Kakava valo kraujagysles

Gerčiau kakavą smagiai, bet nervina ta pieno plėvė ant viršaus. Gal pasakyti mamai, kad pirktų tirpią? O tai kiša tą šlykštynę. Fe!
Kakava saugo mūsų kraujagysles nuo cholesterolio taršos.
Kakava saugo mūsų kraujagysles nuo cholesterolio taršos.
© Shutterstock nuotr.

Bet sugadintą nuotaiką visuomet atperka mamos desertas - kas rytą ji dar padeda mažą šokolado plytelę prie mano kuprinės. Maniau, kad ji nori mane nutukinti, bet pakišo brošiūrą apie sveiką mitybą. Ji ją paskaitinėja prieš miegą.Knygelės skyriuje apie širdį ir kraujotaką buvo trumpai aprašytas eksperimentas. Vienos Japonijos kompanijos mitybos ir sveikatos laboratorijos mokslininkai tyrė, „kaip kakavos cheminiai elementai veikia už cholestorolio šalinimą iš organizmo atsakingų apoliproteinų sintezę".

Mama kažkada aiškino, kad tas cholesterolis užkemša kraujagysles, kad galima susirgti ateroskleroze ir apskritai yra visiškas blogis. O aš dar pamaniau, kad nuo jo galima ir nutukti. Nes mano apkūnioji teta renkasi tik tuos produktus, kurių etiketėse nurodyta „be cholesterolio", tarkim, aliejų.Taigi eksperimentui mokslininkai naudojo iš kakavos pupelių išskirtus polifenolius ir žmogaus kepenų bei žarnyno ląsteles. Beje, tų polifenolių yra ne tik kakavoje, bet ir kituose sveikos mitybos produktuose: žalioje arbatoje, citrusiniuose vaisiuose, vynuogėse ir sojoje.

Ir kas paaiškėjo? Kad tie "šokoladiniai" polifenoliai padeda kepenims atsikratyti net 70 procentų cholesterolio kaupėjų ant kraujagyslių.Kasdien vartodami 26 gramus grynos kakavos ar kelis gabalėlius karčiojo šokolado, iš organizmo stumiame lauk cholesterolį, o tai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ir tie rezultatai visiškai nereiškia, kad ramiai galime kirsti šoninę bei lašinius, užkasdami juos šokoladu. Bet aš dar jauna, gerai jaučiuosi, kodėl negaliu valgyti lašinių?

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.