GAMINK. Moliūgo salotos su medumi

 (2)
Kai mama vakar ant stalo padėjo stiklinį dubenį, pilną oranžinių gabaliukų, nelabai supratau, kad valgysim moliūgą.
© Shutterstock nuotr.

Akių negalėjau atplėšti nuo vaizdo, be to, labai įdomiai atrodė graikinių riešutų trupinėliai. Patiekalas labai tiko tam vaizdeliui, kurį mačiau pro langą - tamsiai geltonos medžių viršūnės, rami vėsa ir malonus jausmas, kad tokį vakarą nesi vienas namuose.

Kažkaip pajutau, kad oranžinė - draugystės, giliai paslėptų, neišreikštų norų spalva. Mintyse kažkodėl net padėkojau (net nežinau, kam), jog visi esam kartu... Nusilyrinau.

Bet tai buvo vakar. Nežinau, ar tos spalvos užburta buvau, ar vakaro nuotaikos, tačiau naująjį mamos šedevrą valgiau pasigardžiuodama. Jo liko, tad grįžusi iš mokyklos, sušveičiau dar vieną dubenėlį salotų. Siūlau ir jums pasigaminti.

Moliūgo salotos su medumi

Reikės:
500 g moliūgo,
100 g graikinių riešutų,
1 citrinos,
1 apelsino,
3 šaukštų medaus.

Gaminimas:
Stambia trintuve sutarkuokite moliūgo skilteles (galima ir pjaustyti šiaudeliais arba kubeliais; mama patiekė kubeliais). Nulupkite apelsiną ir citriną (dalį žievelių smulkiai supjaustykite), iš vaisių išspauskite sultis. Riešutus sutraiškykite peiliu (geležtės šonu).

Moliūgą sumaišykite su sultimis bei smulkintomis žievelėmis. Prieš valgydamos salotas, jas pagardinkite medumi. Skanaus!

P.S. Manau, kad čia visai tiktų ir kiti priedai - lazdyno riešutai, pjaustyti obuoliai. Ir, tiesa, dar tų pačių vaisių - apelsinų bei citrinų, o gal net greipfrutų - įpjaustyčiau.
Pabandysiu kitąkart pagerinti mamos patiekalą.

***

Šiandien kažkokia moliūginė diena. Vos spėjau įmesti salotų receptą, dėl visiškai nežinomų man priežasčių Teodora irgi atsiuntė... moliūgo užkepėlės receptą! Dalinuosi.

Moliūgo užkepėlė

Reikės:
0,5 kg moliūgo,
4pomidorų,
300 g fermentinio sūrio,
druskos,
pipirų,
džiūvėsėlių (arba manų kruopų),
sviesto.

Gaminimas:
Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Supjaustykite 0,5 cm storio gabalėliais.
Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba manų kruopomis). Išdėliokite ant jos moliūgo skilteles, pagardinkite druska, pipirais.

Pomidorus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant moliūgo. Vėl – pipirai, druskytė. Trečias sluoksnis – ant pomidorų berkite sutarkuotą sūrį. Ir vėl viską pakartokite: moliūgai - pomidorai - sūris. Žinoma, neužmirškite prieskonių!

Patiekalą uždenkite kepimo folija ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min. Po pusvalandžio foliją nuimkite ir dar kepkite 10-15 min., kad sūris gražiai apskrustų.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.