Reklama

Darjeeling First Flush – arbata su “blakstienomis”

 (6)
Balandis darbštuoliams – švaros mėnuo, o prisiekusiems arbatos mėgėjams – virpulingo laukimo metas. Būtent tada iš Indijos atkeliauja ypatinga Darjeeling arbata!
Darjeeling arbata - juodoji, tačiau atrodo kaip žalioji ir yra gintarinio atspalvio.
© T.Vinicko nuotr.

Vyno gerbėjai rudenį švenčia jauno vyno Beaujolais atvykimą, o arbatos mėgėjai pavasarį skanauja pirmojo skynimo Darjeeling arbatą (Darjeeling First Flush). Kuo ji ypatinga, kad jos taip nekantriai laukiama, o kai ji atgabenama į Lietuvą, arbatos gėrėjai ją greitai išgraibsto?

Beje, indiška arbata visuomet buvo vertinama, nors patys indai ja mėgautis pradėjo visai neseniai - vos prieš porą šimtų metų, kai tuo tarpu britai gerokai seniau skynė arbatkrūmių lapelius, juo specialiai ruošė, plikė ir gardžiavosi nuostabiu gėrimu.

Karščiausios naujienos iš Indijos - kitąmet šioje šalyje arbatai bus suteiktas nacionalinio gėrimo statusas. Tai įvyks balandžio 17 dieną - pagerbiant britų kolonializmo laikotarpiu nužudytą arbatos augintoją Miniramą Dewaną. Būtent tą dieną prieš 212 metų jis gimė.

Palyginti su kitomis šalimis, indai nėra aistringi arbatos gėrėjai: per metus jie suvartoja 730 g arbatlapių, o britai - 2,1 kg, rusai - 1,64 kg. O Kinija, Iranas ir Egiptas arbatą jau seniau yra paskelbę nacionaliniu gėrimu, aplenkdami Indiją.

Tačiau Indija turi kuo didžiuotis ir kitoms šalims užtikrintai pakutena nosį savo ypatingo Darjeeling regiono (2 km virš jūros lygio) arbata. 5 Braškės, kaip smalsiausios ir nekantriausios, norėjo viską sužinoti iš pirmų lūpų ir į redakciją pasikvietė „Skonio namai GURMAN'S" koordinatorę Jurgą Sergadejevienę, kuri mums surengė pačią tikriausią DARJEELING FIRST FLUSH ARBATOS GĖRIMO CEREMONIJĄ.

Kvadratinėje dėžutėje - Indijos perlas

Jurga atėjo nešina dėžute - tokios dėžutės, tik su nurodytu skirtingu adresatu, pasiekė visus pasaulio kampelius. Arbata buvo saugiai supakuota vakuuminėje pakuotėje, o ši įdėta į tą specialią dėžutę. Atidaryti arbatą prilygo jausmui, kai išvyniojame Kalėdų dovaną: jaudulys, lūkesčiai, noras pauostyti ir pamatyti tuos kruopščiai atrinktus arbatlapius.

Darjeeling arbata, kaip pasakojo Jurga, išskirtinė ir tikriausia to žodžio prasme rinktinė - skinami tik pirmieji arbatkrūmio pumpurai ir du viršutiniai lapeliai. Kiekvieną kartą Darjeeling First Flush arbata yra skirtingo skonio, nes pateikiama iš įvairių plantacijų. Šiųmetė - iš Risheehato. Šios plantacijos arbatos kokybė yra patvirtinta ne tik ISO kokybės, bet ir ekologiškumo sertifikatais.

Iš pradžių mes susipažinome su arbatos kvapu ir vaizdu. Kai pauostėme pakuotėje esantį turtą (100 g kainuoja 69 Lt), daugumai mūsų jis priminė vaikystę ir vasaras kaime, nes kvepėjo šienu, nupjauta žole. Vikai jis atsidavė džiovintais obuoliais, o Teodorai - špinatais. Tačiau vieno teisingo apibūdinimo negali būti - kiekvienas žmogus skirtingai jaučia skonį, o dėl skonio nesiginčijama.

Kaip taisyklingai plikyti arbatą?

Pamatėme ir tas garsiąsias arbatos „blakstienėles" - tipsus, kuriais buvo nuklotas pakuotės vidus. Jos yra kokybės įrodymas - pumpurėlių pėdsakai.

Be to, mus nustebino arbatos lapelių spalva - ji yra juodoji, o atrodo žalia. Bet GURMAN'S atstovė patikino, kad pirmojo skynimo Darjeeling arbata ir turi tokia būti.

Paskui Jurga padėjo ant stalo tris puodelius, virdulyje užvirė vandenį ir įdėjo termometrą. Visos priemonės (termometras, svarstyklėlės arbatai sverti) - ne parodomoji programėlė įspūdžiui padaryti. Darjeeling pirmojo skynimo arbatą reikia ruošti atsakingai. Patartina plikyti 85-90 laipsnių temperatūros vandeniu, o jei termometro neturite, nieko tokio - užvirusiam vandeniui leiskite pastovėti apie 10 minučių. Jokiu būdu neplikykite verdančiu!

O kam trys puodeliai? Kad pajustume, kaip keičiasi arbatos spalva ir skonis. Taigi turėjome trijų rūšių arbatą - 3, 4 ir 5 minutes plikytą (puodeliui pasvėrėme po 2 g arbatos). Ilgiau laikyti jokiu būdu negalima, be to, arbata turi būti perkošiama (ar išimtas sietelis, jei plikyta su juo). Perlaikius arbatą, gėrimas nebetenka to gaivaus, švelnaus skonio, tampa kartus ir nemalonus gerti.

Kaip ją gerti?

Indai, kurie paprastai arbatą gardina pienu ir kardamonu, Darjeeling arbatą geria "pliką"- be jokių priedų ir prieskonių. Taip gėrėme ir mes.

Kaip žmonės turėjo priprasti prie austrių skonio ar pelėsinio sūrio, taip ir šitą arbatą reikia prisijaukinti. Skonį sunku nusakyti. Linksmuolė Vaiva iškart užmetė, kad nesupranta, kodėl ji laikoma viena vertingiausių ir brangiausių arbatų pasaulyje.

Tai paskui kai atsikirtau, kad gali ji ir šafrano, paties brangiausio prieskonio, nebepirkti ir nedėti į savo mėgiamus patiekalus, tai kaip mat užsičiaupė, nes šafraną ji dievina besąlygiškai.

Jei pasakysime, kad Jurga mums surengė rafinuoto gėrimo pusryčius, būtų gal ir per skambu. Teisingiau būtų pasakyti, kad Darjeeling First Flush arbatos išskirtinumą, kokybę, pojūčius gali įvertinti tikras arbatos gurmanas. Kuris žino, ką ragauja, kuris lavina savo skonį, kuris nori pažinti, pajausti ir nors kelias minutes išgyventi pažinimo džiaugsmą. O gurmanu negimstama - juo tampama, kai neužsidarai nuo pasaulio, o esi atviras atviras visiems pasiūlymas. Šįkart - kvietimui paragauti ARBATOS.

Užsakymo nr.: PT_58584447

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.