5 velykiniai įdarai kalakutui, vištai ir žąsiai

 (6)
Šiemet nusprendžiau įrodyti savo kulinarinius sugebėjimus ir iškepti įdarytą paukštį...
© Shutterstock nuotr.

Pamaniau, kad reiktų pasidomėti normaliais, žemiškais įdarais žąsiai, kalakutui bei vištai (dar neapsisprendžiau, kurį kepsiu, mat svečių sąrašas ne iki galo aiškus). Nieko nelaukusi dalinuosi:

Kiaulienos, šalavijų ir svogūnų įdaras kalakutui
Ingredientai:
1 didelis smulkiai sukapotas svogūnas
1 arbatinis šaukštelis su kaupu džiovintų šalavijų
4 valgomieji šaukštai su kaupu baltos duonos džiūvėsėlių
2-3 valgomieji šaukštai verdančio vandens
900 g faršo
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų

Metodas:
Sumaišykite svogūnus, šalavijus ir duonos trupinius dideliame dubenyje, užpilkite verdančiu vandeniu bei išmaišykite. Į mišinį įdėkite faršą ir pagardinkite prieskoniais.

Džiovintų slyvų ir žąsies kepenėlių pašteto įdaras žąsiai
Ingredientai:
40-50 minkštų džiovintų slyvų be kauliukų
300 ml balto vyno arba 150 ml sauso balto vermuto
425 ml jautienos sultinio
1 smulkiai sukapotos žąsies kepenėlės
2 valgomieji šaukštai smulkiai sukapotų askaloninių česnakų
10 g sviesto
150 ml portveino
110 g sukapoto žąsies kepenėlių pašteto
2-3 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių
Žiupsnelis kvapiųjų pipirų
žiupsnelis čiobrelių
druskos ir pipirų pagardinimui

Metodas:
Užvirinkite džiovintas slyvas vyne ir palaikykite jas uždengtoje keptuvėje kol jos suminkštės – apie 10 minučių. Nuvarvinkite jas, o virimo skystį palikite. Nedidelėje keptuvėje svieste apie 2 minutes pakepinkite žąsies kepenėles ir askaloninius česnakus. Sudėkite juos į maišymo indą. Keptuvėje virkite portveiną, kol jo liks tik 2 valgomieji šaukštai. Supilkite jį į maišymo indą. Į indą įdėkite žąsies kepenėlių paštetą bei prieskonius ir gerai išmaišykite. Jei norite, kad pavyktų lengvai prikimšti, o mišinys atrodo per šlapias – sudėkite džiūvėsėlius. Pagardinkite kvapiaisiais pipirais, čiobreliais, druska ir pipirais. Į kiekvieną džiovintą slyvą įdėkite 1 arbatinį šaukštelį įdaro, tada prikimškite jomis žąsį, užverkite ją ant iešmo arba užsiūkite ir kepkite orkaitėje.

Prancūziškas kaštainių ir obuolių įdaras kalakutui
Ingredientai:
450 g nuluptų valgomų obuolių (be šerdelių)
900 g konservuotų, nesmulkintų, nesaldintų, grubiai sutrintų kaštainių
175 g sūdytos arba šviežios kiaulienos papilvės, supjaustytos mažais griežinėliais
2 smulkiai sukapoti askaloniniai česnakai
sauja smulkiai sukapotų petražolių
1 kiaušinis

Metodas:
Švelniai troškinkite uždengtus obuolius su 1 valgomuoju šaukštu vandens, kol pasidarys tyrelė. Sudėkite ją į grubiai sutrintus kaštainius, kiaulieną, askaloninius česnakus, petražoles bei įmuškite kiaušinį. Įdaru prikimškite kalakutą.

Amerikiečių abrikosų įdaras kalakutui ir vištai
Ingredientai:
150-175 g supjaustytų džiovintų abrikosų
350 ml Grand Marnier likerio
kalakuto kepenys ir širdis
225 g nesūdyto sviesto
200 g grubiai sukapoto saliero
1 didelis sukapotas svogūnas
450 g kiaulienos faršo
450 g žolelių įdaro mišinio
115 g suskaldytų migdolų
450 ml vištienos sultinio
½ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų

Metodas:
Užvirinkite abrikosus su 225 ml Grand Marnier ir nuimkite nuo viryklės. Užvirinkite kalakuto kepenis ir širdį su vandeniu bei uždengtas pavirkite apie 5 minutes, tada atvėsinkite. Didelėje keptuvėje ant kiek didesnės nei vidutinės temperatūros ištirpdykite sviestą. Įdėkite salierus su svogūnais ir maišydama kepkite apie 10 minučių. Sudėkite į didelį maišymo indą. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite faršą, kol jis patamsės. Įdėkite į maišymo indą kartu su įdaro mišiniu, migdolais, abrikosais ir jų skysčiu bei sumaišykite. Nedidelėje keptuvėje pašildykite likusį sviestą su sultiniu, kol sviestas ištirps, tada įpilkite įdaro mišinį su likusiu Grand Marnier. Viską gerai sumaišykite bei pagardinkite čiobreliais, druska ir pipirais.

Graikiškas įdaras kalakutui
Ingredientai:
100 g nevirtų ryžių
350 ml vandens
110 g sviesto
225 g smulkiai sukapotų svogūnų
150 g razinų
350 g konservuotų, nuluptų, nesaldintų, stambiai sukapotų kaštainių
2 dosnios saujos kedro riešutų
700 g maltos jautienos
1 arbatinis šaukštelis sumaltų gvazdikėlių
2 arbatiniai šaukšteliai sumalto cinamono
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų

Metodas:
Įberkite ryžius į prikaistuvį su vandeniu bei žiupsneliu druskos. Užvirinkite juos ir virkite ne ilgiau nei 6 minutes, kad vanduo išgaruotų. Didelėje keptuvėje ištirpdykite sviestą ir maišydama kepkite svogūnus, kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius, razinas, kaštainius, riešutus ir maltą jautieną. Dažnai maišykite ir smulkinkite mėsos gumulėlius, kepkite ant vidutinio karščio, kol mėsa patamsės – apie 8-10 minučių. Pagardinkite prieskoniai ir palikite atvėsti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.