Lydytas sviestas

Pasigaminti lydytą sviestą namuose nėra sudėtinga, bet reikia laiko ir kantrybės. Lydytą sviestą galima kaitinti įvairiuose puoduose, netgi emaliuotuose, tik aliuminiai puodai netinka.
© Shutterstock nuotr.
Įvertinimas:
0 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Geriausia kaitinti naminį karvės sviestą. Jei neturite, galima nusipirkti sviesto parduotuvėje, tik pirkite gamintą savo šalyje, geriausia – jums žinomo gamintojo. Svieste neturi būti jokių priedų.

Kaitinimui geriausia pasiruošti tris emaliuotus puodus su storu dugnu. Puodai turi būti idealiai švarūs. Sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į vieną puodą, užkaiskite ant mažos liepsnos ir stebėkite, kaip sviestas lydosi – paviršiuje susidarančias putas reikia visą laiką nugriebti, tuo metu sviestas dar būna drumstas.

Sviestas darosi skaidrus palaipsniui, o dugne kaupiasi vandens ir priemaišų sluoksnis. Vanduo išgaruos, o priemaišos sutirštės. Tuo metu reikia stebėti, kad priemaišos neprisviltų – nukaiskite puodą, užkaiskite kitą puodą ir atsargiai, plona srovele supilkite į jį sviestą. Nuosėdos turi likti pirmo puodo dugne.

Antrame puode kaitinti sviestą paprasčiau – putų ir nuosėdų bus mažiau. Tiesa, stebėti vis tiek reikia, kad laiku nugriebtumėte putas ir nepražiopsotumėte akimirkos, kai reikia perpilti sviestą į trečią puodą. Kai paskutinį kartą perpilsite sviestą, puode neturi būti putų ir nuosėdų.

Galima patikrinti, ar viską darėte teisingai – įjunkite kaitriausią liepsną ir palikite ant jos puodą 10 – 15 sekundžių. Sviestas neturi užvirti, o putų ir nuosėdų nebus. Puodas turi būti idealiai švarus, o sviesto negalima perkaitinti, antraip negalėsite jo vartoti. Sviestas turi būti gintarinės spalvos, malonaus skonio ir kvapo, tai reiškia, kad sviestas geras, kokybiškas.

Švariam, geram lydytam sviestui pagaminti reikia ne mažiau nei 1 kilogramo sviesto – lydyto sviesto bus apie 700 gramų. Tinkamai iškaitintas sviestas 20 laipsnių temperatūroje jau po paros sukietės – bus vientisas, be jokių darinių, lengvai tepsis ant duonos, kepant nesusidarys putos, nespragsės.

Geriausias lydytas sviestas būna iš kaimiško sviesto – greičiau iškaitinamas, jame beveik nebūna putų, greitai sustingsta net ir esant aukštesnei temperatūrai – pvz., karštą vasarą. Sviestas būna vientisos konsistencijos.

Gydantis lydytu sviestu vertėtų atsiminti, kad dauguma indų – vegetarai, tad valgant gyvūninės kilmės produktus – mėsą, paukštieną, žuvį ir kt., lydytas sviestas gali būti nenaudingas.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Ingredientai:

1 kg Sviestas
Sudėtingumas :