Kaip prižiūrėti lakuotą odą?

 (3)
Ji niekada nebuvo išėjusi iš mados, tačiau daugelis nesiryžta pirkti lakuotų gaminių, kadangi nežino, kaip juos prižiūrėti.
Lakuotos odos gaminiai visuomet tiks vakariniam ansambliui.
© Shutterstock nuotr.

Lakuota oda gali būti įvairaus storio - priklauso iš kokio gyvulio pagaminta. Tačiau pats paviršius, jei gaminys kokybiškas, turi būti plonas, vientisas bei atlaikyti daugkartinius įlenkimus. Žinoma, ilgai dėvint, tarkim, striukę ar diržą, tos žymės lieka, tačiau ne tokios gilios. Lakuotas paviršius būna tik įlinkęs, bet neįtrūkęs. Dirbtinė ir natūrali lakuota oda gali atrodyti vienodai, todėl ją atpažinsite tik iš vidinio sluoksnio.

Priežiūros taisyklės

Šepetėlis jokiu būdu netiks. Geriausia - aksomo atraiža arba popierinė servetėlė. Kad oda blizgėtų, reikėtų naudoti specialius kremus, parenkant pagal spalvą. Jų sudėtyje paprastai yra glicerino, lanolino arba ricinos aliejaus. Jie drėkina odą, ją minkština. Patepusios kremu, nublizginkite paviršių švariu ir sausu skudurėliu.
Lakuotą paviršių galima tepti ir kiaušinio baltymu - daiktas blizgės kaip naujas. Ištepkite odą ir palikite 15 minučių, po to nublizginkite servetėle arba vatos diskeliu, pamirkytu piene. Kai daiktas išdžius, odą patepkite perpjauta svogūno galva, vėl įtrinkite servetėle. Tokia priežiūra pratęs daikto gyvenimą.
O gaminio spalvą atnaujinsite, jei pavalysite odą skysto muilo ir amoniako mišiniu, o po to ją nublizginsite glicerine suvilgytu audinio gabalėliu.

Drabužių saugojimas

Nauji daiktai iš lakuotos odos turi specifinį kvapą. Galima daiktą (diržą, rankinę) apibarstyti malta kava ir palikti kelioms paroms. Jokiu būdu taip nedaryti su gaminiais iš šviesios odos!
Lakinius drabužius geriausia laikyti vėdinamoje patalpoje. Įdėkite juos į drobinius ar medvilninius dėklus (apvalkalus). Nekiškite drabužių į polietileno maišus.

Lakuoti aksesuarai
Diržų nelenkite per pusę. Kabinkite už sagties arba dėkite į komodą, susuktus į laisvą ritinį. Avalynę reikėtų laikyti su specialiomis movomis ir kartoninėje dėžėje. Nepatartina lakuotos odos gaminių nešioti esant 25 laipsnių ir aukštesnės temperatūros karščiui. Lakuotas paviršius įsitempia ir praranda formą. Jei sušlapo, nedžiovinkite prie šildytuvų, radiatorių. Batelius (lakierkas) ar rankinę galima prikišti laikraščių ar vatos, kad susigertų drėgmė.

Įbrėžimai ir įtrūkimai
Žinoma, kad jie labiausiai gadina gaminio išvaizdą, todėl su tokiais daiktais reikia elgtis labai atsargiai. Lakui kenkia įvairiausios priemonės: nagų valiklis, plaukų lakas, įvairūs tirpikliai ir dažai. Būkite atsargios.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (27)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (31)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (28)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".