KEPK. Folija, popierius ar rankovė?

 (3)
Žuvį, mėsą ar daržoves galima iškepti paprastai orkaitėje. O galima tai padaryti su šiuolaikiniais virtuvės pagalbininkais.
Kepamiems patiekalams svarbu išrinkti tinkamus "vystyklus".
Kepamiems patiekalams svarbu išrinkti tinkamus "vystyklus".
© Shutterstock nuotr.

Kas mums padeda? Ogi aliuminio folija, kepimo popierius arba speciali rankovė. Kiekviena iš šių priemonių turi savų pliusų ir minusų.

Folija, popierius ir kepimo rankovė gana greitai užkariavo šeimininkių meilę bei pagarbą. Juk nėra nieko lengvesnio ir paprastesnio nei įmesti mėsos ar žuvies gabalėlį į vieną iš aukščiau paminėtų priemonių, gerai jį apibarstyti mėgstamais prieskoniais ir pasiųsti šį meno kūrinį į karštą orkaitę bei pamiršti jį tam tikrą laiką.

Kokie folijos, popieriaus ar rankovės privalumai? Išsiaiškinti padėjo leidinys „Argumentai ir faktai". Pirmiausia, gaminti folijoje ir rankovėje galima beveik viską: daržoves, mėsą, žuvį ar jų derinius, pavyzdžiui, kiaulieną su bulvėmis arba žuvį su cukinija. Todėl šeimininkei nebereikia galvoti, kokį garnyrą patiekti su pagrindiniu patiekalu - jie kepa vienu metu. Virėjai nepataria taip gaminti tik kruopų, kurioms išbrinkti reikalingas didelis kiekis vandens.
Antra, norint gaminti įvairiausiuose hermetiniuose „marškinėliuose", nebūtini ypatingi kulinariniai talentai - bet koks patiekalas būna skanus, neįtikėtinai minkštas ir švelnus, nes jis troškinasi savo sultyse. Ir trečias malonus momentas - „marškinėliai" apsaugo kepimo skardą ir orkaitės sieneles nuo riebalų, kuriuos po to sunku nugramdyti. Taigi rankovė, folija ir popierius - genialus žmonijos išradimas. Svarbiausia - išsirinkti maksimaliai kokybiškas ir saugias priemones bei išmokti su jomis teisingais elgtis.   

Svarbiausia, kad rankovė gerai apgultų!

Kepimo rankovė idealiai tiks toms šeimininkėms, kurios ne itin gerai moka gaminti ir nėra didelės virtuvės gerbėjos. Tai specialaus vamzdis, kuris yra atsparus įkaitinimo temperatūrai nuo 200º С iki 230º С (tai turi būti nurodyta ant įpakavimo). Rankovės plotis vidutiniškai būna apie 30 cm, o ilgis gali būti bet koks, todėl kepti joje galima ir vieną vištos krūtinėlę, ir visą avino koją.

Patogiausia yra atpjauti reikalingą rankovės ilgį, surišti vieną jos pusę, užpildyti skaniuoju turiniu ir užtvirtinti kitą pusę - taip turėsite simpatišką „saldainiuką". Po to nepamirškite iš viršaus keletą kartų pradurti jos dantų krapštuku, kad kepimo metu iš rankovės išeitų nereikalingi garai, ji neišsipūstų kaip oro balionėlis ir neprisiliestų prie orkaitės sienelių. Tai gali būti rizikinga, nes rankovė gali išsilydyti ir suplyšti (dėl tos pačios priežasties jų negalima naudoti ir ant atviros ugnies - kepsninės ar šašlykinės). Jei laikysitės šių paprastų taisyklių, rankovėje galėsite pagaminti labai skanų ir minkštą patiekalą, nes jis gaminsis ne tik savo sultyse, bet ir bus veikiamas viduje cirkuliuojančių karštų garų.

Be to, prieš kepant nebūtina papildomai įpilti riebalų - patiekalas ir taip bus sultingas. Rankovės hermetiškumas leidžia naudoti marinatus, vyną ir kitus skysčius, kurie geba suteikti patiekalui papildomą aromatą. Jei norite, kad mėsa arba žuvis būtų ne šiaip švelni, bet dar ir apskrudusi, likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos viršuje įpjaukite rankovę ir leiskite patiekalui kaip reikiant apskrusti. Tik nepamirškite, kad produktai tokiame hermetiškame įtaise iškepa žymiai greičiau, nei be jo. Pavyzdžiui, didelis avienos gabalas orkaitėje kepa vidutiniškai apie 3 valandas, o rankovėje - 1-1,5 valandos.

Indas iš folijos

Skirtingai nuo rankovės, maistinę foliją prieš kepimą reikia būtinai sutepti aliejumi, kitaip produktas prie jos prilips. Be to, negalima folijos veikti stipriomis rūgštimi, pavyzdžiui, actu. Taip pat gana sudėtinga būtų folijoje kepti patiekalus vyne arba skystuose marinatuose.

Tačiau aliuminio lakštas turi ir savų privalumų! Jis atlaiko itin aukštą temperatūrą, todėl į jį drąsiai galite vynioti bulves, burokėlius, žuvį arba mėsą ir mesti tiesiai į anglis arba dėti ant kepsninės grotelių. Tai vienintelis virtuvės pagalbininkas, kuris geba atlikti tokius žygdarbius. Svarbiausia, išdėliojusios ant aliejumi pateptos folijos būtinus produktus (gabalėlį kiaulienos, bulvę arba visą vištą), apibarstykite juos mėgstamais prieskoniais ir pasistenkite maksimaliai hermetiškai viską susukti, kad sultys negalėtų išbėgti. Jei visą kepimo skardą užpildysite patiekalo gabalėliais, paprasčiausiai uždenkite ją iš viršaus keletu aliuminio folijos lakštų ir užsukite jų kraštus. Taip patiekalas iškeps greičiau ir bus žymiai minkštesnis.

Nepaprastas popierius

Kai kurios šeimininkės (ypač paisančios ekologijos) nemėgsta plastikinių kepimo rankovių ir aliuminio folijos. Jei priklausote būtent tokiai šeimininkių kategorijai, vadinasi, jūsų pasirinkimas - popierius. Jame taip pat nuostabiai kepa bet kokie produktai. Tik šiam tikslui geriau naudoti ne paprastą ploną popierių (jis praleidžia skystį), o popierių su silikonine danga, kuri neleis išbėgti vertingam patiekalo skysčiui.

Iš pergamento galima išlankstyti formą kepimui su atviru viršumi arba susukti lakštų kraštus ir sutvirtinti juos paprasčiausiu kanceliariniu segtuku. Profesionalai labai mėgsta neįprastą popierių ir mano, kad patiekalai jame iškepa skanesni, švelnesni ir natūralesnio skonio nei folijoje ar rankovėje. Ypač gerai popieriuje kepti visą žuvį. Beje, mėsa arba daržovės pergamentiniuose „marškinėliuose" taip pat pavyksta neblogai.

KĄ VERTA ŽINOTI PRIEŠ PERKANT

1. Rankovė ar maišelis? Jei norite būti tikra dėl būsimo patiekalo saugumo, geriau rinkitės kepimo rankovę, pagamintą Europoje, ant kurios etiketės parašyta: „Ekologiškai švari“ arba „Po utilizacijos medžiaga į atmosferą neišskiria kenksmingų medžiagų“. Prieš pirkdama būtinai pažiūrėkite, kokią temperatūrą ji atlaiko ir kokiu būdu yra užtvirtinama. Patogesni yra raištukai, padaryti iš tokios pačios medžiagos. Segtukus geriau rinkitės plastikinius, nes geležiniai įkaista, o plonos vielutės gali nukristi kepimo metu. Beje, vietoj rankovės galite rinktis ir maišelį kepimui. Svarbiausia – pasižiūrėkite į jo dydį ir nuspręskite, ar jis tinkamas jūsų būsimam patiekalui. Kitų skirtumų šie pagalbininkai neturi. 
Svarbiausia kiekvienos rankovės ir maišelio savybė – jų tvirtumas, tačiau, deja, patikrinti tai galima tik gaminant. Pasitaiko ir tokių, kurie orkaitėje subyra į skutelius, išsilydo arba po kepimo yra lengvai suplėšomi rankomis. Su kokybiška preke tokių dalykų neturėtų nutikti. Ji hermetiška, tvirta ir netgi po kepimo ją galima atidaryti tik peiliu arba žirklėmis.

2. Folija: plona ir tvirta. Kai kurios šeimininkės mano, kad foliją reikia rinktis pagal jos storį. Iš tiesų storas aliuminio folijos lakštas gali būti pernelyg kietas ir nepatogus naudoti. Ideali folija – tvirta, tačiau kartu ir plona, lengvai sulenkiama, susukama į įvairiausias formas ir neplyštanti. Tačiau kai kuriems kepiniams geriau iš karto naudoti du folijos sluoksnius. Jei naudojatės importine produkcija, rinkitės europietiškus gamintojus.

3. Popieriui reikia silikono. Pergamentas gali būti rudas arba balintas, susuktas į ritinėlį arba supjaustytas lapais pagal standartinės kepimo skardos dydį. Kokį iš išvardintųjų variantų pasirinkti, kiekvienos šeimininkės skonio reikalas. Svarbiau, kad ant popieriaus būtų papildoma silikoninė danga. Hermetiškam kepimui geriausiai pirkti būtent tokį popierių.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (1)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (7)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (26)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.