Kaip kalbėti su mažomis mergaitėmis?

 (15)
Neskubėkite girti mažos mergaitės suknelės. Geriau paklauskite, kokia jos mėgstamiausia knygos herojė.
Kitąkart paklauskite dukterėčios, apie ką ji parašytų knygą. Atsakymas gali nustebinti.
Kitąkart paklauskite dukterėčios, apie ką ji parašytų knygą. Atsakymas gali nustebinti.
© Shutterstock nuotr.

Pagalvokite, kiek kartų susitikusios draugių dukras ar dukterėčias puolėte aikšioti: „Rūtele, kokia graži tavo suknelė!", „Kas tau šias kasytes supynė?", „Oi, kiek žirniukų ant tavo marškinėlių! Ir kaspinas priderintas...". Taip, tai pats paprasčiausias ir įprasčiausias būdas „pralaužti ledus" ir susidraugauti su mažąja princese, bet prieš tai darydamos kitąkart prisiminkite statistiką.
Anot ABC News, beveik 50 proc. trejų - šešerių metų mergaičių Amerikoje rūpinasi dėl antsvorio. 15-18 procentų mergaičių, kurioms dar nesuėjo nė 12-kos, reguliariai dažosi blakstienas tušu ir lūpdažiu, o ketvirtadalis amerikiečių moterų tikina, kad geriau laimėtų šou „Amerikos Top Modelis" negu Nobelio premiją.
Taip, gal Lietuvos statistikos duomenys ir ne tokie kritiniai, bet mes nenorime pasiekti tokios ribos. Jeigu kiekvienas sutiktas pirmiausia pagirs mažos mergaitės suknelę, ji norom nenorom ims manyti, kad išvaizda yra svarbiau už jos sugebėjimus. Tuomet galėsime džiaugtis dietos besilaikančiomis penkiametėmis, toną špakliaus ant veido užsikrovusiomis dešimtmetėmis, septyniolikmetėmis su krūtų implantais ir vos dvidešimt perkopusiomis merginomis, kurios reguliariai leidžiasi botoksą.
Tai, kad iš merginų tikimasi, jog jos kiaurą parą atrodys, kaip ką tik nužengusios nuo žurnalo viršelio, baigiasi masine depresija. Kažkur tarp salotų lėkštės ir molio kaukių dingsta gyvenimo prasmė, naujos idėjos, pomėgiai bei noras būti vertinamai už savo pasiekimus.
Tad kitąkart prieš imdamos aikčioti, prikąskite liežuvį ir ištieskite mažajai ranką:
- Malonu su tavimi susipažinti, Rūtele... Ar tau patinka knygos, nes aš jas tiesiog dievinu! Tu moki skaityti? Ir tau tik penkeri? Labai norėčiau paklausyti, kaip skaitai. Koks tavo mėgstamiausias herojus? Mikė Pūkuotukas? Ar tu turi tokią gerą draugą kaip Paršelis?.
Jokių klausimų apie sukneles, batelius, lūpdažius ir dietas.
Nežinau, ar tas vienintelis pokalbis ką nors pakeis išvaizdos kultą garbinančioje kultūroje, bet bent jau trumpam mergaitė susimąstys, kad kažkam įdomu ne tik tai, kaip ji atrodo, bet ir ką galvoja. Galbūt iš pradžių ji bus sutrikusi (retas kuris domisi jos smegenimis), bet jeigu būsite atkaklios, ji atsivers. Kas jai patinka ir nepatinka? Kas ją neramina, ką pakeistų pasaulyje, jei turėtų burtų lazdelę? Papasakokite jai apie savo planus ir pasiekimus - būkite mąstančios moters pavyzdžiu. Mergaitė po mergaitės ir galbūt būtent jos kada nors pakeis mūsų planetą.

Galbūt jums bus įdomūs ir Vaivos užrašai apie tai, kaip žaislų kultūra mergaites verčia monstrėmis...

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.