Kaip maistą gardinti... eteriniais aliejais?

 (1)
Tai, ką paprastai naudojame odai prižiūrėti ir puoselėti, aromaterapinėms reikmėms, gali atverti dar nepažintą pasaulį – kvapų ir skonių virtuvę.
© Shutterstock nuotr.

Kaip kilo idėja

„Aš pati mėgstu eksperimentuoti, improvizuoti, tad nenuostabu, jog maisto ir kosmetikos gamyba taip skaniai ir kvapniai susiliejo – juokiasi Vilma Žmakova, sveikos „Marmozel“ kosmetikos gamintoja. – Prieskoniais virto eteriniai aliejai, miltus atstoja augaliniai aliejai, vaškai ar moliai, paprastą vandenį – hidrolatai – iš augalų išdistiliuoti kvapnūs vandenys.“

Ji sako, kad gyvos ir sveikos kosmetikos gamyba labai panaši į maisto gamybą: „Rūpestingai apgalvoji sudėtines dalis, jų suderinamumą ir naudą kūnui, emocijoms. Netgi įrankiai tie patys – dubuo, matavimo indas, plakiklis, galybė šaukštelių.“ Valgiaraštis, pasak jos, irgi gali būti įspūdingas: nuo pagrindinių patiekalų (kremų) iki desertų (natūralių aliejinių ar vaškinių kvepalų). Kūrybos ir vaizduotės reikia nė kiek nemažiau, pavyzdžiui, žinoma, kuris augalas labai tiktų savo savybėmis, tačiau yra skurdaus kvapo, tad tenka apžaisti – poruoti jį su kitais.

Išskirtinumas ir naudojimas

Pasak  paskaitas apie aliejų ir kvapų ypatybes skaitančios Vilmos, eteriniai aliejai yra augalų fizinis ir emocinis koncentratas, taigi jie keliasdešimt kartų stipresni už augalus, iš kurių pagaminti. Skirtingai nei džiovinti prieskoniai, žolelės, eteriniai aliejai išlaiko gaivų, ką tik nuskinto augalo kvapą, emociją. Be to, jie veikia ir kaip natūralūs konservantai – antioksidantai  – prailgina produkto galiojimo laiką.

Hidrolatai – iš augalų lapų, žiedų, sėklų ar šaknų išdistiliuoti kvapnūs, turtingos sudėties vandenys. Ilgus šimtmečius naudojami karštuose kraštuose gėrimų bei saldumynų gamybai, odos ir vidaus ligų gydymui.

Eteriniai aliejai ir hidrolatai suteikia maistui nuolatinį kvapo ir skonio šviežumą, gerina patiekalo kokybę (naudojami švieži produktai, paisoma jų suderinamumo, saiko) ir sukuria harmoningą valgį. Aromatinės medžiagos ir tvarkingas maistas dirba nematomą emocijas bei mintis balansuojantį darbą – žmogus jaučiasi ne tik ypatingai skaniai pavalgęs, bet ir pakylėtas – laimingas.

Eteriniai aliejai privalo būti skiedžiami aliejuje (alyvuogių ir kituose). Pakanka įlašinti vos kelis lašus eterinių į šaukštą bazinio aliejaus ir mišiniu apipilti salotas ar makaronus, įpilti į jau paruošta sriubą maistą (eteriniai žūva prie aukštų temperatūrų). Galima naudoti marinatams gaminti, tiek mėsos, žuvies patiekalams, tiek vegetariškiems.

Variacijų su eteriniais aliejais praturtinta druska daug: vienais atvejais maistas įtrinamas (mėsa) ir paliekamas 20 min., kitu atveju druska beriama ruošimo metu arba pagaminus. Druska reguliuoja saldumą, rūgštumą, padeda subalansuoti skonį, iškelti aromatą. Netgi desertuose, kur kvapo skonį būna prarijęs cukrus, truputėlis druskos padeda atgaivinti deserto aromatą, išgryninti. „Marmozel“ kvapų ir skonių virtuvė rekomenduoja vengti aštraus skonio joduotos druskos, siūlo rinktis turtingą mineralais himalajų, jūros druską.

Dažnai toks patiekalas skirtas vieno prieskonio pabrėžimui, pvz. rozmarino ar vanilės. Išmaningo kulinaro ar tiesiog ieškotojo gurmano rankose grietininiai ledai akimirksniu gali virsti kvapniausiais ir brangiausiais pasaulyje vaniliniais ar rožių ledais dėka kelių lašelių kvapiųjų eterinių aliejų.

Skonių grupės. Aromatiniai skoniai leidžiasi lengvai grupuojami i gaiviuosius, žemiškuosius, egzotinius, prieskoninius. Plačiai ir lengvai naudojami žoliniai (rozmarinų, mairūnų, bazilikų, čiobrelių, pipirmėčių...), prieskoniniai (juodųjų pipirų, pankolių, kumynų, kardamonų...) aromatai. Taip pat kai kurios šaknys: imbierų, ciberžolių. Gaivinančius skonius suteikia laimų, citrinų eteriniai aliejai, petitgrein (karčiavaisio citrinmedžio lapai), neroli (karčiavaisio citrinmedžio žiedai) hidrolatai.

Proporcijos. 1 Litrui vandens pakanka 25 ml, t.y. vieno valgomo šaukšto hidrolato.
200 ml stiklinei vandens pakanka 1 lašo ir mažiau eterinio aliejaus. Dviems valgomiems šaukštams aliejaus pakanka 1 lašo ir mažiau eterinio aliejaus. Labai svarbu SAIKAS – pradėdami pažindintis su kvapų ir skonių virtuve naudokite kuo mažesnes dozes. Šlakelis ir paragaukite.

Temperatūra. Ypatingai tinka žaliavalgių virtuvei, mat eteriniai aliejai žūva prie aukštesnės temperatūros (virš 30-40 laipsnių). Hidrolatai gali būti šildomi – ruošiamos arbatos (priklausomai nuo augalo).

Nepageidaujami kvapai. Su eteriniais aliejais ir hidrolatais gaminami patiekalai itin jautrūs, todėl atidžiai paruoškite valgio gaminimo vietą: naudokite švarią, neprikvipusią pjaustymo lentelę, peilį ir kitus įrankius, indus. Jų valymui nenaudokite prikvipusių indų ploviklių. Rekomenduojame paprastą sodą. Apskritai, prieš naudojant indus ir įrankius subtiliems patiekalams (ypač kvapniems desertams) – pauostykite juos. Turi būti bekvapiai.

Maisto ir uoslės ryšys

Uoslė yra vienintelė juslė, tiesiogiai sujungta su limbine sistema – skonio, emocijų ir prisiminimų centru. Kvapas suteikia skoniui stiprią emocinę galią.Todėl nenustebkite, jei kvapnusis patiekalas nukels jus į praeitį, kur mama kepa obuolių pyragą, skanindama cinamonu; ar į močiutės sodelį su žydinčiais jazminais.

Pasak literatūros, net 80 proc. maisto skonio informacijos nuskaitoma iš kvapo! Prisiminkite, ar jaučiate maisto skonį kai esate peršalę, kai skauda gerklę ir sloguojate – skonis blyškus: tik sūru arba tik saldu, rūgštu, bet nieko daugiau; kai vartojate per stipriai atšaldytą vyną, ar iš šaldytuvo išimtą maistą – jis beskonis, nes nėra kvapo, nes kvapas yra molekulių garavimas, o šaltas maistas negaruoja.

Valgio metu žmogus kelis kartus „nuskaito“ maisto kvapą: pirmą kartą išoriškai, dedant maistą į burną ir antrą kartą burnoje, kai maistas kramtomas juda aukštyn žemyn, kvapas vidiniais kanalais patenka į nosies ertmę. Būtent kramtymo metu juntame skonį ir manome, kad jis ateina iš burnos, bet tai klaidinga, nes liežuviu suvokiame tik penkis skonius: sūrų, saldų, kartų, rūgštų ir sutraukiantį, visa kita – subtilioji skonio informacija, kurią perduoda uoslė.

ATSARGUMAS
Rinkitės tik ekologiškus, patikimų tiekėjų, tinkamus maistui eterinius aliejus ir hidrolatus.
Eteriniai aliejai yra labai koncentruotos substancijos, elkites atsargiai, nepadauginkite.
Niekada nenaudokite neskiestų aliejuje ar druskoje, ar kitaip eterinių aliejų maistui.
Negerkite grynų hidrolatų, skieskite vandeniu.
Jeigu esate alergiški, laukiatės, būkite ypatingai atsargūs.

Jeigu padauginote – kreipkitės į medikus. Eteriniai aliejai skiedžiami baziniu aliejumi, todėl geriau gerti gryną alyvuogių ar kitą aliejų, kad eteriniai atsiskiestų, nepriliptų prie skrandžio sienelių (gali pažeisti). Hidrolatai skiedžiami vandeniu.

Salotų padažas

Kelis lašus citrinų, levandų, rozmarinų eterinių aliejų išmaišyti alyvuogių aliejuje.
 
Mėsos marinatas

1 stiklinė raudonojo vyno,
2 skiltelės česnako,
1 susmulkintas svogūnas,
druskos, juodųjų pipirų ir tt.
1 lašas čiobrelių eterinio aliejaus,
1 lašas mairūnų eterinio aliejaus,
1 lašas gvazdikėlių eterinio aliejaus ,
 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Viską sumaišykite ir marinuokite mėsą apie aštuonias valandas.

Raminamoji levandų arbata

Pašildykite atskiestą tikrųjų levandų eterinį aliejų – toks gėrimas nuramins ne tik pilvą, bet ir sielą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.