7 priežastys įsigyti šinšilą

 (45)
Šinšila - nuostabiu šilkiniu kailiuku pasidengęs mielas žvėrelis, kurį naminių gyvūnėlių mylėtojai nusprendžia įsigyti vis dažniau.
Šinšila - švelniakailis gyvūnas, tačiau meilumo didelio neparodys.
© Shutterstock nuotr.

Šio graužiko tėvynė - Pietų Amerika. Jis žinomas jau nuo inkų imperijos laikų. Šinšilų kailis visada buvo brangiai vertinamas, rašo mail.ru. Inkai mokėjo ne tik nudirti kailiukus, bet ir iš jų vilnos pagaminti šilkinį kailio audinį, iš kurio siūdavo drabužius kilmingiesiems ir aristokratams.

Tačiau indėnai šinšilų medžioklę griežtai reglamentavo. Katastrofa įvyko atkeliavus konkistadorams. Ispanų godumas ir žiaurumas buvo beribis. Tad kai pirmosios mantijos iš šinšilų kailių atsirado Ispanijos karalių dvare, šių žvėrelių ėmė smarkiai mažėti. Iki pat praėjusio amžiaus vidurio šinšilos buvo ties išnykimo riba. Šiandien jos yra saugomos.

7 priežastys, kodėl verta įsigyti šinšilą

1. Prisilietę prie jos kailio, niekada nesugebėsite pamiršti šio pojūčio. Plauko ilgis siekia apie 2-2,5 centimetro, o jos odos paviršiaus kvadratiniame centimetre yra apie 20-25 tūkstančius plaukelių. Dėl tokio kailio tankumo žvėrelis atrodo tarsi aksominis ir atlaiko atšiaurias klimato sąlygas ten, kur natūraliai veisiasi, - Čilės ir Peru kalnuose, 2000-4000 metrų aukštyje virš jūros lygio, olų plyšiuose, kur pučia stiprūs vėjai.
2. Šinšilos neturi kvapo, nes neturi prakaito ir riebalinių liaukų. Todėl jų narvelį galima valyti tik kartą per savaitę.
3. Šinšilos nesišeria. Tik kai jaudinasi arba nutikus stresinei situacijai, jos gali netekti plaukelių ar net kailio kuokštelių.
4. Šinšilų kailiukas visada švarus ir spindintis. Šie gyvūnai neturi blusų ir erkių - vabzdžiai paprasčiausiai negali gyventi tokioje tankioje pavilnėje.
5. Žvėriukas turi labai aštrius kandžius, tačiau jis niekada nekanda „neįspėjęs". Jei jam kažkas nepatinka arba jis jaučia pavojų, tai pirmiausia tik šiek tiek krepštels, tarsi perspėdamas.
6. Šinšilos nesibraižo, nes savo nagučius nusigraužia pačios, todėl jų letenėlės yra minkštos ir švelnios. Tik užpakalinių nagai šiek tiek aštresni.
7. Maitinti šinšilą namų sąlygomis reikia tik kartą per dieną. Ji per parą suėda 1-2 šaukštus specialaus sauso maisto ir geria taip pat mažai (paprastą virintą šaltą vandenį, kurį reikia pilti į specialią girdyklą).

Laikymas ir maitinimas

Erdvus ir šiltas narvelis, paprastas pašaras, pasivaikščiojimai po butą arba po žolytę pavasarį ir vasarą - ir jūsų žvėrelis bus laimingas.

Iki aštuonerių mėnesių šinšilą reikia šerti labai saikingai ir atsargiai. Tiks sudžiovintos erškėtrožės, gudobelės, šermukšnio ir putino uogos. Žvėrelis neatsisakys ir džiovintų vaisių ir netgi džiovinto svogūno galvutės. Iš žalumynų šinšilos noriai ėda kiaulpienes, jaunas dilgėles ir gysločius. Dar jos mėgsta pagriaužti obels, liepos, beržo, drebulės, lazdyno medžių šakeles.

Šitie gyvūnai nemėgsta tiesioginių saulės spindulių ir skersvėjų. Ir nepaisant tankaus kailio, šinšilos sunkiai atlaiko šalčius - jos iš esmės nėra prisitaikiusios gyventi mūsų klimatinėje zonoje. Žvėreliai nekaupia atsargų, neapšildo savo lizdelių. Šalčiams atėjus, jos ima mažai judėti, todėl namelis joms turi būti patikimas ir patogus. Ir svarbiausia - jis negali būti ankštas. Jokių būdu negalima padėti narvelio atokioje vietoje arba dažnai praeinamoje vietoje: čia jos negalės visavertiškai pailsėti, o tai neigiamai paveiks jų psichinę sveikatą.

Kaip susidraugauti su šinšila

Norime iš karto perspėti mėgėjus „paniurkyti kačiukus" - šis žvėrelis tokio elgesio nekenčia. Šinšilos iš esmės nėra labai bendraujantys sutvėrimai - trintis į kojas ir garsiai murkti jos neims. Jų prijaukinimas užims ganėtinai daug laiko: jos smalsios, tačiau labai atsargios.

Mažai tikėtina, kad žvėrelis taps visiškai „rankinis" - greičiausiai jums teks pasitenkinti tik tuo, kad jos kartais leis save paglostyti ir kartais paims maistą jums iš rankų. Tikras skanumynas joms - erškėtrožės vaisiai ir džiovinti obuoliai. Su jais žvėrelį prijaukinti bus lengviau.

Pratinkite augintinį prie savo balso - šinšilos gerai atskiria intonacijas. O štai garsūs ir šiurkštūs garsai jas labai gąsdina. Būkite kantrios, ir laikui bėgant žvėrelis ims rodyti jums daugiau dėmesio. Gyvūnų veisėjai sako, kad šinšilos yra gyvūnai telepatai - taip jautriai jos moka reaguoti ne tik į emocijas, bet ir į žmogaus mintis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.