5 virtuvės pradinukų klaidos

Gaminimas – tai tobulas praktikos, sveiko proto ir žinių mišinys (būtent šia eilės tvarka). Pastarųjų man kartais pritrūksta.
Gedas sakė, kad greitai man nebebus kaip patekti į jo širdį, nes su savo nemokšišku gaminimu baigiu jo skrandį sunaikinti.
© Shutterstock nuotr.

Gedas sakė, kad greitai man nebebus kaip patekti į jo širdį, nes su savo nemokšišku gaminimu baigiu jo skrandį sunaikinti. Žinoma, kad į tokį pasakymą reagavau skaudžiai. Įdomu, kur dar jis surastų merginą, kuri sugeba ir dešrelių išvirti, ir krabų lazdelių papjaustyti, ir sriubos užplikyti? Ir dar visad graži būtų, ir protinga? Niekur nerastų! Bet va, pagalvojau, kad turiu jam įrodyti, jog sugebu viską. Kaip Agnė Jagelavičiūtė. Ir būti stilinga, ir gaminti.
Kadangi receptų knygose kol kas mažai ką suprantu, kaip gera mokinė, pradėsiu nuo pagrindų, kuriais mielai su manimi pasidalino Chefsblade.monster.com. Dabar jau turėsiu ir ką Gedui pasakyt, kai jis maivydamasis keptuvėje maistą mėtys...

Klaida Nr. 1 - Neskaityti recepto

Perskaitykite receptą: tai suteikia jums galimybę susipažinti su tuo, ką jūs tuoj darysite su maistu ir įsitikinti, kad jūs turite visus reikalingus ingridientus bei jų kiekius. Greitas recepto peržvelgimas prieš pasineriant į maisto gamybą taip pat sumažins tikimybę, kad sudėsite ingridientus neteisinga tvarka, ką nors pamiršite ar padarysite kažką, kas gali sugadinti ruošiamą patiekalą. Įsivaizduokite, kad receptas yra gaminimo vadovas, o bosą visada reikia išklausyti.

Klaida Nr. 2 - Šaltos keptuvės sindromas

Karšta keptuvė yra būtina, nebent recepte yra specialus nurodymas daryti priešingai. Prieš dėdamos maistą į keptuvę, tiek ją, tiek pasirinktą aliejų gerai įkaitinkite. Karštis paskatina produktą išskirti sultis. Karštoje keptuvėje maistas akimirksniu pasidengs sluoksniu, padėsiančiu išlaikyti visą drėgmę ir skonį jo viduje. Šiltoje keptuvėje maistas praras savo drėgmę ir jūs pastebėsite, kad vištienos krūtinėlė ar grybai tiesiog troškinasi savo sultyse. Karšta keptuvė turi čirškėti į ją sudėjus produktus. Jei taip nėra, nebijokite maisto iš keptuvės išimti iki sulauksite tinkamos keptuvės temperatūros.

Tačiau būkite atsargios ir neperkaitinkite keptuvės. (Jei iš jūsų keptuvės ims kilti dūmai, skubiai nuimkite ją nuo karščio ir leiskite atvėsti.) Per daug įkaitusioje keptuvėje jūs rizikuojate sukelti ugnį - netrokštamą maisto gamybos pasekmę, galite sugadinti aliejų, kuriame kepate maistą, o tai maistui suteiks nemalonų skonį.

Kaip žinoti, kad keptuvė yra pakankamai įkaitusi? Štai keletas patarimų, padėsiančių įvertinti jūsų keptuvės temperatūrą. Kai kurie virėjai laiko ranką virš keptuvės. Tai vienas iš būdų pamatuoti keptuvės temperatūrą. Įkaitusi keptuvė skleis pakankamai karščio, kurį jūs galėsite pajusti, kai ištiesite savo ranką 5 - 8 centimetrus virš jos. Galima į keptuvę įlašinti keletą vandens lašų. Jei keptuvė įkaitusi, vanduo akimirksniu ims čirškėti ir išgaruos. (Nebandykite to, jei į keptuvę jau įpylėte aliejaus. Aliejus ir vanduo yra pavojingas derinys, ypač kai aliejus jau karštas).

Klaida Nr.3 - Maišymas ir mėtymas

Kaip ir gyvenime, taip ir gaminant, dažniausiai paprasčiausios užduotys mums kelia daugiausia rūpesčių. Tikriausiai jums yra tekę matyti, kaip daugelis virėjų - pradinukų ar net patyrusių kulinarų stovi prie keptuvės ir vis maišo, maišo, paskui apverčia, pamėto, papurto ir vėl maišo. Tai turi būti daroma, jei recepte nurodyta: „Nesustodami lįskite prie maisto."

Tad padėkite mentelę, medinį šaukštą, žnyples ar bet ką, su kuo dirbate, į šoną ir pasitraukite nuo maisto. Tačiau maistą vis tiek stebėkite bei laikas nuo laiko patikrinkite jo stadiją.
Jūsų maistas gaminasi sąlytyje su karšta keptuve ar grotelėmis. (Jei kepate orkaitėje, jis gaminasi sąlytyje su karštu oru, tačiau tai kita istorija). Karštis, sklindantis nuo keptuvės ar grotelių, yra perduodamas maistui tiesioginio sąlyčio metu. Maistas turi pasiekti tam tikrą temperatūrą (priklausančią nuo to, ką jūs gaminate), kad būtų paruoštas. Kiekvieną kartą, kai jūs maišote/vartote maistą, jis prarandą sąlytį su keptuve ir turi iš naujo pradėti įkaitimo procesą. Todėl, per daug rūpindamosis ir per daug jį vartydamos, jūs iš tiesų ištęsiate gaminimo laiką ir rizikuojate pakeisti maisto struktūrą ir spalvą. Kaip gi paruduos jūsų kepama vištienos krūtinėlė, jei ją nuolat vartysite?
Kai kuriems produktams reikia nuolatinio dėmesio, bet tai turėtų būti parašyta jūsų recepte (nuolat ar nepertraukiamai maišykite). Taip pat turėtų būti nurodytas maišymo ar vartymo grafikas: maišykite retkarčiais ar dažnai. Kepkite 2 minutes, tuomet apverskite. Žinoma, retkarčiais pamaišyti yra būtina, taip jūsų maistas neprilips prie keptuvės ir abi pusės tolygiai iškeps, tačiau maisto maišymas neturėtų pakeisti jūsų standartinės viršutinės kūno dalies treniruotės. Jei abejojate, įdėkite maistą į karštą keptuvę ir tiesiog leiskite jam iškepti.

Klaida Nr. 4- Neragavimas

Kitas (po maisto gaminimo) neginčijamai pats svarbiausias dalykas yra ragavimas to, ką jūs gaminate. Tikrai, gaminimas be ragavimo būtų tas pats, kaip paveikslo tapymas, į jį nežiūrint. Kai kurie virėjai prižiūri patiekalus nuo paprasčiausio nesusijusių ingridientų išbarstymo iki meno kūrinių lėkštėje, tačiau paragavus tokio patiekalo, daugelį nuliūdindavo nederantys skoniai, prieskonių trūkumas arba, dar blogiau, skonio nebuvimas. Taip, mes visi pradedame valgyti akimis kur kas anksčiau nei mūsų maistas pasiekia skonio receptorius, ir mes esame už gražius patiekalus, tačiau pagrindinis mūsų tikslas yra pavalgyti ir mėgautis maistu. Tad padarykite taip, kad jis būtų skanus.

Klaida Nr. 5 - Aklas recepto sekimas

Receptai yra geras dalykas, tačiau virtuvėje per daug nuoseklus jų laikymasis gali suveikti prieš jus. Gaminimo laikas, nurodytas recepte, yra tik rekomendacija, tad jokiu būdu nepalikite maisto be priežiūros iki kol nuskambės jūsų virtuvinis laikrodis.
Gaminimas ne visada yra tikslusis mokslas (išskyrus konditeriją ir kepsnius, kuriems būtinas tikslus gaminimo laikas) ir jūs turite surasti pusiausvyrą tarp jūsų recepto bei tikrovės. Juk skiriasi orkaitės pajėgumas, jūsų elektrinė viryklė gali neįkaitinti jūsų keptuvės taip greitai ar vienodai, kaip dujinė viryklė, kuria naudojosi recepto rašytojas. Kartkartėmis patikrinkite savo gaminamą maistą ir jei jūsų keptuvėje vištienos krūtinėlė ima svilti po 4 minučių, sumažinkite karštį ir apverskite ją (tik kartą - nepamirškite klaidos Nr.3), net jei recepte ir parašyta, kad kepti reikia po 5 minutes iš abiejų pusių.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (31)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (28)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".