10 populiariausių mitų apie maisto gaminimą

 (12)
Verdamų vėžių klyksmas mane persekiojo ilgus metus, tačiau paaiškėjo, kad be reikalo ruošiausi rengti streiką prieš vėžių virimą – pasirodo, verdami jie ne klykia, o tiesiog garuoja.
© Shutterstock nuotr.

Tad šiandien pragooglinau savo baimę ir tinklapyje Askmen.com aptikau, kad verdamų vėžiagyvių klyksmas yra mitas! Ir kad dar yra daugybė mitų, kuriais be reikalo tikėjau... Nesakau, jog iš pykčio eisiu vėžiauti, bet reikės to moksliuko telefono paieškoti...

Taigi, maisto gaminimo mitai yra:

Nr.1 Negalima kepti alyvuogių aliejuje
Pabandykite tai pasakyti Italijos, Ispanijos ar Graikijos gyventojams. Taip, alyvuogių aliejus pradeda svilti daug žemesnėje temperatūroje negu saulėgražų ar rapsų aliejai, tačiau tinkamai kaitinamas jis puikiai tiks kepimui.

Nr.2 Druska kelia kraujospūdį
Druska jau senokai vadinama viena didžiausių sveikos mitybos priešių.  Šis mitas pradėjo sklisti 1950-aisiais Didžiojoje Britanijoje ir vis dar yra gyvas. Tačiau, kad ir kas bebūtų sakoma, druska mūsų racione yra būtina. Žinoma, vartojant protingais kiekiais.

Nr.3 Švieži vaisiai sveikiau negu džiovinti
Valgyti vaisius yra gerai. Ir nors tarp mineralų ir vitaminų kiekio šviežiuose ir džiovintuose vaisiuose yra nežymus skirtumas, faktas yra tas, kad skaidulų ir natūralaus cukraus kiekis juose nesiskiria. Tad turint omenyje, jog didžiąją dalį šviežių vaisių sudaro vanduo, toks pat džiovintų vaisių kiekis gali būti žymiai naudingesnis.

Nr.4 Mikrobangė veikia produktų maistingumą
Šildant ar gaminant mikrobangėje, produktų maistingumas nukenčia ne daugiau nei juos kepant ar verdant. Kartais mikrobangė net padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas, tokias kaip vitamin C daržovėse. Svarbiausia - sekti gaminimo instrukcijas ir neviršyti laiko.

Nr.5 Į vandenį pilamas aliejus apsaugo makaronus nuo sulipimo
Makaronų sulipimui aliejus neturi jokios įtakos, nes jis pakyla į vandens paviršių. Tačiau jo dėka užviręs vanduo neišbėgs per puodo kraštus. Jeigu laikas nuo laiko pamaišysite makaronus, tai duos daug geresnių rezultatų negu aliejus.

Nr.6 Druska sukietina pupeles
Sūdymas neturi jokios įtakos verdamų pupų kietumui. Jeigu išvirusios pupelės kietos, vadinasi, jos buvo pasenusios. Tiesą pasakius, kai kurie moksliniai tyrimai teigia, jog sūriame vandenyje pupos išverda greičiau.

Nr.7 Grybų nereikia plauti
Nors vieni virėjai tikina, kad norėdamos išlaikyti grybų skonį, neturėtumėte jų nei plauti, nei lupti, o tiesiog apvalyti drėgna pašluoste, maisto žinovas Haroldas McGee teigia, jog trumpai po bėgančiu vandeniu pakišti grybai beveik nesugeria vandens ir nuo to jų kokybė nė kiek nenukenčia.

Nr.8 Gaminant alkoholis išgaruoja
Nors gaminant padažus, sriubas ar troškinius, į juos įpiltas alkoholis praranda savo stiprumą, patiekalą reiktų kaitinti mažiausiai 3 valandas, kad alkoholio likučiai išgaruotų.

Nr.9 Verdami vėžiai ir omarai klykia
Atsižvelgiant į faktą, kad nei vėžiai, nei omarai neturi balso stygų, tikimybė, kad verdami jie klykia, yra tikrai maža. Iš tikrųjų cypimo garsas - tai oras, besiveržiantis pro vėžiagyvių kiautus. Vis dėlto, jei šio garso nepakenčiate, pabandykite juos dėti į šaltą vandenį ir kaititinti ant lėtos ugnies.

Nr.10 Žalią mėsą iš pradžių paskrudinus geriau išsilaiko sultys
Čia tikriausiai visų mitų mitas. Skurdinimas ant smarkios ugnies prieš kepimą kaip tik išgarina drėgmę iš mėsos. Vienintelis skurdinimu pasiekiamas rezultatas - natūralaus mėsoje esančio cukraus karamelizavimasis, kuris patiekalui priduoda kitokio skonio, bet jokiu būdu neįtakoja mėsos drėgnumo.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.