Dieta pagal temperamentą

 (2)
Dietų pagal kraujo grupę ir figūros tipą kažkada mėginau, o štai pagal temperamentą – ne. Gal suveiktų?
Melancholikėms netgi patariama valgyti saldumynų. Žinoma, vertėtų jausti saiką.
Melancholikėms netgi patariama valgyti saldumynų. Žinoma, vertėtų jausti saiką.
© Shutterstock nuotr.

Dietologai padarė išvadą, jog norėdama atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, moteris turėtų pamėginti valgyti tai, kas tinka jos temperamentui. Kas išbandė, sako, jog veiksminga.

Taigi išsiaiškinkime, kokių mitybos taisyklių verta mums laikytis, kad išliktume puikios formos.

Cholerikės
Nepastovios, ūmios, aktyvios asmenybės. Joms būdinga greita nuotaikų kaita, jos visada lekia, bandydamos visur suspėti, bet dažniausiai visur vėluoja. Dėl tokio elgesio atsiranda mitybos problemų, nes sangvinikėms tiesiog nėra kada prisėsti ir ramiai papusryčiauti ar papietauti. Jos pripratusios užkandžiauti pakeliui ir valgyti tai, kas pasitaikys po ranka. O po ranka dažniausiai pakliūva greitas maistas arba pusfabrikačiai.

Jei norite išsaugoti sveikatą ir kūno lieknumą, į parduotuvę einančioms cholerikėms rekomenduojama laikytis kuo toliau nuo lentynėlių su bulvių traškučiais, sausainiukais ir kitais saldumynais. Geriau būtų juos pakeisti daržovėmis ir vaisiais - jei jau užkandžiausite, tai bent jau naudingais produktais. Be to, būtina įdiegti taisyklę, kad bent vieną laisvą dieną reikia skirti maisto gaminimui. Sriuba, sultinys arba guliašas puikiai jus pasotins.

Cholerikėms tiks bet kokia dieta, svarbiausia, kad ji būtų ne per ilga ir ne perdaug griežta, nes šio temperamento asmenybėms tiesiog neužteks kantrybės laikytis dietos iki pabaigos.

Sangvinikės
Šio temperamento tipo atstovės - ramios ir santūrios. Sangvinikės yra gurmanės, mėgsta rinktinius, neįprastus patiekalus. Pagrindinė sangvinikių svorio augimo priežastis - įvairūs daug kalorijų turintys padažai, užpilai ir priedai.

Jei jūs esate sangvinikė, stenkitės gamindama perdaug nepiktnaudžiauti itin kaloringais produktais. Taip pat tikrai verta atsisakyti vėlyvų vakarienių, kad ir kaip malonu būtų sėdėti iki vidurnakčio su ypatingu patiekalu.

Jei norite greitai išvalyti organizmą, jums tiks daržovių arba kruopų dietos.

Flegmatikės
Lėti žmonės, kuriems patinka ramus gyvenimo būdas. Tokią moterį išjudinti iš komforto zonos - tikra problema, todėl ir atsiranda problemų dėl papildomų kilogramų. Paprastai flegmatikės nemėgsta kuistis virtuvėje - joms paprasčiau tiesiog suvalgyti duonos gabalėlį.

Jei esate flegmatikė ir norite būti puikios formos, teks pamėgti gaminti ir valgyti visavertį maistą, be to, tai daryti tam tikromis valandomis. Ypatingą dėmesį verta skirti pirmiesiems patiekalams. Stenkitės iš savo valgiaraščio išbraukti riebų ir aštrų maistą, taip pat riboti saldžių ir miltinių patiekalų vartojimą. Norėdama atsikratyti poros - trejeto kilogramų, atkreipkite dėmesį į dietas iš sriubų arba košių.

Melancholikės
Iš prigimties - subtilūs, jautrūs žmonės, kurių dvasinė pusiausvyra yra ganėtinai trapi. Dėl savo nestabilaus temperamento melancholikės dažnai yra linkusios į kraštutinumus - iš pradžių parą valgo viską iš eilės, o po to už apsirijimą baudžia save griežčiausiu badavimu. Būtent to daryti melancholikėms jokiais būdais negalima. Dietos turi būti arba 1-2 savaičių ir švelnios, arba (kas būtų efektyviau) galima lieknėti, taikant iškrovos dienas.

Stenkitės valgyti daugiau vaisių. Beje, skirtingai nuo kitų temperamento tipų atstovių, melancholikėms ne tik nėra draudžiama, bet netgi rekomenduojama valgyti saldumynus (žinoma, nepersistengiant). Gabalėlis šokolado arba 2-3 šaukšteliai medaus ne tik sušildys melancholiko dūšią, bet ir suteiks energijos bei noro aktyviam gyvenimo būdui, o tai ir yra svarbiausia kovojant su papildomais kilogramais.

Obettačiau... Kadangi gryno temperamento tipo žmonių sutiksi retai, dažniausiai būna maišyti, tai greičiausiai teks ieškoti aukso viduriuko, sudarant savo autentišką valgiaraštį...

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (2)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (26)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.