GAMINK. 13 bulvės metamorfozių

 (17)
Žinodama, kad esu tikra lietuvė (vadinasi, negaliu be bulvių), Teodora man surinko 13 žymiausių pasaulio šefų mėgstamų bulvių receptų.
Keptos bulvės
© Shutterstock nuotr.

Ak, bulvelės. Šios nepaprastai skanios daržovės, kurių yra tiek daug rūšių (ir spalvų), suteikia mums visą pulką maistingų medžiagų, įskaitant vitaminą C, kalį ir vitaminą B6. Vidutinėje 150 gramų bulvėje yra tik 110 kalorijų, jokių riebalų ir šiek tiek natrio, todėl bulvės gali būti puikus dietinis maistas.
Netikite? Štai keli variantai, kaip gardžiai ir nekaloringai paruošti bulves bei paįvairinti virtuvės kasdienybę.
Mano atradimas: skrudintos raudonos bulvės su alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu arba paprastos keptos bulvės su, išdrįsiu pasakyti, šiek tiek sviesto. Štai dar keli būdai, kaip paruošti bulves ir jomis mėgautis (ištraukos iš virtuvės šefų blogų).

Bulvės graikiškai
„Man patinka sukapoti bulves (bet kokią rūšį) kąsnio dydžio gabalėliais, sudėti jas į orkaitėje kepti tinkamą indą, aplaistyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti pipirais, trupučiu jūros druskos, graikiškomis žolelėmis ir raudonėliu bei kepti jas iki 200 laipsnių įkaitusioje orkaitėje 45 - 60 minučių, kol jų vidus suminkštės, o išorė taps traški“.

„Man patinka rožinės ar geltonos bulvės (ar net gi saldžiosios bulvės), su odele supjaustytos ketvirčiais, apšlakstytos aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi ir apibarstytos kario, imbiero, paprikos ir kurkumos mišiniu. Aš jas skrudinu, kol jos tampa traškios. Aš taip pat mėgstu jas valgyti su padažu, padarytu iš paprasto neriebaus graikiško jogurto, sumaišytu su truputėliu česnako, krapais ir žaliosiomis citrinomis".

Keptos ir paskanintos prieskoniais
„Man patinka keptos saldžios bulvytės „fri". Aš supjaustau saldžią bulvę į 10 -12 šiaudelių, aplaistau juos 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus, sumaišytu su bet kokiais po ranka pasitaikiusiais prieskoniais (paprastai įberiu ir maltos aitriosios paprikos). Kepu bulves iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 - 30 minučių, kol jos tampa traškios ir skanios".

„Mano mėgstamiausias bulvių gaminimo būdas - supjaustyti jas ketvirčiais ir kepti orkaitėje su šiek tiek alyvuogių aliejaus, rozmarinais, česnaku, žiupsneliu druskos ir pipirų. Labiausiai man patinka keptų raudonųjų bulvių skonis ir spalva".

Paprastai paruoštos
„Man nėra nieko geresnio, nei paprastai keptos bulvės. Ant savųjų aš užsidedu neriebios grietinės ir juodųjų pupelių humuso - skanumėlis!"

„Aš dievinu paprastai keptas bulves su bazilikų - gražgarsčių graikiškų riešutų pesto".

„Man patinka keptos bulvės, apibarstytos trupučiu pipirų ir apšlakstytos šiek tiek citrinos sulčių, arba keptos bulvės su šiek tiek pomidorų padažo ir arbatiniu šaukšteliu sutarkuoto parmezano sūrio. Paprasta ir nepaprastai skanu!"

Paprasčiausiai saldu
„Man patinka kepti saldžias bulves ir apipilti jas neriebiu graikišku jogurtu bei apšlakstyti jas klevų sirupu. Jogurte gausu baltymų, be to, tai yra mažai riebalų turintis grietinės (kuri yra tradicinis keptų bulvių padažas) pakaitalas, o klevų sirupas suteikia šiek tiek papildomo saldumo".  

„Štai paprastas mano mėgstamas receptas. Nuskuskite ir sukapokite apie 1 kilogramą saldžiųjų bulvių į 2,5 centimetrų gabalėlius. Užpilkite jas vandeniu ir virkite, kol galėsite lengvai jas perdurti šakute (apie 10-15 minučių). Kruopščiai nusausinkite ir sudėkite jas į mikserį. Įdėkite 1 - 2 valgomuosius šaukštus sviesto, 1 - 2 valgomuosius šaukštus klevų sirupo ir 1/2 puodelio neriebaus pieno bei plakite, kol pasigamins vientisa masė".

Šiek tiek pikantiškos
„Man patinka sumaišyti bulvių šiaudelius su alyvuogių aliejumi ir čili pipirų milteliais, kepti jas iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, kol jos taps auksinės. Tada apšlakstau jas žaliosios citrinos sultimis ir apibarstau smulkiai sukapota kalendra".

„Man patinka bulvės šaltose mišrainėse su žalumynais, lęšiais ir aštriu padažu".

Šiltos ir skanios
„Man patinka bulvių ir porų sriuba. Jei norite paruošti sriubą dviems asmenims, nulupkite ir kubeliais supjaustykite dvi bulves, užpilkite jas trimis puodeliais vištienos sultinio ir viską virkite apie 30 minučių. Tada 2 porus bei 1 stiebą saliero smulkiai sukapokite ir sudėkite į puodą bei viską virkite dar 15 minučių. 1 valgomąjį šaukštą miltų sumaišykite su 0,5 puodelio sutirštinto lieso pieno, pagardinkite prieskoniais, šiek tiek sutrinkite bulves ir valgykite!"

„Man patinka įdėti saldžiųjų bulvių gabalėlius į daržovių sriubą, kad ji būtų riebesnė ir sotesnė".

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.