10 būdų panaudoti actą

 (3)
Actas – beveik kiekvienoje namų virtuvėje esantis produktas. O ar pagalvojote, kad jį galima naudoti ne tik agurkų marinavimui?
Ne veltui actas iš virtuvės nedingsta ilgus metus - jo panaudojimo spektras itin platus.
© Shutterstock nuotr.

Teodora, žinoma, mūsų daugkartinio daiktų ir produktų panaudojimo čempionė. Jau rašė apie tai, kaip išradingai panaudoti dantų šepetėlį ar ką dar, be pyragų kepimo, galima veikti su soda... Tad, pamaniau, kuo aš prastesnė? Dalinuosi jumis acto paslaptimis:

Gėlės
Jeigu dievinate azalijas, rododendrus arba gardenijas, bet jūsų namų dirvožemis nėra pakankamai rūgštingas, galite situaciją pagerinti gėles kartas nuo karto palaistydamos 1 puodelio acto ir 4 litrų vandens mišiniu.
Augintinių balutės
Actas - puiki priemonė panaikinti naminių gyvūnų šlapimo kvapą ir dėmes nuo kilimų. Valykite balutes mišiniu, kuriame lygiomis dalimis sumaišykite actą ir šaltą vandenį. Kelis kartus sudrėkinkite dėmę ir po to gerai perskalaukite.
Mylimojo įrankiai
Actas nepakeičiamas valant rūdis nuo aprūdijusių darbo įrankių, varžtų ar detalių. Tiesiog pamerkite juos į actą ir palikusios pastovėti per naktį nuplaukite bei gerai nusausinkite.
Buities įrenginiai
Acto pagalba galite išvalyti ir skalbimo mašiną ar indaplovę nuo muilo nuosėdų bei kalkių. Kartą per mėnesį įpilkite stiklinę acto į skalbimo mašiną ir įjunkite normalų rėžimą be drabužių.
Virtuvės higiena
Kad nesikauptų bakterijos ir medinės lentutės nekvepėtų visa ant jų pjaustytų produktų puokšte, nuvalykite jas actu. Jis puikiai panaikins bet kokius maisto pėdsakus.
Svilėsiai
Jeigu pridegė puodas arba orkaitei verkiant reikia kapitalinio valymo, pamerkite orkaitės groteles ar sudegintą puodą į vos vos vandeniu praskiestą actą ir palikite pastovėti per naktį.
Dušas
Kad nuvalytumėte užkalkėjusią dušo galvutę, atsukite ją, nuimkite visas gumines detales, įdėkite į puodą, kuriame vienodu santykiu sumaišytas actas ir vanduo ir kaitinkite tol, kol ji ims švytėti.
I-actas
Pasaugokite savo nagus ir visus lipdukus ar etiketes nuplėškite naudodamos actą. Juos tiesiog patrinkite acte pamirkytu skudurėliu, plaukite, kol actas įsigers - lipdukas turėtų lengvai nusilupti.
Veidrodėli, veidrodėli...
Actas - nepakeičiamas valant stiklą. Jis panaikina dėmes, kurias ant veidrodžių palieka kai kurie stiklo valikliai ar ant taurių likusias dėmes po plovimo indaplovėje.
Plaukai
Jeigu turite pleiskanų, actas gali būti vienas iš išsigelbėjimo būdų. Išsitrinkusios galvą šampūnu perpilkite plaukus stikline acto, po to išskalaukite vandeniu. Jeigu baiminatės dėl kvapo, į šiltą vandenį įmeskite kelias kardamono „dėžutes", palaukite, kol vanduo pritrauks kardamono kvapo ir perskalaukite juo plaukus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.