Ką valgyti per karščius: produktų TOP 10

 (5)
Per karščius mūsų organizme keičiasi du pagrindiniai parametrai: miego laikas sutrumpėja, o cheminės reakcijos pagreitėja.
© Shutterstock nuotr.

Taigi mes norime mažiau valgyti, tačiau daugiau gerti. Mokslininkai tvirtina, kad kiekvieną kartą temperatūrai pakilus 10-čia laipsnių, būtina sumažinti vartojamų kalorijų kiekį nuo 5 iki 10 procentų, t.y. ne tik mažiau valgyti, bet ir maistą rinktis mažai kaloringą.

Karštųjų kraštų gyventojų pavyzdžiu reikia pakoreguoti savo meniu: atsisakyti kaloringo riebaus maisto, mėsą pakeisti žuvimi arba jūros gėrybėmis, kuo daugiau valgyti daržovių ir vaisių. Jei neturite jėgų atsisakyti mėsos - apvirkite neriebią veršieną, vištą arba kalakutą ir valgykite šaltą mėsą.

Įpročių pakeitimas

Vasarą dažniau nei šaltuoju metų laiku leidžiame sau užkandžiauti (ledai, dešrainiai, vaisiai). Be to, gana dažnai organizuojame išvykas į gamtą (piknikas, šašlykas ir pan.). Tokie pasisėdėjimai (būnant gamtoje, apetitas kyla) kartais priritina papildomų kilogramų, ko visai mums nereikia. Taigi pakitę mitybos įpročiai gali organizmui sukelti stresą, į kurį jis reaguos apsauginiu riebalų sluoksniu.
Tačiau taip labai baimintis neverta, nes vasarą mes daugiau judame, taigi, tas gautas kalorijas sudeginame.

Vasariniai šalti produktai

Vasarą reikia valgyti produktus, kuriuose yra daugiausia vandens. Jų ganėtinai daug: tiek ir tradicinių mūsų kraštams, tiek ir egzotinių. Dietologai rekomenduoja TOP 10 produktų, kuriuose yra štai tiek procentų vandens:
Agurkai - 96 proc.
Salierai - 94 proc.
Pomidorai - 93 proc.
Špinatai - 92 proc.
Melionai - 91 proc.
Braškės - 90 proc.
Papajos - 89 proc.
Greipfrutai - 88 proc.
Kopūstai - 87 proc.
Apelsinai - 86 proc.
(Man regis, dietologai pamiršo arbūzus... cha cha...:).....)

Jei per karščius organizmas elgiasi kitaip nei žiemą, tai logiška duoti jam tai, ko reikia. Parinkome vasarinius produktus, taigi dabar turime parinkti ir meniu, kuriam galiotų tos pačios išgyvenimo per vasaros karščius taisyklės:

1. Vyrauja šaltos sriubos: šiupinys, šaltibarščiai, gaspačo.
2. Žymiai padidėja skysčių vartojimas, todėl reikia sekti jų kokybę - negerti saldžių gazuotų gėrimų, geriau šviežias sultis, naminę girą, o geriausia - vandenį.
3. Mėsa turėtų dingti iš raciono arba pakeiskite ją jūros gėrybėmis.
4. Valgykite daug termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių.
5. Ledais mėgaukitės atsargiai. Geriau rinkitės šerbetą arba vaisių kokteilius.

Kaip elgtis su šaldytuvu

Pats populiariausias vasaros patiekalas - šalta sriuba - yra neskirta šaldytuvui. Ją reikia pagaminti ir iš karto suvalgyti.

Salotos (teoriškai) gali išsilaikyti šaldytuve 48 valandas. Iš tiesų, daržovės per tą laiką pavandenija, tad jas valgyti bus neįmanoma. Geriausia salotas pagaminti ir iš karto suvalgyti.

Visa, kas parašyta aukščiau, skirta tik daržovių salotoms. Jei salotų sudėtyje yra kiaušinių, mėsos arba jūros gėrybių, tuomet laikymo trukmė sutrumpėja iki 24 valandų.

Geriau būtų, jei vasarą valgytumėte kuo daugiau termiškai neapdorotų daržovių ir vaisių. Patarimas čia vienas: juos plaukite LABAI kruopščiai.

Visus rauginto pieno produktus laikyti šaldytuve pagal terminus, nurodytus ant pakuotės. Tačiau jei netikėtai pamiršote kefyrą arba jogurtą ant stalo ir jis tenai prastovėjo keletą valandų - išmeskite.

Mėsa ir žuvis nuodais ant stalo tampa jau po 4 valandų, šaldytuve - daugiausia po 12. Jokių „tegul pabūna šaldytuve iki ryto"! Šaldiklyje dar galima, tačiau skonis pakis negrįžtamai.

Į šaldytuvą dėti dar neatšalusio patiekalo negalima: kai išorėje šalta, o viduje karšta, tai visa „nuodytojų armija" susirenka neutraliame viduriniame sluoksnyje ir ramiai sau dauginasi.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.