KEPK. Citrinų pyragas „Seilėtekis“

 (35)
Pirmąkart šio pyrago paragavau, kai su Vika užsukome į Užupyje esančią prancūzų kepyklėlę... niekad nemaniau, jog valgydama negalėsiu kontroliuoti savo veido išraiškos...
Citrinų pyragas
Citrinų pyragas
© Shutterstock nuotr.

... buvo taip saldu, rūgštu ir tiesiog skanu, kad aš marksčiausi, raukiausi, įraukinėjau žandus, spaudžiau lūpas, mykiau, murkiau, mėgavausi ir... bandžiau suvaldyti seiles.
Kadangi nesu pernelyg didelė saldžių pyragų gerbėja, šis man buvo kaip tik, mat "Seilėtekio" įdaras yra tirštos šilkinės tekstūros ir turi itin gaivų citrinų skonį. Pyrago pagrindas, vadinamasis krepšelis, primena sausainį, kuris yra pakankamai tvirtas, kad neištižtų net ir tuomet, jei pyragas paliekamas saulėje.
Kai ieškojau šio recepto, aptikau keletą, kurių sudėtyje buvo pieno ar grietinės - taip bandoma sušvelninti įdarą ir jam suteikti skalsumo. Grietinė tikrai nieko nesugadina, bet man patinka citrinos rūgštelė - tai pyrago vinis, todėl nesinori jos... nulenkti. 
Tiesa, primygtinai patariu pyragui naudoti šviežias citrinas, o ne pirktines jų sultis. Aš dar mėgstu įtarkuoti citrinos žievelės "gelsvumo" (taip taip, nedarykite klaidos ir netarkuokite VISOS žievelės, kaip kad aš darydavau anksčiau) į pagrindo tešlą, kad gautųsi citrinumo citrinumas :)
Na tai ką, gal pradedam?
Pagrindui: 
1,5 puodelio miltų
Trečdalio puodelio  cukraus
0,3 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės tarkių
0,5 puodelio sviesto

Įdarui:
4 dideli kiaušiniai
1,3 puodelio cukraus
1 puodelio citrinos sulčių (šviežiai spaustų ir nukoštų)

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Mano kepimo skarda yra 20X20 cm - jai tobulai užtenka įdaro tešlos. Skardą iškloju kepimo folija. Gaminu pagrindą: dubenyje sumaišau miltus, cukrų, druską ir citrinos tarkius. Įdedu kubeliais supjaustytą sviestą ir viską maišau maišytuvu, kol susiformuoja tešlos trupinėliai. Viską supilu į skardą ir suspaudžiu taip, kad sufomuočiau pagriną-krepšelį (dažniausiai tam naudoju pirštus arba šaukštą). Kepu 16-19 minučių, kol lengvai apskrunda kampučiai.
Kol pagrindas kepa, gaminame įdarą. Suplakame visus ingredientus ir supilame į dar karštą krepšelį. Kepame apie 20 minučių, kol įdaras, kaip aš sakau, surimtėja ir nedreba papurčius skardą. Prieš patiekiant pyragą reikia visiškai atšaldyti. Ir supjausčiusios nepamirškite apiberti cukraus pudra!
Niam!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.