GAMINK. Kitoks požiūris į agurkus

 (5)
Įsibėgėjant agurkų sezonui, patsmetas atnaujinti virtuvės repertuarą paprastais, bet ne prastaispatiekalais su šia daržove.
<span style="margin-bottom: 0cm;">GAMINK. Kitoks požiūris į agurkus</span>
© Shutterstock nuotr.

Agurkai su medum, agurkų ir pomidorų salotos, marinuoti agurkai, šaltibarščiai - visi šie patiekalai, rodos įaugę į mūsų kraują, tiksliau, skrandį, tad pats metas jį pradžiuginti kažkuo nauju. Štai keli receptai, kur agurkas, lyg ir neišsiskiriantis ypatingu skoniu, tampa patiekalo „razinka".

Agurkai ir ridikėliai pakepinti su ryžių makaronais
Šis vegetariškas patiekalas į agurkus privers pažvelgti iš kito kampo, mat sojos padažas ir aitrioji paprika suteikia šiek tiek aštrumo, o sausi ryžių makaronai patiekalui prideda „traškesio". Ir net tuomet, jei gamindamos naudosite aliejų, patiekalo porcijoje bus mažiau nei 7 gramai riebalų.
Taigi, patiekalui reikės:
* 200 g sausų ryžių makaronų
* 1 valgomojo šaukšto rapsų aliejaus
* 1 puodelio plonais griežinėliais supjaustytų ridikėlių
* 1 didelio agurko, išilgai perpjauto pusiau, be sėklų ir plonai supjaustyto griežinėliais
* 3/4 arbatinio šaukštelio druskos (druska bus padalyta dalimis)
* 1/4 puodelio hoisin padažo (tirštas saldžiai aštrus kinų virtuvės padažas)
* 2 valgomųjų šaukštų sojos padažo
* 1/4 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos
* 7 puodelių apkarpytų rėžiukų (apie 3 ryšelius)
* 1 puodelio (apie 170 gramų) kieto tofu sūrio, nusausinto ir supjaustyto kubeliais
* 1 arbatinio šaukštelio pakepinto sezamo sėklų aliejaus
* 1 arbatinio šaukštelio pakepintų sezamo sėklų

Paruošimas
Paruoškite makaronus pagal instrukciją, pateiktą ant jų pakuotės. Gerai nusausinkite.
Kol makaronai mirksta, pašildykite rapsų aliejų didelėje tefloninėje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies. Įdėkite ridikėlius ir agurkus, pakepinkite 1 minutę ar tol, kol jie suminkštės. Viską sumaišykite su 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir makaronais. Kepkite 1 minutę.
Sumaišykite makaronų mišinį su rėžiukais. Išvalykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Apibarstykite tofu sūrį likusiu 1/4 arbatinio šaukštelio druskos. Pakaitinkite sezamo sėklų aliejų keptuvėje ant vidutinio kaitrumo ugnies. Įdėkite tofu sūrį ir kepinkite 2 minutes. Užpilkite tofu sūrį ant makaronų mišinio ir viską apibarstykite sezamo sėklomis.

Kitokios pomidorų ir agurkų salotos
Naudokite marinavimui skirtus agurkus, kurie yra trumpesni nei įprasti agurkai, o jų oda yra plonesnė nei paprastųjų. Nors marinuoti agurkus rekomenduojama ne ilgiau kaip 4 dienas, atminkite, kuo ilgiau jie marinuojami, tuo pikantiškesnis bus agurkų skonis.
Ingredientai:
* 2 puodeliai plonais griežinėliais supjaustytų marinavimui skirtų agurkų (apie 2 agurkus)
* 1 puodelis plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų (geriau rinkti saldesnę rūšį, pvz. Vidalia)
* 0,5 puodelio sidro acto
* 0,4 puodelio cukraus
* 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
* 0,5 arbatinio šaukštelio garstyčių sėklų
* 4 smulkiai sukapotos česnako skiltelės
* 2 džiovinti raudonieji Čili pipirai
* 16 (0,6 centimetrų storio) griežinėlių pomidoro
* 0,8 arbatinio šaukštelio druskos
* 0,8 arbatinio šaukštelio šviežiai sumaltų juodųjų pipirų

Paruošimas
Išdėliokite puse agurkų gilioje, apie 20 cm skersmens lėkštėje. Padenkite juos puse svogūnų. Pakartokite viską su likusiais agurkais ir svogūnais.
Sumaišykite actą su cukrumi, druska, garstyčių sėklomis, česnaku ir Čili pipirais mažame puode. Viską užvirinkite ir virkite 1 minutę ar tol, kol cukrus ištirps. Retkarčiais pamaišykite. Užpilkite karštą acto mišinį ant agurkų ir svogūnų mišinio. Uždenkite ir marinuokite šaldytuve 1 - 4 dienas.
Išdėliokite pomidorų griežinėlius negilioje lėkštėje ir apibarstykite 0,8 arbatinio šaukštelio druskos bei tiek pat juodųjų pipirų. Su kiaurasamčiu išimkite agurkų mišinį iš marinato ir išdėliokite ant pomidorų griežinėlių.

Agurkai imbiero marinate
Azijiečiai virėjai dažnai gamina paprastą saldžiarūgštį marinatą, mirkydami agurkus acte ir cukruje. Šį receptą mes papildysime marinuotu imbieru, taip išgaudamos ne tik nuostabų skonį, bet naudą sveikatai - juk imbieras yra žinomas dėl imunitetą stiprinančių savybių. Jei ruošiatės vakarėliui, tai bus puikus pikantiškas užkandis. Jis taip pat puikiai tinka prie azijietiškai ant kepsninės keptos kiaulienos.
Paruošimas užtruks 6 minutes, o atvėsinti prireiks 30 minučių.
Ingredientai:
* 900 gramų agurkų, perpjautų pusiau ir įstrižai supjaustytų 0,3 centimetro storio griežinėliais
* 4 valgomieji šaukštai nusausintų, degtuko storio griežinėliais supjaustytų marinuotų imbierų
* 2 valgomieji šaukštai nuskusto ir smulkiai sukapoto šviežio imbiero
* 1 puodelis ryžių acto
* 1 puodelis cukraus
* 1 arbatinis šaukštelis druskos
* 1 arbatinis šaukštelis sugrūstų raudonųjų pipirų (nebūtinai)

Paruošimas
Įdėkite agurkų griežinėlius į dubenį. Sumaišykite marinuotą imbierą ir visus likusius ingredientus, uždėkite ant agurkų ir švelniai krestelkite. Uždenkite plastikine plėvele ir atvėsinkite bent jau 30 minučių. Patiekalas patiekiamas šaltas.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.