Kakava valo kraujagysles

Gerčiau kakavą smagiai, bet nervina ta pieno plėvė ant viršaus. Gal pasakyti mamai, kad pirktų tirpią? O tai kiša tą šlykštynę. Fe!
Kakava saugo mūsų kraujagysles nuo cholesterolio taršos.
© Shutterstock nuotr.

Bet sugadintą nuotaiką visuomet atperka mamos desertas - kas rytą ji dar padeda mažą šokolado plytelę prie mano kuprinės. Maniau, kad ji nori mane nutukinti, bet pakišo brošiūrą apie sveiką mitybą. Ji ją paskaitinėja prieš miegą.Knygelės skyriuje apie širdį ir kraujotaką buvo trumpai aprašytas eksperimentas. Vienos Japonijos kompanijos mitybos ir sveikatos laboratorijos mokslininkai tyrė, „kaip kakavos cheminiai elementai veikia už cholestorolio šalinimą iš organizmo atsakingų apoliproteinų sintezę".

Mama kažkada aiškino, kad tas cholesterolis užkemša kraujagysles, kad galima susirgti ateroskleroze ir apskritai yra visiškas blogis. O aš dar pamaniau, kad nuo jo galima ir nutukti. Nes mano apkūnioji teta renkasi tik tuos produktus, kurių etiketėse nurodyta „be cholesterolio", tarkim, aliejų.Taigi eksperimentui mokslininkai naudojo iš kakavos pupelių išskirtus polifenolius ir žmogaus kepenų bei žarnyno ląsteles. Beje, tų polifenolių yra ne tik kakavoje, bet ir kituose sveikos mitybos produktuose: žalioje arbatoje, citrusiniuose vaisiuose, vynuogėse ir sojoje.

Ir kas paaiškėjo? Kad tie "šokoladiniai" polifenoliai padeda kepenims atsikratyti net 70 procentų cholesterolio kaupėjų ant kraujagyslių.Kasdien vartodami 26 gramus grynos kakavos ar kelis gabalėlius karčiojo šokolado, iš organizmo stumiame lauk cholesterolį, o tai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ir tie rezultatai visiškai nereiškia, kad ramiai galime kirsti šoninę bei lašinius, užkasdami juos šokoladu. Bet aš dar jauna, gerai jaučiuosi, kodėl negaliu valgyti lašinių?

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (27)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (31)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (28)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".