KEPK. Citrinų pyragas „Seilėtekis“

 (35)
Pirmąkart šio pyrago paragavau, kai su Vika užsukome į Užupyje esančią prancūzų kepyklėlę... niekad nemaniau, jog valgydama negalėsiu kontroliuoti savo veido išraiškos...
Citrinų pyragas
© Shutterstock nuotr.

... buvo taip saldu, rūgštu ir tiesiog skanu, kad aš marksčiausi, raukiausi, įraukinėjau žandus, spaudžiau lūpas, mykiau, murkiau, mėgavausi ir... bandžiau suvaldyti seiles.
Kadangi nesu pernelyg didelė saldžių pyragų gerbėja, šis man buvo kaip tik, mat "Seilėtekio" įdaras yra tirštos šilkinės tekstūros ir turi itin gaivų citrinų skonį. Pyrago pagrindas, vadinamasis krepšelis, primena sausainį, kuris yra pakankamai tvirtas, kad neištižtų net ir tuomet, jei pyragas paliekamas saulėje.
Kai ieškojau šio recepto, aptikau keletą, kurių sudėtyje buvo pieno ar grietinės - taip bandoma sušvelninti įdarą ir jam suteikti skalsumo. Grietinė tikrai nieko nesugadina, bet man patinka citrinos rūgštelė - tai pyrago vinis, todėl nesinori jos... nulenkti. 
Tiesa, primygtinai patariu pyragui naudoti šviežias citrinas, o ne pirktines jų sultis. Aš dar mėgstu įtarkuoti citrinos žievelės "gelsvumo" (taip taip, nedarykite klaidos ir netarkuokite VISOS žievelės, kaip kad aš darydavau anksčiau) į pagrindo tešlą, kad gautųsi citrinumo citrinumas :)
Na tai ką, gal pradedam?
Pagrindui: 
1,5 puodelio miltų
Trečdalio puodelio  cukraus
0,3 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio citrinos žievelės tarkių
0,5 puodelio sviesto

Įdarui:
4 dideli kiaušiniai
1,3 puodelio cukraus
1 puodelio citrinos sulčių (šviežiai spaustų ir nukoštų)

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Mano kepimo skarda yra 20X20 cm - jai tobulai užtenka įdaro tešlos. Skardą iškloju kepimo folija. Gaminu pagrindą: dubenyje sumaišau miltus, cukrų, druską ir citrinos tarkius. Įdedu kubeliais supjaustytą sviestą ir viską maišau maišytuvu, kol susiformuoja tešlos trupinėliai. Viską supilu į skardą ir suspaudžiu taip, kad sufomuočiau pagriną-krepšelį (dažniausiai tam naudoju pirštus arba šaukštą). Kepu 16-19 minučių, kol lengvai apskrunda kampučiai.
Kol pagrindas kepa, gaminame įdarą. Suplakame visus ingredientus ir supilame į dar karštą krepšelį. Kepame apie 20 minučių, kol įdaras, kaip aš sakau, surimtėja ir nedreba papurčius skardą. Prieš patiekiant pyragą reikia visiškai atšaldyti. Ir supjausčiusios nepamirškite apiberti cukraus pudra!
Niam!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.