Mėsainis su UMAMI

Umami skonis, taip pat kaip saldumas, rūgštumas, sūrumas ir kartumas, negali būti išgautas maišant kitus skonius tarpusavyje ir yra įvardijamas kaip vienas iš penkių pagrindinių arba bazinių skonių.
Mėsainis su umami
Mėsainis su umami
© Gamintojo nuotr.
Pagaminamas per:
70min
Įvertinimas:
3.0000 2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Tai oficialiai patvirtinta 9-jame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje, atliekant įvairius tyrimus, kurių rezultatai įrodė umami egzistavimą. Mokslininkų eksperimentai atskleidė, jog šį pikantišką, stiprų skonį lemia glutamatas, arba glutamato rūgštis, randama daržovėse, pavyzdžiui, pomidoruose, fermentuotuose maisto produktuose, tokiose kaip sūris, vytinta mėsa, sojos padažas.

Vėlesni tyrimai atskleidė, jog umami skonį sukuria ir kiti cheminiai elementai, randami mėsoje, žuvyje bei grybuose, o apjungiant juos išgaunamas dar stipresnis umami skonis. Mokslinių eksperimentų metu taip pat įrodyta, jog umami skonis jaučiamas viso liežuvio paviršiumi, tuo tarpu saldumas ir sūrumas – tik liežuvio galu. Be to, umami skonis burnoje išlieka net kelias minutes, tuo tarpu sūrumas ir rūgštumas išnyksta žymiai greičiau. Tai paaiškina ir ypatingą skonį, kurio umami prieskonis suteikia maistui.

Žinodamas tai, smalsus savamokslis virtuvės šefas, amerikietis Adam’as Fleischman’as sukūrė umami skonio mėsainį.

Įkaitinkite orkaitę iki 230°C. Ant sviestiniu popieriumi išklotos kepimo skardos padalykite tarkuotą parmezano sūrį į keturias krūveles. Kepkite sūrį orkaitėje maždaug 5 minutes arba kol sūris išsilydys ir taps gražiai parudavusiais traškučiais. Leiskite parmezano traškučiams atvėsti ant sviestinio popieriaus.

Pagardinkite faršą umami prieskonių mišiniu ir juodaisiais pipirais. Sumaišykite maltą mėsą rankomis, kol sudedamosios dalys gerai susimaišys.
Suformuokite iš faršo keturis rutulius ir švelniai suplokite, kad jie būtų maždaug 2,5 cm storio ir 10 cm skersmens. Kepkite mėsą svieste vidutinėje temperatūroje iki norimo laipsnio.

Grybus supjaustykite griežinėliais ir kepkite svieste, kol gražiai apkeps.
Patiekite ant mėsainių bandelių su pomidorų padažu, raudonaisiais svogūnais, majonezu, romaninėmis salotomis, parmezano traškučiais ir keptais grybais.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Porcijos: 4
Sudėtingumas :