KEPK. Nuodėmingas Ievos pyragas

 (15)
Vaiva – tikra virtuvės guru. Iškepė vaikams nuostabiausią obuolių pyragą, kuriuo pavaišino ir mane. MmmMMmm!..
KEPK. Nuodėmingas Ievos pyragas
© Shutterstock nuotr.

Vakar po darbų užvežiau Vaivai audinių atraižų (visokie poremontiniai likučiai, gal pravers jai ūkyje), tai pataikiau saldžiu laiku - Vaiva ką tik iš orkaitės buvo ištraukusi nuostabiausią pasaulyje obuolių pyragą.

Žinoma, tai supratau tik tuomet, kai gabalas pyrago atsidūrė mano burnoj. O paskui jau negalėjau susilaikyti. Vaiva tik žybčiojo akimis ir kartojo: „Dar atpjauti?"

Prisiputau kaip erkė kraujo, pasišildžiau jos šeiminės laimės spinduliuose ir grįžau į savo tuščius namus. Na, gerai, manęs laukė Padla-Pudra, bet ar jai kepsi pyragą? O kol ji man iškeps, turės nugyventi keletą gyvenimų...

O obuolių pyragas visuomet man buvo jaukių namų simbolis. Surengsiu mažytę šventę sau ir Nielsui, kai atskris - būtinai valgysim TIKRĄ OBUOLIŲ PYRAGĄ.

Reikės:

  • 250 g sviesto,
  • 250 g cukraus,
  • 4 didelių obuolių,
  • 3 kiaušinių,
  • 150 g miltų,
  • 1 šaukštelio cinamono,
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
  • 50 g maltų migdolų (arba migdolų drožlių),
  • tarkuotos citrinos žievelės.


Gaminimas:

Nulupkite obuolius, perpjovusios išimkite sėklas ir kitus vidurius. Į metalinį dubenį įdėkite 50 g sviesto ir statykite ant lėtos ugnies. Vos sviestas ištirps, suberkite ten obuolius ir 50 g cukraus. Maišykite, kol cukrus ištirps, pradės karamelizuotis. Obuoliai turi būti apvelti sviesto ir cukraus mišiniu.
Nukėlusios dubenį nuo ugnies, jo turinį supilkite į kepimo skardą. Tepti jos riebalais nereikės, nes jau sviesto bus užtektinai. Ant obuolių patarkuokite šiek tiek citrinos žievelės. Kol obuoliai atvės, pasigaminkite tešlą.

Taigi liko mums po 200 g sviesto ir cukraus. Ką darom? Krečiame juos į dubenį ir gerai išsukame mediniu šaukštu: pirma - sviestą, paskui - jį kartu su cukrum (sviestą būtų gerai jau turėti minkštą, tad jei sumanėte kepti pyragą ryte, išimkite iš šaldytuvo sviestą jau iš vakaro). Išsukusios šitą geltoną masę, dar labiau ją pageltoninkite - supilkite 3 išplaktus kiaušinius ir vėl sukite. Paskui maišydamos suberkite miltus, cinamoną, kepimo miltelius, riešutus.

Ant skardoje esančių atvėsusių obuolių dedate tešlą ir gražiai paskirstote, kad užklotų obuolius. Kišate visą šitą gėrį į įkaitintą 180 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepate 50-60 min.

Jei rojuje būtų buvusi orkaitė, Ieva tikrai būtų gundžiusi Adomą tik tokiu obuoliniu skanėstu. Jis toks skanus, kad šalin visas dietas bent vieną vasaros vakarą! O jei dar obuolių pyragą valgysite su ledais...
Nenuobodaus jums vakaro, mielosios!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.