleistas valandas.

Geriausias vasaros gėrimas: ir troškulį malšina, ir padeda numesti svorio (27)

Siūlome jums laiko patikrintą gėrimo receptą, kuris ne tik numalsins troškulį, bet ir ištirpins jūsų kilogramus.

Daržovių kugelis: tikras gardumėlis ir jokių nereikalingų kalorijų (4)

Kugelis – lietuvių ypatingai pamėgtas patiekalas, atkeliavęs iš žydiškos virtuvės. Rekomenduojame išbandyti daržovių kugelį, kuris, neabejoju, taps atradimu daugeliui.

Joninių grilio šedevrai: nuo sočių kepsnių iki spontaniškų desertų

Ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventė - viena gražiausių ir prasmingiausių švenčių vasarą. Senovės apeigomis ir tradicijomis apipinta Joninių šventė švenčiama ir šiandien: visoje šalyje vyksta įvairūs renginiai, per šią šventę daug laiko praleidžiame gamtoje su draugais.

12 būdų paruošti bulves: paprasta ir nepaprastai skanu! (6)

Bulvė yra tobula daržovė, kurią dievina daugelis lietuvių. Vidutinėje 150 gramų bulvėje yra tik 110 kalorijų, jokių riebalų ir šiek tiek natrio, todėl bulvės gali būti puikus dietinis maistas. Pateikiame jums kelis variantus, kaip gardžiai ir nekaloringai paruošti bulves bei paįvairinti virtuvės kasdienybę.

Vos 20 minučių, kad Joninių nakties smaližiai liktų ypač patenkinti

Artėjant pačiai šviesiausiai metų šventei – Joninėms – siūlome vakaro kaltininkus – Jums artimus Jonus bei Janinas – pasveikinti ne tik žodžiais, bet ir netikėtu dėmesiu.