Saldžios naujienos iš Vyno ir desertų derinių čempionato

Šių metų atvirajame Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionate intrigą sukėlė Estijos komanda – Kertu Lukas ir Kristjanas Markii, pristatę geriausiu pripažintą šokoladinį desertą ir užėmę antrąją vietą bendroje įskaitoje. Čempionais tapo restorano „Dublis1“ atstovai Gasparas Fernandesas su Justina Golumbeckaite, trečiąją vietą užėmė komanda „Dublis1 VS Vyno klubas“ – Deivydas Praspaliauskas su Andriumi Pagojumi.
© Organizatorių nuotr.

Lapkričio 17 dieną Vilniuje, „Radisson Blu Lietuva“ konferencijų centre, vykusiame čempionate savo meistriškumą demonstravo 17 konditerių, someljė, virėjų komandų. Čempionų derinys – „Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2009“ su „Local delight" pavadinta ožkos pieno panakota su burokėlių ir juodojo šokolado kremu – pelnė ir lietuviškiausio deserto titulą. Šokolado „Michel Cluizel“ įsteigtą prizą pelnęs vicečempionės Kertu Lukas „Šokoladinis pyragėlis su Pjemonto prisilietimu“ puikiai derėjo su aromatizuotu „Cocchi Barolo di Chinato DOCG“, o trečiosios vietos laimėtojo Deivydo Praspaliausko „Medį“ iš svarainių tyrės, citrininių čiobrelių aliejaus, karamelizuotų obuolių, sūrios karamelės, mangų, apelsinų žievelių ledų jo partneris Andrius Pagojus suderino su „Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Windsbuhl Vendange Tardive Alsace AOC 2002“.

Buvo išrinktas ir geriausias varžybų vynas – Renato Jauniškio patiektas „Torres Secret Priorat 2011“, o lengviausio derinio prizą pelnė restorano „Dine“ (Indrė Klyvytė, Mantas Žemaitis) sukurtas „Karamelinis lapkritis“ su „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2011“. Įspūdingiausiai savo derinį pristatė viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restoranas „Telegrafas“ (Narimantas Miežys, Vytautas Alekna, Javier Lopez), saldžiai padarytą dešrą, sūrį ir pomidorą su duona pavadinę „Lietuviškomis gėrybėmis“ ir patiekę su „Chateau Fayau Cadillac AOC 2009“.

Varžybose, be minėtų komandų, varžėsi ir restoranų „Ararat“, „Saint Germain“, „Time“, „Imperial“, „Sushi Stars“, „Druskos namai“ atstovai, „Burbulio vyninės“, „Kulinarijos studijos“, „Wine Storey“, „Vyno ir draugų“, „Čiop čiop ir draugų“ komandos.

Varžybas organizavusios Lietuvos someljė asociacijos sprendimu teisėjų komisijoje dirbo tik žurnalistai, rašantys apie vyną ir maistą: Dominicas Ramsey‘us – portalo chocablog.com įkūrėjas ir redaktorius, „The Guild Of Fine Chocolate“ valdybos narys, vienas iš konkurso „Academy Of Chocolate Awards“ organizatorių, Ene Ojaveski – žurnalo „KÖÖK (Kitchen)“ ir portalo flavoursofestonia.com redaktorė, geriausio Estijos restorano rinkimų koordinatorė, Andrius Užkalnis – portalo „Laukinės žąsys“ redaktorius, lrytas.lt apžvalgininkas, Linas Vaitulevičius – „Vyno žurnalo“ vyno ir maisto derinimo apžvalgininkas, Beatričė Laurinavičienė – „Verslo žinių“ priedo „Savaitgalis“ redaktorė, Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ redaktorė, Arūnas Starkus – Lietuvos someljė asociacijos prezidentas.

Varžybų sumanytojas A. Starkus minėjo, kad vienintelės pasaulyje tokio pobūdžio varžybos yra puiki proga dalyviams keistis patirtimi, paragauti vienas kito derinių, sutarti dėl naujų projektų. Per penkerius varžybų metus jose dalyvavo per du šimtus profesionalų ir mėgėjų, taigi Lietuvos desertų mėgėjų bendruomenė yra nemaža ir kasmet pasipildo naujais vardais.

Šiemet dalyviai desertuose ypač dažnai naudojo šokolado ir trumų derinius, palyginti su praeitais metais buvo mažiau sausų raudonųjų vynų ir visai išnyko „Riesling“. Tačiau atsirado aromatizuoto, retesnio pastiprinto vyno. Karštas teisėjų diskusijas sukėlė putojančio vyno ir desertų deriniai bei lietuviškiausio deserto rinkimai.

Anot A. Starkaus, nugalėtojus išrinkti kasmet darosi vis sunkiau, bendras desertų ir vyno derinių lygis sparčiai auga. Konkurenciją vietos konditerijos žvaigždėms ima kelti varžybomis susidomėjusios stiprios užsienio komandos. Tačiau dėl to saldumynų vartojimo kultūra Lietuvoje tik kyla, o tai ir yra svarbiausias šių varžybų organizatorių tikslas.

Žiūrovams tokiose varžybose taip pat netenka nuobodžiauti: „Vyno klubas“ šiemet siūlė paragauti „Michel Cluizel“ šokolado iš įvairių pasaulio šalių, „Chocolate Naive“ pristatė su nauju prekiniu ženklu „Mulate“ parduodamus pirmuosius Lietuvoje ekologiškus šokoladus su cinamonu, vanile, pipirais, žemės riešutais, jūros druska ir sezamo sviestu (tahini), sukurtus po kelionių Kosta Rikoje, Balyje ar Nikaragvoje.

Oficialus „Riedel“ stiklių atstovas „Gourmet Pro“ demonstravo taures ir dekanterius, idealiai pritaikytus atskleisti skirtingų vyno rūšių skoniui. Dalyviai ir žiūrovai saldumynus užsigėrė „Šviežios kavos“ šių metų mikro derliaus kava iš Kosta Rikos, Salvadoro, Etiopijos ir Kenijos. Kava buvo ruošiama šiuo metu madingais „virtuviniais“ kavinukais.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą