Trapus pyragas su daug obuolių

 (1)
Autorius: Inga Alenskaitė
© I.Alenskaitės nuotr.
Pagaminamas per:
90min
Įvertinimas:
1.0000 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Kiaušinių trynius plakam su cukrum ir druska, kol masė pašviesėja ir tūris patrigubėja. Kokias tris minutes maksimaliu plaktuvo leidžiamu greičiu. Atidedam į šoną.

Į didesnį dubenį supilam miltus. Tarka, burokams sukurta, įtarkuojam sviestą. Šitai patogiausia daryt tuomet, kai sviestas neturi tiesioginio kontakto su rankomis ir nuo jų šilumos netirpsta, todėl labai sveikintina vieną tarkuojamo gabalo galą įvyniot į foliją arba kepimo popierių (o jeigu tai yra paskutinis sviesto šimtgramis – pakuotės popierėlis bus užvis patogiausia).

Dubenyje darbuojamės pirštais, kol sviestas apsivelia miltais ir nebelieka didelių sulipusių gabalų. Taip pat, kaip gaminant trupinius pyragui, aprašytam kiek aukštėliau.

Supilam trynių ir cukraus plakinį. Minkom, kol viskas gražiai sukimba į vieną nelabai menką tešlos gabalą, o ant dubens dugno nebelieka miltų ir sviesto trupinių. Nepasiduodam pirminei minčiai, kad nieko nebus ir čia dar reikėtų kokio skysčio šliūkštelt – nuo rankų šilumos sviestas šils ir truputėlį aptirps, o tai padės sukibt visiems trupiniams. Taigi, jei čia ko ir trūksta, tai ne šaukšto pieno, o truputėlio atkaklumo. Tik neperminkom. Vyniojam į maistinę plėvelę ir dedam bent pusvalandžiui į šaldytuvą.

Įjungiam orkaitę – 180. Kepimo formą ištepam sviestu. Ketvirtį atšalusios tešlos padedam į šoną, o likusia išklojam formos dugną ir sieneles (maždaug porą centimetrų, nereikia per visą aukštį). Galima saikingai pamiltuot stalą ir iškočiojus poros milimetrų storio lakštą jį įguldyt į formą, bet aš sau leidžiu imt tešlos gabalėlį, suplot jį pirštais ir šitaip pamažėl sulipdyt visą pyrago pagrindą. Tereikia stebėt, kad storis daugmaž visur vienodas būtų. Šaunam į orkaitę maždaug penkiolikai minučių, kol dailiai pagelsta.

Kol kepa pagrindas, obuoliams atliekam skrodimą, pašalinam sėklas (labai jautrūs žievelėms gali atsikratyti ir jomis, nors tikrai nebūtina – sutarkuotos jos kone nejuntamos) ir sutarkuojam ta pačia tarka, kurią sviestui naudojom (gi per tą pusvalandį išplovėt?). Įmaišom cukrų, razinas, cinamoną ir džiūvėsėlius. Pastarieji reikalingi obuolių sulčių pertekliui sugert, šitaip išsaugant pagrindo tvirtumą.

Iš to likusio ketvirčio tešlos ant pamiltuoto paviršiaus iškočiojam stačiakampį ir supjaustom jį poros centimetrų pločio juostelėmis. Traukiam pyrago pagrindą iš orkaitės, supilam įdarą, išlyginam, dėliojam tešlos juosteles taip, kaip mums atrodo gražu, dar galim plaktu kiaušiniu aptept, bet galim ir netept, vis tiek dailiai iškepa, ir grąžinam ten, kur šilta. Maždaug pusvalandžiui. Valgom karštą su ledais arba šaltą su pienu. Arba bet kokios temperatūros ir bet kaip. Skanaus.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Ingredientai:

Tešlai:
2 vnt. Kiaušinių tryniai
100 g Cukrus
pagal skonį Druska
250 g Miltai
100 g Sviestas
Įdarui:
1 kg Obuoliai
100 g Cukrus
50-100 g Razinos
50 g Malti džiūvėsėliai
žiupsnelis Cinamonas
Porcijos: 8
Sudėtingumas :