TRYS kepiniai iš obuolių, kurie nepaliks abejingų

 (1)
Nurinkus paskutiniuosius sodo obuolius, turbūt ne vienas, mėgstantis suktis virtuvėje, svarsto, ką dar skanaus ir nepabodusio iš jų pasigaminti.
© Shutterstock nuotr.

Obuolių pyragas Lietuvoje – jau įprastas kepinys, ypač dažnai gaminamas rudenį, tačiau ar bandėte pasigaminti obuolių suktinukus, obuolių pyragą su stipriu imbiero ir cinamono skoniu, ar dangiškai kvepiantį karamelizuotų obuolių pyragą? Pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, kepiniais iš obuolių vis dar galima nustebinti ir sužadinti skonio receptorius, ką ir padės padaryti šie 3 originalūs receptai.

Sluoksniuotas karamelizuotų obuolių pyragas

Karamelė ir obuoliai – jau seniai žinomas derinys, sukuriantis tobulą skonį bet kokiam pyragui. Kaip sako specialistė, sluoksniuotas obuolių pyragas su karamele bus itin sotus bei saldus, todėl jį rekomenduojama patiekti kartu su vaniliniais ledais.

„Dideliame inde sumaišykite sausus ingredientus – 320 g miltų, 1 arbatinį šaukštelį druskos bei 2 arbatinius šaukštelius cukraus. Nedideliais kubeliais supjaustykite 280 g sviesto ir suberkite ant sauso mišinio, užpilkite 60 ml šalto vandens ir gerai išminkykite tešlą. Kai tešla jau taps vientisa ir gana tąsi, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir įdėkite 2 valandoms į šaldytuvą. Kol tešla vėsta, supjaustykite nedideliais gabaliukais nuluptus ir išvalytus obuolius. Atskirame inde karamelinį padažą sumaišykite su 2 šaukšteliais citrinos sulčių, 1 šaukšteliu cinamono ir 2 arbatiniais šaukšteliais vanilinio cukraus. Pasigamintą padažą gerai išmaišykite su pjaustytais obuoliais. Jau atvėsintą tešlą padalinkite į 4 dalis ir iškočiokite plonus lakštus“, – pasakoja N. Juchnevič.

Klojant tešlą į skardą, prieš tai ją reiktų ištepti ar kuo apibarstyti, kad pyragas nepriliptų. Specialistė pasakoja, kad yra keletas būdų. Pirmasis ir bene dažniausiai naudojamas – paprastas skardos ištepimas sviestu ar margarinu. Tačiau, norint paįvairinti bei pagražinti savo kepinio šonus, galite sviestu išteptą skardą dar pabarstyti sezamo, smulkintų riešutų, čija ar burnočių sėklomis.

„Į kepimo formą įklokite pirmą tešlos lakštą, tuomet dėkite karameliniu padažu apvoliotus obuolius ir vėl dėkite tešlą, taip susluoksniuokite visus pasiruoštus lakštus su obuoliais. Viršutinį tešlos sluoksnį subadykite šakute, aptepkite plakto kiaušinio mase ir apibarstykite cukrumi. Obuolių pyragą kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, arba iki tol kol pyrago viršus apskrus“, – sako kepyklų vadovė.

Greitai paruošiama: suktinukai su obuolių marmeladu

Kai norisi kažko saldaus čia ir dabar, puiki išeitis – greitai pagaminami obuolių suktinukai. Specialistė įsitikinusi, kad tortilijų lakštuose susuktas naminis obuolių marmeladas nepaliks abejingų.

„Obuolius nulupkite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Į didesnį indą įberkite 200 g rudojo cukraus, 1 arbatinį šaukštelį cinamono ir ant viršaus suberkite obuolius. Įkaitinkite keptuvę su 100 g sviesto ir suberkite pasiruoštus obuolius. Nuolat maišydami kepkite obuolius ant nedidelės ugnies, kol jie suminkštės ir masė ims šiek tiek karamelizuotis. Pasiruoškite 6 didelius tortilijų lakštus ir ant kiekvieno iš jų per vidurį sudėkite obuolių masę. Sulankstyti tortilijas yra gana paprasta, jei tik nepadauginsite įdaro – pirmiausia užlenkite galus, o tik tuomet šonus. Pasiruoštus suktinukus dėkite į aliejumi įkaitintą keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai parusvės“, – sako kepyklų vadovė.

Imbieru kvepiantis obuolių pyragas

Tradiciškai imbieras naudojamas gaminant kalėdinius kepinius, tokius kaip meduoliai ar keksas, tačiau jis, kartu su cinamonu gali suteikti išskirtinį skonį ir obuolių pyragui.

„Dideliame inde sumaišykite 160 g miltų, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, 85 g šalto, nedideliais kubeliais pjaustyto sviesto ir 85 ml šalto vandens. Gerai išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve. Atskirame inde sumaišykite 120 g miltų, 50 g cukraus, 2 arbatinius šaukštelius imbiero miltelių, 1/8 arbatinio šaukštelio druskos ir 110 g šalto, gabaliukais pjaustyto sviesto. Išminkytą tešlą, kaip ir prieš tai pasiruoštą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve“, – pasakoja N. Juchnevič.

Specialistė pastebi, kad dauguma gaminančių, nemato prasmės laikyti tešlą šaldytuve, o kartais norėdami pagreitinti procesą, tešlą kelioms minutėms įdeda į šaldiklį. Vis tik, teisingas tešlos atvėsinimas yra itin svarbus norint pagaminti purų pyragą. Atvėsinus tešlą – mažesnė tikimybė, kad pyragas sukris.

„Kol tešlos vėsta, pasiruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Ant obuolių užberkite 2 arbatinius šaukštelius šviežiai tarkuoto imbiero, 60 g cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius sviesto. Obuolius gerai apvoliokite mišinyje ir padėkite į šalį. Pirmąją pasiruoštą tešlą išimkite iš šaldytuvo ir rankomis minkydami ir šildydami, ja išklokite pasirinktos skardos dugną. Suberkite ant tešlos pasiruoštus obuolius ir išimkite vėliau paruoštą tešlą. Tešlą trinkite tarp pirštų arba tarkuokite didele tarka, kad ji byrėtų ant obuolių. Obuolių pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusiam pyragui leiskite apie porą valandų pastovėti ir atvėsti“, – patarimais dalinasi specialistė.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą