Karamelinis obuolių pyragas

 (3)
Autorius: Inga Alenskaitė


Dėkojame Ingai už receptą!
Obuolių pyragas
© I.Alenskaitės nuotr.
Pagaminamas per:
60min
Įvertinimas:
2.7500 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Gaminam biskvitą. Sviestą išsukam su cukrum, vaniliniu cukrum ir druska iki purios masės. Dirbama maždaug penkias minutes. Po vieną įplakam kiaušinius, kiekvienam po minutę skirdami. Suberiam kepimo miltelius ir miltus. Išmaišom iki vienalytės masės. Padedam į šoną ir kuriam laikui pamirštam.

Obuolius nulupam ir išimam sėklalizdžius. Maniškių po šito liko kilogramas. Supjaustom plonom riekelėm/skiltelėm/nedideliais kubeliais, nelygu, kokius rakandus virtuvėj randam. Aš naudojuosi rankinės pjaustyklės paslaugomis, todėl riekelės it iš kokio obuolių pjaustymo fabriko – taip tobulai vienodo storio. Skoniui, žinoma, tai įtakos neturi. Sumaišom su virtu kondensuotu pienu. Nelabai norės obuoliai gražiai karamele pasidengt, bet viskas tėra laiko ir kantrybės klausimas.

Trupiniams visus sausus ingredientus sumaišom. Įpjaustom šaltą sviestą ir darbuojamės pirštais, kol masė pradeda panašėt į šlapią smėlį. Žinoma, galima tam įdarbint virtuvinį kombainą ar kokį kitą aparatą, bet rankas nusiplaut paprasčiau, be to, užtrunkama tik kelias minutes. Jei niekada nesat gaminę tokių ar panašių trupinių, sukišę rankas į dubenį darykit judesius, it norėdami ką nors kuo nors apibarstyt. Nelabai sugalvoju, kaip šitai kitaip paaiškint, bet, manau, įvykių eigoje ir patys suprasit, apie ką kalba.

Konstruojam pyragą. Pilam biskvito tešlą ir išlyginam paviršių. Ant viršaus tolygiai paskleidžiam obuolių masę. Viską padengiam trupinių sluoksniu. Viskas paprasčiau nei rodės iš pradžių, ar ne?

Įjungiam orkaitę – 180. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.

Šaunam į orkaitę maždaug valandai. Patikrinti, ar tikrai iškepė, čia kebloka, mat trupiniai nuo cinamono visą kepimo laiką išlieka dailiai rudi, o medinio pagaliuko testas neveiksmingas, nes obuolių masė trukdys patikrint biskvito būklę. Todėl po valandos prakrapštom kepinio kraščiuką ir žiūrim, ar iškepė. Jei ne – paliekam dar dešimčiai minučių ir procedūrą kartojam. Skanaus.

Karamelinis obuolių pyragas
© I.Alenskaitės nuotr.

*Nusiperkam skardinę saldinto kondensuoto pieno, statom į puodą, pripilam vandens tiek, kad ją apsemtų ir dar būtų gerokai virš. Verdam ant nestiprios ugnies maždaug pusantros valandos, laiks nuo laiko patikrindami, ar vandens kiekis pakankamas, mat jeigu skardinė nebus visiškai panirus, gali susprogt. Todėl labai patogu naudot aukštą puodą. Dar galima pirkt Rududu, bet tuomet prieš naudojant derėtų kiek pašildyt, kad suskystėtų ir lengviau su obuoliais susidraugautų.

Tapk 1000receptu.lt draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Mėgsti gaminti? Pasidalink savo receptu, dalyvauk konkursuose ir laimėk puikius prizus!

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Ingredientai:

Biskvitui:
200 g Sviestas
180 g Cukrus
1 šaukštelis Vanilinis cukrus
žiupsnelis Druska
3 vnt. Kiaušiniai
2 šaukštelis Kepimo milteliai
250 g Miltai
Įdarui:
1-1,5 kg Obuoliai
1 indelis Rududu kremas
Trupiniams:
75 g Miltai
75 g Cukrus
50 g Avižiniai dribsniai
1 šaukštelis Cinamonas
75 g Sviestas
Porcijos: 8
Sudėtingumas :