Dilgėlė - žolė, lenkianti špinatus ir brokolius (2 receptai)

 (29)
Jeigu aš pasakyčiau, kad kažkur patvoryje, pamiškėje ar jūsų sodo kamputyje neprižiūrimas veši žalumynas, maistingesnis už špinatus ar brokolius, sudominčiau, ar ne?
© Shutterstock nuotr.

Kalbu apie dilgėles: jas lengva gaminti, jos itin vertingos, nes yra tiesiog pripompuotos vitaminų bei mineralų, o ir universalios, nes tinka patiems įvairiausiems patiekalams (nuo rissotto iki pyragų).
Nors dilgėlės žaliuoja visą šiltąjį sezoną, pirmieji pavasario mėnesiai tinkamiausi joms rinkti, nes būtent tuomet ši žolė vertingiausia. Be to, gaminti tinkamos ir maistingiausios yra dilgėlių viršūnėlės (kai skinsite jas kur tarpuvartėje nugnybkite tik stiebelį su viršutiniais 4-6 lapeliais). Kai dilgėlės ima megzti pumpurus, maisto gaminimui jos nebetinka. Kita vertus, įsibėgėjus vasarai išauga nauja dilgėlių karta, kurią drąsiai galite grūsti į puodą. Išduosiu mažytę paslaptį: jeigu norite dilgėlėmis mėgautis nevaržomai, tiesiog nupjaukite subrendusius stiebus ir jų vietoje sužels nauji, skanūs pūkuotukai.
Jeigu nosis raukosi ir gaminti iš dilgėlių nesinori, išbandykite dilgėlių arbatą, kurioje gausu vitamino C ir geležies. Ji itin naudinga žmonėms, kuriems trūksta energijos.
Tuo tarpu toms, kurioms neteko ragauti dilgėlių sriubos pas močiutę kaime, galiu pasakyti, kad jų skonis neįtikėtinai "žalias", kažkas per vidurį tarp špinato, brokolių ir kopūsto.
Dilgelės dažniausiai pakeičia špinatus: gali būti pakeptos su sviestu ir patiekiamos kaip garnyras, dedamos į varškėtukus ar virtinius, kepamos kartu indišku panyru ir t.t.
Turbūt neturiu nė priminti, kad dilgėles skinant būtinos pirštinės. Aš dažniausiai mūviu guminėmis pirštinėmis, su kuriomis plaunu indus. Jų nenusimaunu iki tol, kol gerai nuplaunu žoles ir minutei jas užpilu verdančiu vandeniu. Tuomet visi dilgėlių dantys dingsta. Na, o dabar prie receptų.

Nesikandžiojanti dilgėlių sriuba (maždaug 6 porcijos)

Jums reikės:
1 litro daržovių (arba vištienos) sultinio
150 gramų dilgėlių viršūnių
30-35g sviesto
1 svogūno
1 didelio arba 2 mažų porų
2 salierų kotų
1 skiltelės česnako
2 šaukštelių baltų ryžių (pavyzdžiui, basmati)
Druskos ir šviežiai grūstų juodų pipirų
6 šaukštų jogurto (patiekiant į stalą)
1 mažas pundelis česnako laiškų papuošimui.

Veiksmas: nuplaukite ir nuo kotelių nuimkite dilgėlių lapelius. Didelėje keptuvėje išlydikite sviestą, į jį suberkite supjaustytą svogūną, porus, salierus, česnaką. Patroškinkite ant silpnos ugnies iki pagels ir suminkštės. Supilkite sultinį ir ryžius, užvirkite ir pavirkite 10 minučių. Maišydamos supilkite dilgėles ir virkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes, kol ryžiai ir dilgėlės išvirs. Jaunutėms dilgelėms pakanka maždaug 2-3 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais.
Sutrinkite sriubą trintuvu (jeigu reikia, pašildykite), patiekite šiltuose dubenėliuose, prieš tai į kiekviebą įdrėbusios po gerą šaukštą jogurto ir pabarsčiusios česnako laiškais.

Dilgėlių spinakopita (keturiems)

Tai tradicinis graikiškas pyragas, tik vietoje Viduržemio pakrančių gyventojams įprastų špinatų, naudojame lietuvišką variantą  - dilgėles.

Jums reikės:
Apie 300 gramų dilgėlių
2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio kumino sėklų (indiškų kmynų)
1 didelio svogūno
1 šaukštelio čiobrelių
100 gramų minkšto ožkos sūrio arba fetos
35 gramų skrudintų kedro riešutų (arba stambiai supjaustytų anakardžių)
Šlakelio citrinos sulčių
Druskos ir šviežiai grūstų pipirų
2 kiaušinių
205 filo tešlos
75 gramų sviesto

Veiksmas: įkaitinkite keptuvę iki 180C. Nublanširuokite dilgelės (įmeskite į verdantį vandenį 2 minutėms), nusunkite vandenį, kai šiek tiek atvės, jo perteklių išspauskite rankomis, tuomet smulkiai supjaustykite.
Ant vidutinės liepsnos įkaitinkite aliejų keptuvėje. Suberkite kuminą, pakepinkite jį 1-2 minutes, įberkite susmulkintą svogūną, troškinkite apie 10 minučių, kol suminkštės ir pagels (ne paruduos!). Įberkite čiobrelius. Prieskonių ir svogūnų masę sumaišykite su dilgelėmis, tuomet atsargiai suberkite kubeliais susmulkintą sūrį, riešutus. Į gautą mišinį įberkite druskos ir pipirų, užspauskite citrinos, įmaišykite išplaktus kiaušinius.
Lydytu sviestu ištepkite filo (sluoksniuotos) tešlos lakštą iš tešla išklokite mažą, maždaug 1,5 litro talpos stiklinį ar keraminį kepimo indą. Jeigu tešla išlenda per kraštus, nenupjaukite jos, leiskite "kabėti". Tą patį (sviestas-tešla-sviestas) veiksmą pakartokite su visais lakštais, juos sluoksniuodamos, kol liks tik vienas lakštas.
Sukrėskite įdarą į indą, užlenkite vidun visus kraštus. Paimkite paskutinį likusį tešlos lakštą, šiek tiek jį paglamžykite ir uždėkite ant viršaus, pakišdamos jo kraštus po įklotais lakštais taip, kad nesimatytų įdaro. Patepkite viską sviestu. Kepkite 30-35 minutes, patiekite karštą. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.