Cinamoninių juostelių pyragas

Autorius: Inga Alenskaitė
© I.Alenskaitės nuotr.
Pagaminamas per:
120min
Įvertinimas:
4.0000 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gaminimas

Nedideliam puode pašildom pieną. Maždaug iki būdvardžio „karštas“, tačiau neleidžiam užvirt. Sudedam nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą ir sykiais pamaišydami ištirpdom. Jeigu niekaip nenori tirpt, vadinasi, pienas buvo per šaltas ir derėtų grąžint ant viryklės dar mažumėlę pasišildyt. Pasikartosiu – šiukštu neužvirinam. Kai sviesto gabalėlių nebėr, supilam vandenį, išmaišom ir padedam kur nors netolies, kad praauštų.

Dubeny (aha, lyg šito nepasakius, kas nors pultų tešlą keptuvėje gamint) sumaišom dvi stiklines miltų, mieles, druską ir cukrų. Kai pieno-sviesto-vandens mišinys ataušta iki 30-40 laipsnių, t.y., įkišus pirštą skystin pasidaro nei šilta, nei šalta, supilam viską į miltų mišinį. Ten pat įmušam kiaušinį ir maišom, maišom, maišom. Procesas nėra iš lengvųjų, bet po minutės kitos masę jau visai galima vienalyte vadint.

Padedam šaukštą į šoną ir pilam pusę stiklinės miltų. Minkom. Jei baisiai limpa – po šaukštą vis pridedam dar miltų. Tešla turi būt truputėlį lipni, tačiau didelių problemų nekelt. Žinau, kad baisus dalykas yra tiksliai nenurodyt ingredientų kiekių, bet dar baisiau būtų, jei pradėčiau svert kiaušinius ir sakyt, kad, va, reikės lygiai trisdešimt aštuonių gramų baltymo ir dvidešimt trijų – trynio, tuomet su dviem šimtais septyniolika gramų miltų viskas bus tobula. Gi baisu, ar ne?

Kai tešla jau išminkyta, dedam ją į dubenį, uždengiam rankšluostėliu ir padedam kur nors šiltai kilti, kol padvigubės. Maždaug valandai. Per tą laiką išlydom sviestą ir leidžiam jam praaušt, nes per karštas gali mieles nužudyt. Rudąjį cukrų sumaišom su cinamonu.

Pakilusią tešlą kočiojam ant miltuoto paviršiaus, kol iškočiojam stačiakampį. Jo dydis priklauso nuo to, kokio dydžio kepimo forma. Maniškė buvo 12 centimetrų pločio ir 6 cm aukščio. Matematika paprasta: (plotis – 2 cm)*5 (mano atveju (12-2)*5=50) ir aukštis*5 (6*5=30). Vadinasi, man reikėjo 50x30 cm stačiakampio. Teoriškai. Praktiškai iškočiojam kažką panašaus į tokio dydžio stačiakampį, liguistai neskaičiuojam ir su liniuote tešlos kraštų nematuojam. Kepimo formą ištepam sviestu arba išklojam kepimo popierium.

Tešlos stačiakampį padengiam sviestu ir apibarstom cukraus cinamono mišiniu. Sunaudojam visą nurodytą kiekį. Pasiimam aštrų peilį arba ratuką, skirtą picai pjaustyt, ir padalijam tešlą į penkias daugmaž lygias juostas. Sudedam vieną ant kitos taip, kad niekuo nepadengta pusė gultųsi ant sviestuotos-cukruotos. Dar kartą padalijam į penkias lygias dalis. Žodžiu, dabar turėtumėm turėt penkis penkiasluoksnius stačiakampėlius. Paverčiam šonu ir guldom į kepimo formą vieną šalia kito. Pažvelgus į nuotrauką turėtų pasidaryt aiškiau, jei sykiais nepakankamai smulkiai aprašiau.

Paliekam dar pusvalandžiui pakilt. Per tą laiką įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių. Kepam apie 35-45 minutes, kol viršus dailiai apskrunda. Jei kartais nutiktų taip, kad viršus imtų degt, o vidus dar nebūtų iškepęs, pridengiam folija.

Sako, nelabai gerai valgyt dar karštus tokio tipo kepinius, bet... Bala nematė. Skanaus.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą

Ingredientai:

Tešlai:
3 stiklinė Miltai
7 g Sausos mielės
1/2 šaukštelis Druska
60 g Cukrus
1/3 stiklinė Pienas
60 g Sviestas
1/4 stiklinė Vanduo
1 vnt. Kiaušiniai
Įdarui:
60 g Sviestas
2 šaukštelis Cinamonas
150 g Rudasis cukrus
Porcijos: 8
Sudėtingumas :